Dünya Kapıdaki tehlike: Tank savaşı! Rusya 1 yılda ters düz etti

Kapıdaki tehlike: Tank savaşı! Rusya 1 yılda ters düz etti

Paylaş
Kapıdaki tehlike: Tank savaşı! Rusya 1 yılda ters düz etti

Rusya-Ukrayna savaşı yıl dönümüne yaklaşırken cephede yaşanan çok kritik gelişmeler sürüyor. Son olarak ABD ve Almanya’nın tank göndereceğini açıklaması ile ilgili çok önemli noktalara değinen Emekli Tankçı Albay Murat Kaymakçılar, çok büyük bir tank savaşının kapıda olduğunu söyleyerek tehlikeye dikkat çekti.

Ömer Faruk Ekinci | Rusya ile Ukrayna arasındaki kanlı savaş neredeyse 1 yıldır devam ediyor. İki tarafın da sayısız kayıp verdiği savaşta Rusya tarafı, ilhak ettiği 4 bölgenin kontrolünü sağlamaya çalışırken Ukrayna ise işgal edilen topraklarını tekrar kazanmanın peşinde.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 yıldır süren savaşta iki taraf da pek çok kez genel savaş stratejisini değiştirerek rakibini şaşırtmak, sürpriz saldırılarla üstünlüğü ele almaya çalıştı. Batı’nın desteği her geçen gün artan Ukrayna, bazı cephelerde ilerleyişini sürdürse de geçtiğimiz günlerde Rus tarafı Soledar şehrini yeniden ele geçirdiğini duyurdu.

ABD VE ALMANYA ONAY VERDİ

Putin'in 'Soledar düştü' açıklaması sonrası gözler Almanya'ya çevrilmişti. Haftalardır dünyanın baskısı altında olan Almanya geri adım attı ve Leopard tankları için yeşil ışık yaktı. Almanya’nın Ukrayna’ya gidecek tanklar için onay vermesinin ardından ise bu kez ABD’den de benzer haberler beklenmeye başlandı.

ABD ve Alman tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesi 'Rusya'nın en büyük korkusu' olarak nitelendirse de Rusya destekçileri tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlarda bu tankların hiçbir şeyi değiştirmeyeceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Ukraynalı gazeteci Volodymyr Dacenko, ülkesinde süren savaşın gölgesi altında Rus ordusunun savaşın ilk gününden bugüne kadar kullandığı taktik ve stratejileri analiz etti. Dacenko’nun analizine göre Rusya bugüne kadar 4 aşamada savaştı.

AŞAMA 1 – BLİTZKRİEG (YILDIRIM SAVAŞI)

Rus güçler, savaşın başlangıcında hava, kara ve denizden geniş ölçekli bir saldırı planladı. Bu saldırı 4 kısımdan oluşuyordu.

Geniş çaplı bir füze saldırısı Ukrayna’nın hava savunma sistemlerini bastıracak ve genel savunma bölümünde büyük bir kaos yaratacaktı.

Bu aşamada ana rol ise amfibi operasyonlar için planlandı. Bu operasyonlarla birlikte Kiev, Harkiv ve Odesa gibi önemli şehirler hızlı bir şekilde ele geçirilecekti. Ruslar yüzlerce helikopter ve hava indirme uçağı ile bu operasyonu gerçekleştirecekti.

Kiev’i almak için ana plan, birkaç yüz paraşütlü asker indirip onlara havadan helikopterlerle destek vererek Gostomel’den kara güçlerine yol açmalarını sağlamaktı.

Bu yüzden bir sonraki hava indirme hedefi Gostomel’di. Saatler içerisinde Rus askerleri Kiev’e girerek yönetim binalarına el koymayı planlıyordu.

Zırhlı araçlardan oluşan büyük konvoylar bu kilit şehirlerin giriş ve çıkışlarını kapatarak onların dışarıdan aldığı desteği kesecekti.

Haberin Devamı

İlk olarak iniş yapan paraşütlü askerlerin bu bölgeleri tek başlarına ellerinde tutamayacakları belliydi. Bu sebeple onlara karadan ağır zırhlı araçlar ve tankların desteğe gelmesi gerekiyordu.

Doğuda bulunan Ukrayna askerlerinin çembere alınması. Rusya, Ukrayna’nın ana askeri gücünün ülkenin doğu kısmında toplandığını düşünüyordu.

Yapılan plana göre, Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki ayrılıkçı güçler bu askerlerin dikkatlerini dağıtacak, Rus ordusu ise sızdığı cephelerden Ukrayna’nın ana savunma gücünü çembere alarak yok edecekti.

Olaylar Rusların istediği gibi gitmiş olsaydı, Ukrayna savunması sadece birkaç gün içerisinde savaşma yetisini kaybedecek ve ikmal hatları tamamen kesilecekti. Savunması çöken Ukrayna hükümeti ise istifa etmek zoruna bırakılacak ve Rusya hızlı bir galibiyet alacaktı.

Bu planın yanlış olduğunu ya da hiçbir şekilde işe yaramadığını söylemek doğru olmaz. Rusların planları güneyde işe yaramıştı çünkü Ukrayna’nın buradaki hava savunma sistemleri çok zayıftı. Özellikle Rusya’nın ilhak ettiği Herson bölgesi, bu taktik sayesinde kazanıldı.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu, işgalin ilk saatlerinde Herson bölgesinde savunma yapmanın neredeyse imkansız olduğunu, Rusların tüm ikmal hatlarını kesip köprüleri yıktığını açıkladı. Bölgedeki Ukrayna güçleri, hayatlarını kurtarıp başka cephelerde savaşmak için batıya yönelerek kontrolü Rusya’ya bıraktı.

Kuzeyde ise bambaşka bir senaryo vardı. Ukrayna ordusunun uçaksavar savunma kabiliyetini korunması ve gösterdiği savunma sayesinde Rus güçleri Kiev’e giden ikmal hatlarını kesmeyi başaramadı. Kendileri yakıtsız ve mühimmatsız kalan Rus güçler, burada Ukrayna ordusu tarafından etkisiz hale getirildi.

AŞAMA 2 – TANK ATILIMI

Nisan ve mayıs ayı geldiğinde başlangıçta istediğini bulamayan Rusya, taktik değiştirmeye karar verdi. Klasik bir Sovyet savaş düzenine geçen Ruslar, Ukrayna’ya devasa top atışlarını başlattı. Daha sonra tabur taktik grubu (BTG) savunma hattını kırmaya ve saldırının gelişimi için bir köprübaşı oluşturmaya çalışarak yoğun bir saldırı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Bu taktik 2. Dünya Savaşı’nda sıkça kullanılmıştı. Ancak düşmanın karşı tarafı dron ve uydudan görüntüleyebildiği günümüz şartlarında bu taktik Rus zırhlı birlikleri topçu atışları için çok kolay hedefler haline getirdi.

Bu taktiğin savaşta son uygulanışı mayıs ayında Bilogorivka şehrinin yakınlarındaydı. Nehri geçmeye çalışan Rus zırhlıları burada 100’den fazla birliğini kaybetti ve bu taktikten vazgeçme kararı aldı.

AŞAMA 3 – SAVUNMAYI ARAŞTIRMA

Yaz mevsiminin gelmesi ile uygulanmaya başlanan bu taktik, daha çok küçük gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırılardan oluşuyordu. Genel olarak Deniz Komandoları ve Hava İndirme Kuvvetleri birlikleri tarafından gerçekleştirilen bu saldırıların asıl amacı karşı tarafın savunma hattını kırmak değil, savunmada bir zayıf nokta bulmaktı.

Bu taktik en çok Luhansk’ta bulunan Popasna ve Lysychansk’ta işe yaradı. Hızlı bir şekilde Ukrayna savunmasını etkisiz hale getiren Ruslar, Ukrayna ordusunun dezavantajlı pozisyonunu kendi lehlerine çevirdi.

Ancak bu taktiğin başarısız olduğu yerler de vardı. Bunlardan birisi de Donetsk’te bulunan Vuhledar’da yaşandı. Ruslar burada çok ağır kayıplar verdi.

Sonbaharda deniz komandoları ve hava indirme kuvvetleri başta olmak üzere Rusya’nın pek çok profesyonel asker birliği ağır kayıplar vermeye devam etti. Pek çok tank ve zırhlı araç kaybedilmişti. Rusya elit birliklerinden daha fazla kayıp vermemek adına bu taktikten de vazgeçti.

AŞAMA 4 – PİYADE SALDIRISI

Kış aylarına gelindiğinde Rusya, 1. Dünya Savaşı’nda kullanılan bir taktiği uygulamaya başladı. Bu taktik topçu atışları ve piyadelerin hücumu üzerineydi. Rus güçler, bu kapsamda siper siper ilerleyerek Ukrayna askerlerini sürmeye başladı.

Yaklaşık 2 aydır devam eden bu taktik, Ruslar için işe yarıyor olarak gözükse de pek çok kayıp verdikleri de ortada. Ancak Kremlin’in, bu kayıpları önemsemediğini söylemek çok da yanlış olmaz. Çünkü şu an sahada ağırlıklı olarak kullanılan piyadelerin Rus ordusu mensubu değil, Wagner Grubu’na çalışan eski mahkumlardan oluştuğu iddia ediliyor.

Wagner piyadelerinin arkasında ise “ucuz” seferber askerler bulunuyor. Bu askerlerin ise Sovyet döneminden kalma kasklar ve çelik yelekler kullandığı iddia ediliyor. Onlara “ucuz” denmesinin de sebebi bu. Seferber askerlerin amacı ise Ukrayna’nın yapmak istediği karşı saldırılara karşı koymak.

“ALMANLAR, ABD GÖRÜŞMESİ SONRASI İKNA OLDU”

Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ile ilgili Posta.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Emekli Tankçı Albay Murat Kaymakçılar, Ukrayna’nın ellerindeki tankların Sovyetler döneminden kalma T tipi tanklar olduğunu belirterek, uzun süredir Batı’dan gelecek yeni tankları istediklerine dikkat çekti.

Tankların savaş alanlarında genel olarak taarruz için kullanıldığını ifade eden Kaymakçılar, "Bu Ukrayna'nın doğrudan bir taarruz düşüncesini ifade etmese de, gelişen ve çeşitliliği artan istekler, muharebe alanındaki genel durumun değiştiğini gösteriyor" şeklinde konuştu. Kaymakçılar, tanklarla birlikte Ukrayna'ya gönderilmekte olan çeşitli silah sistemlerinin de Rusya’nın daha büyük bir gücü Ukrayna'ya bağlanmasına sebep olacağını söyledi.

Öte yandan Kaymakçılar, Almanya’nın başlangıçta tank gönderme konusunda çekingen davrandığını ancak ABD ile yapılan görüşmelerin ardından buna ikna olduklarını belirtti.

“SAHAYA ETKİ ETME İHTİMALİ DÜŞÜK”

Almanya’nın göndereceği 14 tankın neredeyse 1 bölük yaptığına dikkat çeken Kaymakçılar, Rusya’nın savaş başında 120 taburla birlikte Ukrayna topraklarına girdiğini söyleyerek 1 bölük tankın savaş sahasında çok büyük etkiler yaratmasının zor olduğunu ifade etti.

Rusların, Sovyetler döneminden gelen askeri kültüründe tanklarının düşük silüetli (boylarının kısa), manevra hızının yüksek olduğunu belirten Kaymakçılar, Rus ordusunda genelde kısa boylu askerlerin tankçı seçildiğini anlatarak şu ifadeleri kullandı:

Muadillerine göre daha koruma seviyesi daha düşük zırhlardan oluşan Rus tanklarının savunması ise hızı sebebiyle manevra yaparak yapılmakta. Bunun yanı sıra Batı ülkelerinin ürettiği tanklar ise ağır zırhlarıyla birlikte Rus tanklarına göre biraz daha yetkin ve güçlü durumda.

LEOPARD’LAR ÖĞRENMESİ EN KOLAY TANK

Alman yapımı Leopard 2 tanklarının ABD ve Fransa’daki muadilleri arasında öğrenmenin en kolay tank olduğunu söyleyen Kaymakçılar, bunun Ukrayna için büyük bir avantaj ve kolaylık sağlayabileceğini ifade etti.

ABD’nin Ukraynalı askerlere şehir savaşları için özel eğitimler verdiğini ve vermeye devam ettiğini söyleyen Kaymakçılar, Rus ordusunun bu konuda oldukça zorlandığını ve savaşın bir çıkmaza girdiğini belirtti.

BAYRAKTAR TB2’NİN BAŞARISININ SIRRI

Kaymakçılar, tankların gevşek arazide ilerlemesinin zor olduğunu ve batma ihtimalinin bulunduğunu söyleyerek Rusya’nın savaşın başlangıcında bu sebepten dolayı çok sayıda kayıplar yaşadığını belirtti. Medyada sıkça görülen terk edilmiş, çamura batmış Rus tanklarının bu sebepten dolayı meydana geldiğini belirten Kaymakçılar, Ukrayna’nın bu kadar ‘hayatta kalmasının’ sebebi olarak ise Batı’nın verdiği anti tank sistemleri olduğunu söyledi.

Bütün tank zırhlarının tankın ön kısmında koruma seviyesinin daha yüksek olduğu, bunun düşmanla karşılaşma ihtimali düşük yan ve arka kısımlara doğru azaldığı söyleyen Kaymakçılar, tankların zayıf noktaları olduğunu ve buralardan vurulduğu takdirde imha edilebileceğine dikkat çekti. ABD ve Batı’nın Ukrayna ordusuna sağladığı anti-tank sistemlerinin de bu şekilde çalışarak tanka önden yaklaşıp çarpmadan önce havalanarak tankın zayıf noktalarını hedef aldığını belirtti.

Öte yandan Ukrayna savaşında sıkça kullanılan ve ismini tüm dünyaya duyuran milli SİHA Bayraktar TB2'nin de havadan bu şekilde tankların zayıf noktalarını hedef aldığını ve bu sebepten oldukça başarılı olduğuna dikkat çekti.

“KARARLARI KOMUTANLAR MI, PUTİN Mİ ALIYOR BİLMİYORUZ”

Rusya’nın 1 sene içerisinde savaş doktrinini değiştirdiğini söyleyen Kaymakçılar, bundan sonraki süreçte Rusya’nın Ukrayna’yı bırakıp gitmesinin imkanı olmadığını belirterek şöyle konuştu:

Rusya, Ukrayna’nın altyapı sistemini hedef almaya başladı. Şehirleri paralize ederek yaşanmaz hale getirip böyle ele geçirmenin peşinde. Rusya’nın sahada aldığı bu kararları ordu komutanları mı yoksa direkt baştaki Vladimir Putin mi veriyor bilgimiz yok.

BATI ASLA PERSONEL GÖNDERMEZ

Ukrayna’da Batı ile Rusya’nın karşı karşıya olduğunu söyleyen Kaymakçılar, Batı ülkelerinin bölgeye hiçbir şekilde personel göndermeyeceğini belirterek yapılan yardımın yalnızca paralı asker, para ve kullanmadıkları eski mühimmatlardan oluşacağını söyleyerek, “Bu savaş kısa sürede bitecek gibi gözükmüyor” dedi.

Savaş alanında tankların kullanılması için kuru zeminin en uygun zemin olduğunu söyleyen Kaymakçılar, kış mevsiminin henüz Ukrayna’ya da yağış getirmediğine dikkat çekerek Batı’dan gelecek takviyeler ile büyük bir tank savaşının gerçekleşebileceğini söyleyerek, “Bu saatten sonra herkes elinde ne varsa kullanıp avantajlı çıkmanın peşinde” ifadelerini kullandı.