Küçük bir öpücük ışığını söndürdü! Korneası delindi ve gözü işlevini yitirdi

İngiltere’de yaşayan 2 yaşındaki Juwan, bir tanıdığının onu öpmesi sonucu görme yetisini kaybetti. Acılı anne, bebeklerin öpülmesinin ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirterek diğer aileleri uyardı. Oğlunun yaşadığı bu trajik olayın ardından, benzer durumların yaşanmaması için farkındalık yaratmaya çalışıyor. İşte tüm detaylar!
2 yaşındaki Juwan'ın annesi, yaşadıkları trajediyi paylaşarak bebeklerin öpülmesinin ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Aile, diğer ebeveynleri bu konuda bilinçlendirerek benzer bir olayın yaşanmaması için uyarılarda bulunuyor.
KÜÇÜK BİR ÖPÜCÜK DEYİP GEÇMEYİN!
Her şey, 2 yaşındaki Juwan'ın bir yakını tarafından öpülmesiyle başladı. Juwan'ın gözünde bir sorun olduğunu fark eden ailesi apar topar hastaneye götürdü. Juwan'ı muayene eden doktorun tek yaptığı şey antibiyotik verip onları eve göndermek oldu. Fakat Juwan'ın ailesi gözündeki hasarın ciddi olabileceğinden şüphelenerek farklı bir doktora daha götürdüler.
KORNEADA DELİK AÇILMASINA NEDEN OLDU
Yapılan muayeneler sonrasında ortaya çıkan sonuç, Juwan'ın herpes simpleks isimli bir virüs kaptığıydı. Bu virüs, göz sağlığını bozarak kabarcık oluşmasına yol açtı. Hasar giderek büyüyordu ve son olarak korneada 4 mm'lik delik açıldı.
JUWAN'IN GÖZÜ TAMAMEN İŞLEVİNİ YİTİRMİŞTİ
Juwan'ın gözünde oluşan yara, zaman içerisinde enfeksiyona neden oldu. Doktorlar tarafından yapılan araştırmalar ve uygulanan tedavilere rağmen hasar tamamen büyüdü ve Juwan'ın gözü artık işlevini yitirmişti. Son çare ise göz kapaklarını dikmekti. Bunun amacı ise gözün korunmasıydı.
YENİ BİR UMUT...
Juwan'ın yeniden görebilmesi için kornea nakli yapılma ihtimali bulunuyor. Göz bebeği ile beyin arasındaki bağlantıyı yeniden sağlamak amaçlanıyor. Bacaktaki sinirlerden göz yuvasına nakil yapılması planlanıyor.
Eğer siniri nakli gerçekleşir ve başarılı olursa Juwan, görme yetisini devam ettirebilecek kornea nakli yapılabilecek. Fakat Juwan'ın yeniden görüp göremeyeceği konusu şu an için belirsizliğini korumaya devam ediyor.
ACILI AİLEDEN EBEVEYNLERE UYARI
Uzman isimler, uzun yıllardır bebeklerin öpülmemesi konusunda ciddi uyarılar yapıyor. Juwan'ın annesi de bu konunun altını çizerek ebeveynlere sesini duyurmaya çalıştı. Juwan'n ailesi, "Bebeğinizi kimsenin öpmesine izin vermeyin. Küçük bir virüs, büyük travmalara yol açabilir" açıklamasında bulundu.
HERPES SİMPKLES VİRÜSÜ NEDİR?
Herpesviridae ailesi, insanda farklı hastalıklara neden olan sekiz farklı virüs türünü içerir. Bu virüsler, ağız, genital bölge ve cilt gibi vücudun çeşitli bölgelerinde enfeksiyonlara yol açabilir. Genellikle, bu enfeksiyonlar, içi sıvı dolu veziküller şeklinde döküntülerle kendini gösterir ve bu döküntüler uçuğa benzer.
Herpes virüsleri, genellikle ağız çevresi veya üreme organları gibi vücudun belirli bölgelerinde ortaya çıkar. Bu virüsler, enfekte dokularda sıvı dolu kabarcıklar oluşturur ve bu süreç, herpes enfeksiyonları olarak tanımlanır. Virüslerin her biri, farklı hastalıklarla ilişkilendirilmesine rağmen, tümü aynı aileye aittir ve benzer semptomlar gösterir.
HERPES SİMPKLES NASIL BULAŞIR?
Herpes virüsleri, genellikle damlacık yoluyla bulaşır ve hava yoluyla vücuda girebilir. Bunun yanı sıra, enfekte yüzeylere temas ederek ve ellerle vücuda geçiş yaparak da enfeksiyona neden olabilirler.
Herpes virüsleri bağışıklık sistemi tarafından kontrol altına alınsa da, vücudun zayıflamasıyla tekrar aktif hale gelebilir. HSV-1 ve HSV-2 gibi virüsler, vücudun epitel dokularında enfeksiyon oluştururken, sinir dokusu gibi farklı alanlara da yayılabilir.
HERPES SİMPKLES BELİRTİLERİ NELERDİR?
Herpes enfeksiyonu genellikle ciltte döküntüler ve grip benzeri semptomlarla kendini gösterir. Veziküller kaybolduktan sonra hastalık gerileyebilir, ancak bulaşıcılık bir süre devam edebilir.
Enfeksiyon, ağrılı yaralar, kaşıntı, idrar yaparken yanma ve cinsel birleşme sırasında ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca halsizlik, ateş, baş ağrısı, iştah kaybı ve lenf bezlerinde şişlik gibi genel enfeksiyon semptomları da görülebilir.