Dünya Kosova ile Sırbistan arasında savaş mı çıktı? Gerginlik neden oldu? Kosova Sırbistan savaşında son durum ne?

Kosova ile Sırbistan arasında savaş mı çıktı? Gerginlik neden oldu? Kosova Sırbistan savaşında son durum ne?

Paylaş
Kosova ile Sırbistan arasında savaş mı çıktı? Gerginlik neden oldu? Kosova Sırbistan savaşında son durum ne?

Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan gerginlik tedirginliğe neden oldu. Rusya Ukrayna savaşından tüm dünya etkilenirken Balkanlardan gelen silah sesleri “Savaş mı çıktı?” sorularına neden oldu. Peki, Kosova ile Sırbistan arasındaki gerginliğin sebebi neydi? Son durum ne? İşte bölgeden son gelişmeler…

Kosova Sırbistan arasında yaşanan gerginlik milyonlara savaş endişesi yaşattı. Kosova hükümetinin Sırbistan ile arasındaki sınır geçişleri ile ilgili aldığı karar gerilime neden oldu. Yaşanan gelişmelerin ardından NATO’dan açıklama geldi. Kosova 1 Ağustos itibariyle hayata geçireceği uygulamayı erteleme kararı aldı. İşte Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan gerilime ilişkin son durum…

Haberin Devamı

KOSOVA İLE SIRBİSTAN ARASINDA SAVAŞ MI ÇIKTI?

Sınır komşusu olan Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan gerginlik savaşa dönüşmeden müdahale edildi. Kosova hükümetinin sınır geçişlerini kapatma kararını duyurmasının ardından pazar günü geç saatlerde Kosova’nın kuzeyindeki protestocular, kamyonlar ve diğer ağır taşıtlarla Bernjak ve Jarinje sınır kapılarına giden yolları kapattı. Yaşanan bu gelişmenin ardından ise Kosova polisi, sınır geçişlerini kapatmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Kosova polisi açıklamasında polis ekipleri yönünde ateş edildiğini ancak yaralanan olmadığını bildirirken aynı zamanda protestocuların trafiğe kapatılan yollardan geçmekte olan çok sayıda Arnavut'u dövdüğü ve bazı arabalara saldırıldığı kaydetti.

GERGİNLİK NEDEN OLDU?

Kosova ile Sırbistan arasında yaşanan ve uluslararası platformda bir anda “Savaş mı çıktı?” sorularına neden olan gerginliğin nedeni ise belli oldu.

Haberin Devamı

Priştine, Pazartesi gününden itibaren, Kosova'ya giriş yapan kişilerin ülkede kaldıkları süre boyunca, Sırp kimlikleri yerine geçici bir belge taşımak zorunda kalacaklarını duyurdu.

Hükümet ayrıca, Sırbistan tarafından verilen araç plakalarına sahip Sırp azınlığın iki ay içinde plakalarını Kosova tarafından verilenlerle değiştirmek zorunda kalacağını da bildirdi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Belgrad'ın Sırbistan'a giren Kosova vatandaşlarından aynı talepte bulunduğunu söyledi.

Açıklamaların ardındansa Kosova’daki Sırplar kararları protesto etti.

SON DURUM NE?

Yaşanan gerginliğin ardından Kosova hükümetinin, ülkedeki Sırplara da ulusal araç plakası ve kimlik uygulamasını getiren, bu nedenle Sırbistan'la krize neden olan kararı bir ay ertelediği bildirildi.