Dünya 'Kırmızı hat' sonuç verdi: Tahıl yüklü gemi yola çıktı

'Kırmızı hat' sonuç verdi: Tahıl yüklü gemi yola çıktı

Paylaş
'Kırmızı hat' sonuç verdi: Tahıl yüklü gemi yola çıktı

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin tahliyesi için Türk ve Rus askeri heyetleri Moskova’da bir araya geldi. Aylar sonra ilk kez bir Türk gemisi Ukrayna’dan denize açıldı.

Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında iletişim kanallarının her an açık olması için ‘kırmızı hat’ kurulmuş ve general düzeyinde görevlendirmeler yapılmıştı. Bu kapsamda gıda krizinin çözülmesi, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü ticari gemilerin tahliyesi, Borispol Havalimanı’nda kalan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakların Türkiye’ye emniyetle ulaşımı gibi konuları ele almak üzere Milli Savunma Bakanlığı’ndan askeri heyet önceki gün Rusya’ya gitti.

Haberin Devamı

OLUMLU HAVADA GEÇTI

‘Kırmızı hat’ diplomasisi kapsamında görevlendirilen Türk ve Rus generaller başkanlığındaki askeri heyetlerin, başkent Moskova’da gerçekleştirdikleri görüşmenin yapıcı ve olumlu havada geçtiği öğrenildi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Taraflar, Türk ticari gemilerinin güvenli çıkışı ve Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının yanı sıra Karadeniz’de güvenli seyrüsefer sağlama konularını ele aldı” ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE’DE 4’LÜ ZİRVE

Toplantıda; gıda krizinin çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında görüşmeler yapılması anlayışının oluştuğu bildirildi. Ukrayna ve BM tarafı ile görüşmeleri takiben gelecek haftalarda Türkiye’de dörtlü bir zirve yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

YOLA ÇIKAN İLK GEMİ TÜRKİYE’YE AİT

‘Kırmızı hat’ diplomasisinin ilk olumlu sonuçlarından biri ‘Azov Concord’ isimli Türk kuru yük gemisinin denize açılması oldu. Rus işgalcilerin kontrolündeki Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’den ayrılan ilk yabancı gemi olan ‘Azov Concord’un boş olarak Rusya’ya gittiği bildirildi. Gemideki hasarın tamir edildiği ve yeni mürettebatın işe alındığı kaydedildi. Rusya geçen ay Mariupol’deki limanda Azov Concord’un yanı sıra Bulgaristan, Panama, Dominik Cumhuriyeti, Liberya ve Jamaika’ya ait 5 yabancı kuru yük gemisinin daha bulunduğunu açıklamıştı.

RUSYA: 25 MİLYON TON TAHIL İHRAÇ EDEBİLİRİZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; gıda krizinin Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarıyla başladığı ve Rusya’nın, Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaştırılmasına engel çıkardığı suçlamaları reddedildi. Açıklamada, Ukrayna’nın döşediği mayınların deniz güvenliğini etkilediği kaydedildi ve “Ukrayna yönetimi 6 limanda 70 yabancı gemiyi elinde tutuyor” denildi. Rusya’nın yıl sonuna kadar 25 milyon ton tahıl ihraç edebileceği vurgulandı.