Dünya Modern 'altına hücum' okyanusların sonu olabilir!

Modern 'altına hücum' okyanusların sonu olabilir!

Paylaş
Modern 'altına hücum' okyanusların sonu olabilir!

Elektrikli otomobil, akıllı telefon, laptop ve tablet gibi ürünlerin üretimi arttıkça lityum pillere olan ihtiyaç artıyor. Dünyada bir lityum krizi öngörülürken derin deniz madenciliği gibi yeni kaynaklara başvuruluyor. Bazı uzmanlar deniz madenciliğinin okyanuslara zarar verebileceği görüşünde.

Pasifik Okyanusu'nun 4 bin metreden daha derininde yatan patates büyüklüğünde lityum, mangan ve kobalt gibi madenler uzun süredir maden şirketlerinin radarında. Bunlar batarya yapımında önemli yer tutuyor. Özellikle lityum madeni, lityum-iyon batarya üretimi için otomobillerin, akıllı telefonların, tablet ve laptopların kısaca batarya ile çalışan her ürünün olmazsa olmazı. Lityumun çoğu Güney Amerika'da çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Ancak artan üretimle lityuma olan ihtiyaç her geçen gün artarken üretimin de git gide azaldığı kaydedildi. Uzmanlar çip krizi gibi lityum krizinin yaşanabileceğini ifade ediyor. Bu yüzden üreticiler okyanusların karanlık diplerine yöneldi.

Çevre aktivistlerinin görüşleri ise şu şekilde:

Derin deniz yatağı madenciliği oldukça riskli ve okyanus yaşamına geri dönüşü olmayan zararlar verecek. Doğal dünyadaki ayak izimizi azaltmamız gereken bir zamanda böylesine sürdürülemez bir sektöre yatırım yapmak sorumsuzluktur.