Dünya Korkutan iddia! Rusya Mariupol'de kimyasal silah kullandı

Korkutan iddia! Rusya Mariupol'de kimyasal silah kullandı

Paylaş
Korkutan iddia! Rusya Mariupol'de kimyasal silah kullandı

Rus işgali altındaki Mariupol şehrini savunan Azak birliğinden flaş bir iddia geldi. Kentte kimyasal silah kullanıldığı açıklayan Ukraynalı yetkililer bu silahın kullanılması sonrası görülen semptomları açıkladı.

Rus işgalinin en şiddetli çatışmalarının yaşandığı Mariupol'de kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. İddiaLAR Rus ablukası altındaki Mariupol şehrini savunan Azak birliğinden geldi. İnsansız Hava Aracı ile kente kimyasal bomba atıldığını belirten yetkililer 'kökeni bilinmeyen zehirli bir maddenin' sebep olduğu ölümcül semptomları da açıkladı.

Haberin Devamı

GÖRÜLEN SEMPTOMLARI AÇIKLADILAR

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, söz konusu kimyasal madde temas eden kişilerin solunum yetmezliği ve vestibulo-ataktik sendrom gibi semptomlardan mustarip olmasına yol açtı. Ukrayna Parlamentosu ise Rus birliklerinin Donetsk'te nitrik asit ateşlediğine dair raporlar aldıklarını duyurdu.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rus güçlerinin kimyasal silah kullanabileceğini ve bu tehdidi ciddiye aldıklarını ifade etti.


ABD'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

ABD ve İngiltere, Ukrayna'daki Rus güçlerinin liman kenti Mariupol'e yönelik saldırı sırasında kimyasal silah kullandığına yönelik haberleri soruşturduklarını açıkladı.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusların Mariupol'de kimyasal silah kullandığının teyit edilmediğini ancak gelişmelerin dikkatle izlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada ülkesinin söz konusu haberleri soruşturduğunu, herhangi bir kimyasal silahın kullanılmasının savaşta tehlikeli bir yeni aşama anlamına geleceğini belirtti.

Mariupol'u savunan Azov Taburu'ndan yapılan açıklamada, insansız Rus hava araçlarının kent üzerinden geçmesi sonrası Ukrayna askerlerinin solunum sorunları yaşadığı duyurulmuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de, Pazartesi akşamı yaptığı konuşmada Batılı ülkelerden, Rusya'yı kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için gereken her şeyi yapmalarını istemişti.