Dünya Nükleer santral nedir, nasıl çalışır? Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya nerede? Türkiye’de nükleer santral var mı?

Nükleer santral nedir, nasıl çalışır? Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya nerede? Türkiye’de nükleer santral var mı?

Paylaş
Nükleer santral nedir, nasıl çalışır? Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya nerede? Türkiye’de nükleer santral var mı?

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’da Rusya’nın saldırılarıyla çıkan yangın tüm dünyanın gözünü nükleer santrallere çevirdi. Elektrik enerjisi üretiminde kullanılan nükleer santraller, yakıt olarak kullanılan uranyum nedeniyle büyük güvenlik önlemleri eşliğinde çalıştırılıyor. Peki, nükleer santral nedir, nasıl çalışır? Türkiye’de nükleer santral var mı? İşte gündemdeki soruların yanıtları..

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Rus birliklerinin saldırısına uradı. Ukrayna Dışişleri Bakanı “Çernobil’den daha kötü olur” uyarısında bulunurken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de Zaporijya Nükleer Santrali’nde gerçekleşecek olası bir patlamanın Avrupa’nın sonunu getireceğini söyledi…

Haberin Devamı

NÜKLEER SANTRAL NEDİR?

Nükleer santral, elektrik enerjisi üretiminde kullanılan ve yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanan santralledir.

Fosil yakıtlı santraller, petrol ve kömür gibi yakıt kullanırken, nükleer santrallerde, uranyum parçalanarak enerji üretimi sağlanmaktadır. Nükleer santrallerin diğerlerinden farklı olarak tehlikeli bir radyoaktif element olan uranyum kullanması, güvenlik önlemlerinin daha da fazla alınması gerekliliğini ortaya çıkartmaktadır.

Nükleer santraller, çalışma sistemindeki birincil çeşitliliklere göre farklı şekillerde isimlendirilmektedirler. Basınçlı ağır sulu, kaynar sulu ve basınçlı su reaktörü olarak farklı adlar verilmektedir.

NÜKLEER SANTRAL NASIL ÇALIŞIR?

Nükleer santrali çalıştırmak ve elektrik enerjisi elde etmek için ana madde olarak uranyum kullanılır. Uranyumun parçalanmasıyla ortaya yüksek miktarda enerji çıkmaktadır. Uranyum, bu şekilde fisyon (atomun iki veya daha fazla çekirdeğe bölünmesi) tepkimesine girer. Fisyon tepkimesi ile oluşan yüksek miktardaki enerji, su buharını üst düzey sıcaklıklara kadar ısıtır. Oluşan buhar, elektrik jeneratörü türbinlerine iletilir. İletilen buhar da türbin şaftını çevirerek elektrik üretimini sağlar.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ ZAPORİJYA NEREDE?

Güneydoğu Ukrayna'da, Dinyeper Nehri üzerindeki Kakhovka Rezervuarı'nın güney kıyısında, Enerhodar şehri yakınlarındadır. Türkiye’den uzaklığı ise 677 kilometredir.

TÜRKİYE’DE NÜKLEER SATRAL VAR MI?

Türkiye'de şu an nükleer enerji santrali yapılma aşamasındadır. 1970 yılından itibaren nükleer santral kurulma girişimlerinde bulunuldu fakat bu girişimlerin çoğu sonuçsuz kaldı. 2004 yılında nükleer enerji santrali konusu yeniden gündeme geldi ve toplamda üç santralden biri için yapım aşamasına gelindi.

2015 yılında yapılmaya başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Yanışlı mahallesinin Akkuyu mevkiinde inşa edilecek olan nükleer enerji santralidir. İnşaatı bittiğinde Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır. Projenin 2023 yılında işletilmeye geçilmesi planlanmaktadır.

Bununla birlikte dünya genelinde 400’den daha fazla nükleer santral bulunurken, bu nükleer santrallerin 100 tanesi sadece Amerika’dadır.

Haberin Devamı