Dünya Kavanozda hamilelik gerçek oluyor

Kavanozda hamilelik gerçek oluyor

Paylaş
Kavanozda hamilelik gerçek oluyor

Çinli bilim insanları bebeklerin anne karnı dışında büyüyebileceği bir teknoloji geliştiriyor. Hamileliği tarihe gömebilecek bu teknoloji gerçek olursa, ‘kavanozda bebek’ nesli hiç uzak değil.

Çin’in Suzhou Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nden bilim insanları, yapay rahimde büyüyen insan embriyoları için robot dadılar kullanılabileceğini açıkladı. Geliştirilen yapay zeka sisteminin insan embriyolarının bakımını üstlenmesi amaçlanıyor. Bu gelişme dünyada yankı uyandırdı. Çünkü robot dadıdan önce, rahim dışında bir gebelik fikri tartışma yarattı. Çinli uzmanlar, rahim ortamını yapay ortama kopyalamanın mümkün olduğunu söylüyor. Bu da hamilelik sürecinin insanın dışında, ‘bir kavanozda’ bile gelişebilmesi anlamına geliyor.

Haberin Devamı

ROBOT DADI BAKACAK

Teknoloji, şimdilik fareler üzerinde geliştiriliyor. Çünkü iki haftadan büyük insan embriyosunun anne rahmi dışında tutulması yasak. Kat edilen aşamada, yapay rahimde büyüyen embriyonun takibini yapacak robot sistemi, yani bir tür ‘otomatik dadı’ elde edildi. Robot dadı, embriyoları gelişim kapasitelerine göre sıralama yeteneğine sahip. Bilim kurgu filmlerini andıran bu sistem, insanlık tarihini değiştirebilir.

ABD’li yazar Ted Chiang, ‘Nefes’ kitabında, ‘mekanik bir dadı’dan bahsetmişti. Hikayeye göre robot dadının yetiştirdiği çocuklar, diğer insanlarla sosyalleşme yeteneğine sahip olamıyordu.