Dünya Meta platformlarına sekiz dava birden!

Meta platformlarına sekiz dava birden!

Paylaş
Meta platformlarına sekiz dava birden!

Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta’ya sekiz dava birden açıldı. ABD’li hukuk şirketi Beasley Allen, şirketten sekiz ayrı eyalette çocuk sömürüsü gerekçesiyle şikayetçi oldu. Şirket, çocuk ve gençleri kar amacı ile kullanmakla suçlanıyor.

Beasley Allen hukuk firmasından avukatlar bu hafta şirketi gençleri kar amacıyla sömürmekle suçlayarak bir dizi dava açıyor. Dilekçede, Meta’nın, insanların platformlarını daha sık kullanması için bağımlılık yapıcı psikolojik taktikler uyguladığı ve gençler, çocuklar ile bağımlı olmaya meyilli kişileri korumadığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Platformların intihar, intihar girişimi kendine zarar verme, yeme bozukluğu, anksiyete, depresyon, uyku sorunları gibi zihinsel sorumlara da yol açtığı iddia edildi.

Davalar, Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Missouri, Tennessee ve Teksas'ta hazırlandı.

SONUÇLARI HALKTAN SAKLADILAR

“Şirket, ürün ve hizmetlerinin gençler ve hassas çocuklar için tehlikeli olduğunun farkındaydı ancak bunu bildikleri halde dikkate almadılar” denildi. Facebook’un eski yöneticilerinden Frances Haugen, geçen yıl Senato’da ifade vermişti. “Bu tehlikeyi bildikleri halde uygulamaları düzenlemediler, kamu güvenliğini tehlikeye attılar, araştırma sonuçlarını halktan sakladılar” demişti.

Geçen yıl Senato'da konuşan Facebook ifşacısı eski yönetici Frances Haugen'in "Hepsini biliyorlardı" diyerek verdiği yeminli ifade de delil olarak sunuldu.

Haberin Devamı

GENÇ KADIN DAVA AÇMIŞTI

Geçtiğimiz haftalarda ise Alexis Spence isimli 19 yaşındaki genç kadın, Meta'ya dava açtı. İddialara göre genç kadının Instagram'ı bağımlılık yapıcı şekilde kullanması, yıllar süren yeme bozukluğu, kendine zarar verme ve intihar düşüncelerine neden oldu.

Öte yandan arama motoru şirketi Google, 15 binden fazla kadın çalışana cinsiyet ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle 118 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Şirkette aynı işi yapan kadınların erkeklerden 17 bin dolar daha az kazandığı, primlerinin verilmediği belirlenmişti. Google’ın çatı şirketi Alphabet’in piyasa değeri 2 trilyon dolar.