Dünya Kan testi ile kanser teşhisi! Hata payı sıfıra yakın

Kan testi ile kanser teşhisi! Hata payı sıfıra yakın

Paylaş
Kan testi ile kanser teşhisi! Hata payı sıfıra yakın

ABD'de bir araştırma merkezi tarafından yapılan çalışmada kan testi ile 50'den fazla kanser türünün tespit edilebildiği belirtildi. 6 bin 600 kişi üzerinde yapılan çalışmada hata payının yüzde 1'den bile düşük olduğu açıklandı.

ABD’de tıp araştırmaları gerçekleştiren akademik tıp merkezi Mayo Clinic, kan testinden kanser tespiti üzerine yeni çalışmasını yayımladı.

Haberin Devamı

6 bin 600 kişiyi içeren çalışmada, kandan alınan örnek ile 50’den fazla kanser türünün tespit edilebileceği belirtildi.

HATA PAYI YÜZDE 1'DEN DÜŞÜK

Alınan kan örneği üzerinde yapılan testlerde kanser teşhisi yapılabilecek 29 sinyal tespit edildiğini açıklayan bilim insanları, yaptıkları başka bir çalışmada testin yüzde 1’den daha az yanlış tespit yaptığı vurgulandı.

AGRESİF VE ÖLÜMCÜL KANSERLERİ YAKALAYABİLİR

Galleri adı verilen kan testini geliştirenlerden biri olan Dr. Julia Feygin, “Pankreas, yumurtalık ve yemek borusu gibi tespit edilmesi zor, agresif ve genellikle ölümcül kanserleri yakalayabilir” derken, "Kanserler erken tespit edilebilirse, hasta sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirebiliriz" diye konuştu.

Haberin Devamı

KANDAKİ DNA İNCELENİYOR

Feygin, kanın bir DNA imzası içerdiğini söylerken, geliştirilen kan testinin kanser hücresinin tuttuğu DNA'yı izlediğini söyledi.

"Kanda tümör kaynaklı bu küçük DNA parçalarını bulup sıralayabiliriz ve gördüğümüz kalıplara dayanarak kanser için bir sinyal olup olmadığını ortaya çıkarabiliriz” diyen Feygin, "Bu kanser sinyalinin vücutta nereden geldiğini çok yüksek doğrulukla tahmin edebiliriz" şeklinde konuştu.