Dünya Kırım'daki saldırıların ardından Rusya'dan kritik hamle! Karadeniz filosu...

Kırım'daki saldırıların ardından Rusya'dan kritik hamle! Karadeniz filosu...

Paylaş
Kırım'daki saldırıların ardından Rusya'dan kritik hamle! Karadeniz filosu...

Kırım'daki Rus güçlerine yönelik gerçekleştirilen saldırılar, Moskova yönetimini yeni kararlar almaya zorladı. Batı medyasına göre Rusya, Karadeniz filosunun komutanını değiştirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali devam ederken Kırım’da tansiyon yükseldi. Ukrayna güçleri, Rusya tarafından ilhak edilen ve Rus filosunun yer aldığı Kırım’a yaptığı saldırılar, Kremlin’i yeni kararlar almaya zorladı. 2019 yılından beri Rusya’nın Karadeniz filosunu komuta eden Amiral Igor Osipov görevden alındı. Yerine ise Koramiral Viktor Sokolov getirildi.

Haberin Devamı

Yapılan bu değişiklik, Rusya’nın Ukrayna’daki ilerleyişinin yavaşladığı ve Ukrayna güçlerinin Kırım’a karşı taarruz başlattığı şeklinde yorumlanıyor.

RUSYA YALANLADI

Rus Kommersant gazetesine göre, Rusya Savunma Bakanlığı haberi yalanlayarak "Dedikodulara inanmayın, atandığında resmi olarak açıklanacak" uyarısında bulundu.

Rusya’nın Kırım merkezli Karadeniz filosu, özellikle geçmişteki önemiyle biliniyor. Bölge, 18. yüzyılın sonlarından beri Rus imparatorluğunun sıcak su savaş gemilerine ev sahipliği yapıyor.

Ukrayna, Moskva kruvazörünü vurduğunu söylerken Rusya, mühimmat patlaması sonucu battığını açıklamıştı.

2014'te Rus kuvvetleri Kırım yarımadasını ilhak ederek Rusya'nın bir parçası ilan etti. Ancak Kiev ve Batılı güçler bu ilhakı reddediyor.

Haberin Devamı

Kırım merkezli Rus filosu, Ukrayna’ya başlatılan işgalden bu yana liman şehirleri için birincil tehdit oldu. Filonun güdümlü füze kruvazörleri de Rusya'nın Ukrayna şehirlerine yönelik bombardımanlarının önemli bir bileşeni oldu.

Nisan ayında Ukrayna’nın gemisavar füzeyle Rus amiral gemisi Moskva’yı batırması, Karadeniz filosunun adeta gözünü karartmıştı.

SAVUNMA POZİSYONUNDA

İngiliz Savunma Bakanlığı’nın bu hafta güncellediği istihbarat bilgilerine göre, Rusya’nın Karadeniz filosu ‘son derece savunma pozisyonunda’ ve kıyıdan zar zor ilerliyor. İstihbarata göre Rus filosunun etkinliğinin sınırlı olması, Rusya’nın işgal stratejisini baltalıyor. Bu durum da Ukrayna'nın Rus kara kuvvetlerini bastırmak için kaynaklarını başka yerlere yönlendirebileceği anlamını taşıyor.