Dünya Milyarda bir görülüyor! Yediği istiridye hayatına mal oldu

Milyarda bir görülüyor! Yediği istiridye hayatına mal oldu

Paylaş
Milyarda bir görülüyor! Yediği istiridye hayatına mal oldu

ABD'nin Florida eyaletinde bir adam, gittiği deniz ürünleri restoranında istiridye yedi. Ancak istiridyede milyarda bir görülen bir bakteri olduğundan habersizdi. İstiridyeden enfeksiyon kapan adam hayatını kaybederken, Hastalık Önleme Merkezleri vatandaşlara uyarıda bulundu.

Florida’da bir adam, gittiği restoranda yediği istiridye nedeniyle hayatını kaybettiği. İstiridyenin içinde milyarda bir görülen vibrio bakterisinin olduğu ve adamın istiridyeden enfeksiyon kaparak öldüğü belirtiliyor. Restoranın müdürü Gary Oreal, günde yüzlerce istiridye servis edildiğini ifade ederek ‘İçlerinde milyarda bir görülen kötü bir istiridye vardı. Korkunç hissediyorum. İstiridyeler yenilebilecek tehlikeli yiyeceklerin zirvesidir. Hayatım boyunca onları yedim ve devam edeceğim. Ama bunu yaptığınızda kendinizi riske atıyorsunuz’ dedi.

Haberin Devamı

Gazeteye Florida’ya röportaj veren Oreal, müşterisinin hastalandıktan sonra Sağlık Bakanlığı’nın restoranı teftiş ettiğini söyledi. Oreal, ‘60 yıl boyunca birkaç milyar istiridye servis ettik. Hiç kimse bu adamın hastalandığı gibi hastalanmadı’ dedi.

BİR KİŞİ DAHA ÖLDÜ

Yıllar önce restoranda çalışan ve kimliği açıklanmayan birinin daha bu ay Florida’da istiridyeden öldüğü açıklandı. Pensacola News Journal, 9 Ağustos'ta bir topluluk liderinin vibriodan öldüğünü bildirdi. Gazetenin haberine göre, Studer Community Institute İşletme İlişkileri Direktörü Rodney Jackson, Maria'nın Taze Deniz Ürünleri Pazarı'nda yemek yedikten sonra hastalandı. Her iki vaka da Louisiana'dan temin edilen istiridyelerden tüketmişti.

Haberin Devamı

DİĞER İSTİRİDYELERDEN FARKI YOK

ABD’nin Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezleri vibrio bakterisi hakkında uyarıda bulundu. Çoğu Vibriosis vakası daha sıcak havalarda meydana gelirken, yıl boyunca vakaların görüldüğü ifade edildi. Merkezden yapılan açıklamada, ‘Zararlı bakteri içeren bir istiridye, diğer istiridyelerden farklı görünmez, kokmaz ve hatta tadı bile değişik değildir’ denildi.

Ayrıca çoğu enfeksiyonun sadece ishal ve kusmaya neden olduğu da verilen bilgiler arasında.

VİBRİO BAKTERİSİ

Vibrio, eğilmiş-çubuk şekilli gram-negatif bakterilerden oluşan bir bakteri cinsidir. Türlerinin bazıları besin yolu ile geçen hastalıklara neden olur. Tipik olarak deniz suyunda bulunan vibrio türleri oksidaz için pozitif test sonucu verirler ve spor oluşturmazlar.