Dünya Kanalizasyon suyundan bira üretildi, içenler daha çok sevdi

Kanalizasyon suyundan bira üretildi, içenler daha çok sevdi

Paylaş
Kanalizasyon suyundan bira üretildi, içenler daha çok sevdi

Singapur'da kanalizasyon suyunun geri dönüştürülmesiyle üretilen yeni bir bira satışa sunuldu. Raflardaki yerini alan bira kısa sürede satış rekoru kırdı ve temmuz sonuna kadar stokların tükenebileceği açıklandı.

Singapur'da NEWBrew isimli bira, özel olarak işlenmiş kanalizasyon suyundan üretildi. İlk olarak nisan ayında piyasaya sürülen içecek, 2003 yılında yine kanalizasyon suyundan arıtılan su markasının özelliğini taşıyor. Bir ada ülkesi olan Singapur'da doğal su kaynaklarının son derece kısıtlı olması ve yağışa bağlı olması, atık su işlemeyi önemli kılıyor. Zira uzun süreli bir kuraklık, Singapur'da ciddi su kıtlığına neden olabilir. 

Haberin Devamı

Singapur ayrıca, kanalizasyon suyundaki mikroskobik partikülleri ve bakterileri ayıklayan bir mikrofiltrasyona tabi tutulduğu arıtılmış su prosedürünü de kullanıyor. Bu arıtılmış su daha sonra kalan bakteri ve virüsleri öldürmeyi ve saflığı sağlamayı amaçlayan bir ters ozmoz ve ultraviyole dezenfeksiyon aşamasından geçiriliyor.

İsrail, Los Angeles ve Londra gibi tatlı su kaynaklarına sahip olmayan ve su kıtlığı yaşayan bölgelerin çoğu bu teknolojiyi şimdiden ya bünyesine kattı ya da gelecekte kullanmayı hedefliyor. 

Singapur'un su tedariğinden sorumlu devlet kurumu, yerel bir bira markası ile ortaklık kurarak kanalizasyon suyundan üretilen bira markasını piyasaya sürdü. Bira üreticilerinden Mitch Gribov, Bloomberg'e verdiği demeçte, "Arıtılmış su demlemeye mükemmel şekilde uygun çünkü nötr bir tadı var. Suyun mineral profili, demleme sırasındaki kimyasal reaksiyonlarda önemli bir rol oynar." dedi.

Haberin Devamı

DENEYENLER NE DİYOR?

Kanalizasyon suyundan üretilen birayı tüketenler, normal bira ile arasındaki farklı anlayamadıklarını söylüyor. 52 yaşındaki Grace Chen, “İnsanlara bunun atık sudan yapıldığını söylemezseniz, muhtemelen bilmeyecekler” dedi.

Ancak biranın kanalizasyon suyundan üretildiğini bilenler, içmekte tereddüt ediyor. Yine de kanalizasyon suyundan üretilen bira, marketlerdeki yerini alır almaz hızla tükendi. Üreticiler, Temmuz ayı sonuna kadar stoğun tükenebileceğini söylüyor. 

DİĞER MARKALAR DA ÇALIŞMA BAŞLATTI

Öte yandan, atık sudan üretilen tek bira markası bu değil. İsveçli bira üreticisi Nya Carnegie Brewery, arıtılmış kanalizasyon suyuyla bira üretimi yapmak için bira devi Carlsberg ve bir çevre araştırma enstitüsü ile işbirliği yaptı.

Kanadalı bira markası Village Brewery, ABD'li su teknolojisi firması Xylem ve Calgary Üniversitesi'nden araştırmacılarla kendi biralarını yaratmak için çalışma yürütüyor.