Dünya Maymun çiçeği virüsü 76 gün boyunca vücuttan atılmadı

Maymun çiçeği virüsü 76 gün boyunca vücuttan atılmadı

Paylaş
Maymun çiçeği virüsü 76 gün boyunca vücuttan atılmadı

Birleşik Krallık'ta 2018 ve 2021 yılları arasında belirlenen 7 Maymun Çiçeği vakasının analizini yapan uzmanlar çarpıcı sonuçlara ulaştı.40'lı yaşlarında bir adamın 76 gün sonra yapılan testte pozitif sonuç vermesi hastalığın iyileşme süreci ile ilgili endişeleri artırdı.

Bilim insanları Maymun Çiçeği virüsünün deri döküntüleri ortadan kalktıktan sonra bile 10 hafta boyunca vücutta kalabileceğini belirtiyor. Uzmanların çoğu hastaların bu süre boyunca 'bulaştırıcı' olabileceğini düşünmüyor ancak yine de bunun 'cevaplanmamış büyük bir soru' olmaya devam ettiğini söylüyorlar.

Haberin Devamı

Koronavirüs salgınından sonra dünyayı yeniden alarma geçiren Maymun Çiçeği hastalığı adını ilk İngiltere'de duyurdu. Şimdiye kadar 71 İngiliz hastalığa yakalandı. Hastaların çoğunun eşcinsel ve biseksüel erkekler olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili araştırma yapan uzmanlar, çocuklarda vakaların son derece nadir olduğu ve gençlerde görülen herhangi bir döküntünün su çiçeği veya diğer deri hastalıklarından kaynaklanma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

76 GÜN SONRA BİLE POZİTİFTİ

İncelenen 7 vaka içerisinde araştırmacıları endişeye düşüren tek vaka Nijerya'da maymun çiçeği hastalığına yakalanmış 40'lı yaşlarında bir adam oldu. İsmi açıklanmayan adamın hastalığı kaptıktan sonra 76 gün sonra bile hala pozitif test verdiği açıklandı.

Haberin Devamı

İddia doğrulanırsa vaka dünyada bir ilk olacak. Hastanede tedavi gördükten bir kaç hafta sonra taburcu edilen adamın altı hafta sonra ilk kez cinsel birliktelik yaşadığında virüsün geri geldiği iddia ediliyor. Uzmanlar adamın hastalığının cinsel ilişkiye girdikten sonra nüksettiğine inanıyor.

UZMANLAR DA ŞAŞIRDI

Lancet Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde yayınlanan makaleye göre lenf bezlerinde şişlik görülen adam yeniden PCR testi verdi. Klinik olarak iyi görülen adamda nükseden hastalık kısa sürdü ancak
araştırma yazarı Dr. Hugh Adler, maymun çiçeği virüsünün bu süre boyunca boğazda ve kanda tespit edilebilmesine 'şaşırdıklarını' söyledi.