Dünya Kurtulan olmadı! Çin'de 132 yolcusuyla düşen uçağa dair yeni detaylar ortaya çıktı

Kurtulan olmadı! Çin'de 132 yolcusuyla düşen uçağa dair yeni detaylar ortaya çıktı

Paylaş
Kurtulan olmadı! Çin'de 132 yolcusuyla düşen uçağa dair yeni detaylar ortaya çıktı

Çin’de 123 yolcu ve 9 mürettebat taşıyan yolcu uçağı, inişe bir saat kala dağa çakıldı. Uçak, dikey bir şekilde 563 kilometre hızla iki dakika içinde adeta gökten bir taş gibi düştükten sonra alev topuna döndü. Düşen uçakta kurtulan olmadı.

Çin’de Kunming-Guangzhou seferi yapan China Eastern Havayolları’na ait yolcu uçağı, dün yerel saat ile 13.11’de 132 kişi ile havalandı. Ancak bir saat 11 dakika sonra uçaktan sinyal kesildi. Uçak 8 bin 869 metre irtifadayken 2 dakika 15 saniye sonra 2 bin 800 metre irtifaya düştü. Sonraki 20 saniye içinde de 982 metrede kaydedildi ve Guangşi bölgesinde dağa çakıldı. Varışa 43 dakika kala yaşanan kaza sonrası uçak alev topuna döndü. Bölgede kolay tutuşan bambu ağaçları olduğundan alevler hızla yayıldı. Kırsal yerleşime yakın bölgedeki yangını söndürmek için Pekin’den ekip gönderildi. Görgü tanıkları uçağın tıpkı dev bir taş gibi serbest düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

KAZADAN 20 SAAT SONRA BİLGİ VERİLDİ

Uçağın enkazına ulaşıldığını belirten Çin devlet televizyonu, Salı günü sabah saatlerinde 132 kişiden kurtulan olmadığını duyurdu. Resmi televizyon CCTV, kazanın üstünden 20 saat geçtikten sonra söz konusu bilgiyi geçti.

DİKEY DALIŞ DEHŞETİ

Havacılıkta ‘dikey dalış’ olarak bilinen bu kaza, uzmanlara göre pilotlar hakimiyeti kaybettiği için yaşandı. Pilotlardan acil durum çağrısı gelmemesi, sağlık durumlarına dair şüpheleri artırıyor. Boeing 737 model olan uçak, 6.5 yaşındaydı. Bu yaş, bir uçak için genç sayılıyor. ‘MU5735’ numaralı seferi yapan uçakta kurtulan olmadı. Çin’de son zamanlarda birçok uçuş, pandemi nedeniyle bir bölgenin karantinaya alınması sonrası iptal edilmişti. Pek çok uçuş da China Eastern şirketine kaydırılıyordu. Son bir haftada dünyanın en yoğun altıncı şirketi oldu. Rutin dışında uçuş trafiğinin kazadaki rolü araştırılıyor.

Haberin Devamı
132 kişiyi taşıyan uçağın düşüş anı güvenlik kamerasına yansıdı Çin’in Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi’nde 132 kişiyi taşıyan Boeing 737 tipi yolcu uçağının düştüğü belirtildi.

'PİLOT UÇAĞI KURTARMAYA ÇALIŞMIŞ OLABİLİR'

Öte yandan, İngiliz The Sun gazetesine konuşan havacılık uzmanı Sally Gethin, pilotların düşüş sırasında bilinçlerini kaybettiklerini ancak çakılmaya saniyeler kala pilotlardan birinin tekrar uyanıp uçağı kurtarmaya çalışmış olabileceğini ileri sürdü. 

Çin’de uçak kazaları nadiren yaşanıyor. Ülkede en son 2010’da Yiçun’da yolcu uçağı düşmüş, 42 kişi ölmüştü.

Kazadaki havayolu şirketi de ülkede ilk üçte yer alıyor. 800’e yakın uçağı bulunuyor. Boeing 737-800 modelden 109 uçağı var.

Uçağın düştüğü bölgedeki rüzgar ve bambu ağaçların yoğunluğu alevlerin yayılmasına yol açtı. Enkaza ilk ulaşan köylüler oldu. 

Uçağın parçalarının düştüğü yerde bulunması, havada patlamadığı, düştükten sonra parçalandığı yönünde yorumlanıyor.