Dünya İtalya'da hükümet kurma görevi sola verildi

İtalya'da hükümet kurma görevi sola verildi

Paylaş
İtalya'da hükümet kurma görevi sola verildi

İtalya'da, geçen ay yapılan seçimlerin ardından Parlamentonun her iki kanadında da çoğunluğu elde eden bir parti olmadığı için oluşan siyasi belirsizliği sonlandırmak için, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, sandıktan birinci çıkan merkez sol bloğu lideri Pier Luigi Bersani'ye hükümeti kurma görevini verdi

24-25 Şubat tarihlerinde sandığa giden İtalyanlar, halen bir hükümet bekleyişi içinde. 2 gündür siyasi parti liderleriyle istişarelerde bulunan Cumhurbaşkanı Napolitano, Demokrat Parti (PD) çatısı altında merkez solu toplayarak seçime giden Pier Luigi Bersani’yi cuma akşamı tekrar Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale’ye çağırdı.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Napolitano, parlamentoda güven oyu alacağını düşündüğü için Bersani’ye hükümeti kurma görevini verdiğini belirtti. Napolitano, ülkesinin en kısa zamanda bir hükümete kavuşacağını umduğunun altını çizerek, İtalya’nın, ekonomik istikrar kadar önemli olan siyasi istikrarını da uluslararası topluma göstermesi gerektiğini dile getirdi. Hükümet kurulmasının gecikmesi konusunda İtalya’yı eleştirenlere de cevap veren Napolitano, İsrail’de bu sürenin 55 günü bulmuş olduğunu hatırlattı.

HEMEN İŞE KOYULMAK GEREK

Bu önemli görevi, ’büyük bir istekle’ üstlendiğini söyleyen Pier Luigi Bersani ise, 17’nci yasama döneminde görev yapacak hükümeti inşa etmek için derhal parlamentoda grubu bulunan siyasi güçlerle görüşeceğini belirtti. Bersani, bu yasama döneminde ihtiyaç duyulan değişime cevap verecek, beklenen reformları gerçekleştirebilecek bir hükümet için çalışacaklarının altını çizdi.

KOMEDYEN KOALİSYONA YANAŞMIYOR

İtalyan siyaseti zor bir dönemden geçerken, Bersani’nin kiminle koalisyona gideceği ise merak konusu. 630 sandalyeli Parlamento’nun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde eden merkez sol bloğunun, daha geniş yetkilere sahip olan üst kanat Senato’da ikinci parti konumuna düşmesi bir koalisyonu zorunlu kılıyor. Senato’da çoğunluğu elde eden sağ koalisyonun lideri Silvio Berlusconi, ekonominin düzelmesi için derhal güçlü bir hükümete ihtiyaç olduğunu ve merkez solla koalisyona gidebileceklerinin sinyalini veriyor.

Oysa liderliğini eski komedyen Beppe Grillo’nun yaptığı, koalisyonsuz, tek başına sandıkta en çok oyu alan siyasi oluşum olmayı başaran 5 Yıldız Hareketi ise buna yanaşmıyor. Grillo, kendilerinin kurmadığı bir hükümete güven oyu vermeyeceklerini söylüyor. Kurulacak olan hükümetin güven oyu alamaması ise, ülkenin tekrar seçimlere gidebileceğinin işareti. Seçimde oy patlaması yaparak, sandıktan 3’üncü çıkan söz konusu siyasi hareket, toplam 163 senatör ve milletvekiliyle parlamentoya girmişti.

DHA

Haberin Devamı