Dünya NATO Liderler Zirvesi: İsveç ve Finlandiya birliğe davet edildi

NATO Liderler Zirvesi: İsveç ve Finlandiya birliğe davet edildi

Paylaş
NATO Liderler Zirvesi: İsveç ve Finlandiya birliğe davet edildi

İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleşen 32. NATO Zirvesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi. Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik tehdit ve meydan okumalar karşısında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunacak liderler resmi karşılama töreni sonrası aile fotoğrafında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile samimi görüntüleri dikkat çekti. Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından liderler kısa bir süre kendi aralarında sohbet ettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Boris'in Türkçe diyalogu NATO zirvesine damga vurdu! Biden kahkahaya boğuldu. NATO liderleri İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka davet etme kararı aldıklarını duyurdu. Sonuç bildirgesinde, "Rusya en önemli ve doğrudan tehdit" denildi.

Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana en büyük krizlerden biriyle karşı karşıya olan NATO liderleri, tarihi bir zirve için İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya geldi.

Haberin Devamı

Zirvede 30 üye ülkenin lideri, bugün Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik tehdit ve meydan okumalar karşısında stratejik düzeyde görüş alışverişinde bulunacak.

İşte kritik zirvede dakika dakika yaşananlar...

16:57 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için geldiği İspanya’nın başkenti Madrid’deki temaslarını sürdürüyor. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir görüşme gerçekleştirdi.

16:10 Madrid'deki NATO Liderler Zirvesi'nin bildirgesi paylaşıldı. Bildirgede, "5. Madde de dahil olmak üzere Washington Antlaşması'na bağlılığımız katıdır. Güvenliğin kökten değiştiği bu ortamda, Madrid Zirvesi, ittifakımızı güçlendirmede ve uyumunu hızlandırmada bir dönüm noktasıdır" denildi.

Haberin Devamı

Zirve bildirgesinde, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu insani felaketin tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir. Rusya bu savaşı derhal durdurmalı ve Ukrayna'dan çekilmelidir" çağrısı yapıldı.

Bildirgeden:

Ukrayna hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içindeyiz. Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğimizi yineliyoruz. Ukrayna'nın savunma hakkını ve kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkını tam olarak destekliyoruz.

NATO'nun Açık Kapı Politikasına bağlılığımızı yineliyoruz. Bugün Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya üye olmaya davet etmeye ve Katılım Protokollerini imzalamaya karar verdik. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında üçlü mutabakata varılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Finlandiya ve İsveç'in katılımı onları daha güvenli, NATO'yu daha güçlü ve Avrupa-Atlantik bölgesini daha güvenli hale getirecek.

RUSYA EN ÖNEMLİ VE DOĞRUDAN TEHDİT

NATO ülkeleri, Rusya'yı ittifaka en önemli ve doğrudan tehdit olarak tanımladı. İttifakın yeni stratejik konsepti kabul edildi.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

15:50 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Bugün NATO liderleri birliğin yeni stratejik konseptini kabul ettiler. bu en son 2010 yılında güncellenmişti.' diyen Stoltenberg açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Haberin Devamı

"Bugün İsveç ve Finlandiya'yı davet etme kararı aldık. Rusya bizim güvenliğimiz hedef alıyor. Çin'e de tek bir kelime ile atıfta bulunduk 'Çin'in yapmış olduğu eylemler bizim güvenliğimizi tehdit etmektedir' şeklinde bir cümle ile kendine yer buldu Çin.

Bugün NATO liderleri tarihi bir karar aldı. Türkiye-İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan anlaşma İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin önünü açtı. 3 ülkeye de teşekkür ediyorum. Birlikte yol alma çabamızda bize katkıda bulundular. Bu anlaşma Türkiye için de İsveç ve Finlandiya için de iyi bir anlaşmadır, NATO için de iyi bir anlaşmadır"

15.49 NATO liderleri İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka davet etme kararı aldıklarını duyurdu.

14.52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid'deki zirvede Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

14.40 Türkiye'nin iki İskandinav ülkesinin Ankara'nın taleplerini dikkate alması sonrası üyeliğe yeşil ışık yakmasına Yunanistan'dan ilk yorum geldi. Miçotakis, ittifakın iyiliği için mantığın galip geldiğini belirtti ve şu ifadeyi kullandı;

'Her türlü fırsatçı ve faydacı davranışın üstesinden gelindi.'

14.10 Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski NATO liderlerinden Rusya'nın işgaline karşı mücadele için modern silahlar ve daha fazla mali yardım istedi.

STOLTENBERG: ZELENSKİ DE BİZE KATILACAK

12:05 NATO zirvesinde konuşan Genel Sekreter Stoltenberg, 'Ukrayna için daha kapsamlı bir destek paketi kabul edeceğiz' dedi.

Ukrayna'nın kendisini savunması adına 'daha fazlasının yapılacağını' vurgulayan Stoltenberg, 'Sayın Zelenski de bize katılacak. Ukrayna ile birlikte olmaya devam edeceğiz' dedi.

AİLE FOTOĞRAFINDA BİR ARAYA GELDİLER

11:50 Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu ülke liderleri resmi karşılama töreninin ardından aile fotoğrafında bir araya geldiler.

Boris Johnson'dan Türkçe diyalog NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi İspanya’nın Başkenti Madrid’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’ın açılış konuşması ile başladı. Konuşma öncesinde aile fotoğraf çekimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Boris Johnson arasında güldüren bir diyalog yaşandı. Johnson'ın kendisini gösteren Erdoğan'a, Türkçe "Çok güzelsin" demesi üzerine kahkahalara boğulan Erdoğan, İngiltere Başbakanı'na aynı sözlerle karşılık verdi. Bu diyaloga ABD Başkanı Joe Biden'ı kahkahaya boğdu.

DİKKAT ÇEKEN KARELER: BORIS JOHNSON'DAN TÜRKÇE DİYALOG

Haberin Devamı

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi İspanya’nın Başkenti Madrid’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’ın açılış konuşması ile başladı. Konuşma öncesinde aile fotoğraf çekimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Boris Johnson arasında güldüren bir diyalog yaşandı. Johnson'ın kendisini gösteren Erdoğan'a, Türkçe "Çok güzelsin" demesi üzerine kahkahalara boğulan Erdoğan, İngiltere Başbakanı'na aynı sözlerle karşılık verdi. Bu diyaloga ABD Başkanı Joe Biden'ı kahkahaya boğdu.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi İspanya’nın Başkenti Madrid’de başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantı öncesinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Başkanı Joe Biden ile sohbet etti. Grubun sohbeti sırasında Johnson'ın parmağıyla gösterdiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkçe olarak "Çok güzelsin" demesi liderleri kahkahaya boğdu. Erdoğan'ın, Johnson'a aynı şekilde "Çok güzelsin" sözleriyle karşılık vermesi üzerine ABD Başkanı Biden'a kahkaha attırdı.

 

STOLTENBERG AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Stoltenberg ev sahipliği nedeniyle İspanya’ya teşekkür ederek, "Bu zirve, Rusya ve Çin gibi otoriter ülkeler nedeniyle daha rekabet dolu ve tehlikeli bir hal alan ve uluslararası düzenin tehdit altında olduğu bir dünyada NATO’yu güçlendirmek için bir fırsat olacak. Gelecekteki güvenliğimiz için yeni NATO stratejik konseptini kabul edeceğiz. Savunma kapasitemizi daha büyük bir dinamizm ve kapasite artırımı ile güçlendireceğiz. Bu yeni güvenlik sorunlarına karşı gerekeni yapacak potansiyelimiz mevcuttur" dedi.

KAPIMIZ AÇIK

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği hakkında da konuşan Stoltenberg, "Komşularımızla ve dünyayla işbirliğimizi güçlendireceğiz. İsveç ve Finlandiya’yı NATO’ya davet ederek, NATO’nun kapısının açık olduğunu göstereceğiz. Ukrayna için daha büyük bir destek sağlayacağız. Başkan Zelenskiy’nin de bugün bize katılacağı için mutluyum. Cesur Ukrayna halkı ve ordusu, tüm dünyaya ilham veriyor. NATO müttefikleri Ukrayna’nın yanında olmaya devam edecek. Tarihi bir anda bulunuyoruz. Madrid Zirvesi, büyük bir dönüşüme yol açacak. ABD ve Avrupa ilişkisinin ve ittifakın güçlü kalması için gerekenleri sunacak bir zirve olacak" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile konuştu. Liderler arasındaki samimi görüntüler dikkatlerden kaçmadı.

ERDOĞAN MACRON İLE BİRARAYA GELDİ

11:20 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Madrid'deki IFEMA Fuar Merkezi'nde ikili temaslarda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve marjında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

ERDOĞAN'IN PROGRAMI YOĞUN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrıca İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de bir araya gelmesi ve TSİ 18.45’te ABD Başkanı Joe Biden ile görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor.

UKRAYNA SAVAŞI MASADA

Bugünkü zirvede Rusya-Ukrayna savaşının NATO’ya yansımaları değerlendirilecek ve bu çerçevede NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanması gözden geçirilecek.

NATO’nun gelecek çalışmalarına rehberlik edecek yeni Stratejik Konsepti'nin onaylanması da gündem maddeleri arasında yer alırken, liderler ikili görüşmeler yaparak küresel konuları ele alacak.

44 ÜLKEDEN KATILIM

Zirve için Madrid'e 44 ülkeden katılım oldu. Zirveye katılan liderlerin yanı sıra birçok ülkenin dşişleri ve savunma bakanları da hazırda bekliyor.