Dünya Öldürülen general sayısı 6'ya yükseldi! Rusya - Ukrayna savaşında son gelişmeler

Öldürülen general sayısı 6'ya yükseldi! Rusya - Ukrayna savaşında son gelişmeler

Paylaş
Öldürülen general sayısı 6'ya yükseldi! Rusya - Ukrayna savaşında son gelişmeler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘yenilmez ve engellenemez kusursuz silah’ sözleriyle dünyaya tanıttığı Kinjal füzeleri Ukrayna’da gün yüzüne çıktı. Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş 25. gününde devam ederken, Ukrayna’nın Lviv şehrinde saldırılara karşılık savunma hazırlıkları sürüyor. İşte Rusya Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri...

Ukrayna’daki füze saldırılarına aralıksız devam eden Rusya, önceki gün İvano-Frankivsk bölgesindeki Delyatin’de bir cephaneliği vurdu. Bu saldırıyı diğerlerinden ayıran yönü Rusya’nın ‘Kinjal’ (Hançer) hipersonik füzesini ilk kez Ukrayna’da kullanmasıydı. Nükleer başlık taşıyabilen Kinjal füzeleri, ses hızını 10 kez aşabiliyor ve Rusya’nın iddiasına göre hiçbir hava savunma sistemi tarafından engellenemiyor.

Haberin Devamı
Resmen açıkladı! Rusya'da hipersonik tehdit Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘yenilmez ve engellenemez kusursuz silah’ sözleriyle dünyaya tanıttığı Kinjal füzeleri Ukrayna’da gün yüzüne çıktı.

İLK KEZ RESMEN AÇIKLANDI

Menzili 2 bin kilometreyi bulan Kinjal füzelerinin kullanılması Rusya’nın Ukrayna üzerinden Batı’ya gözdağı vermesi olarak değerlendirildi. Füzenin daha önce Suriye’de kullanıldığı iddia edilmiş ancak Rusya bunu kabul etmemişti. Dün Rusya Savunma Bakanlığı, “18 Mart’ta hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi ile Ukrayna ordusuna ait füze ve havacılık mühimmatı imha edildi” açıklaması yaptı.

Dünyadaki uçaktan atılabilen tek balistik füze olarak değerlendirilen Kinjal füzeleri MiG-31K tarafından taşınabiliyor.

Rusya - Ukrayna savaşından son dakika gelişmeleri...

17.30 BM Mülteci Ajansı Yüksek Komiseri Filippo Grandi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ukrayna'daki savaş o kadar yıkıcı ki, 10 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da yurt dışına sığınmacı olarak kaçtı" dedi.

Haberin Devamı

17.05  Ukrayna'nın Harkov bölgesine bağlı Dergaçi kentinde konuşlanan Rus ordusuna ait konvoy, Ukrayna askerleri tarafından imha edildi. Operasyon sonrası konvoyun vurulduğu noktaya gelen Ukraynalı askerler, imha edilen zırhlı araçları görüntüledi. Hayatını kaybeden ve yaralanan Rus askerlerine ilişkin açıklama yapılmadı. Harkov'da çatışmaların devam ettiği öğrenildi.

17.00 Rusya Ukrayna'nın Avdiivka kentini hedef aldı. Kentteki sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasının ardından ağır hasar alan çok katlı binalardaki birçok dairede yangın çıktı. Kullanılamaz hale gelen dairelerde yaşayan Ukraynalılar, güvenli bölgelere tahliye edildi. Olay yerine gelen Acil Durumlar Servisi personelinin müdahaleleri sonrası yangın söndürüldü. Ölü veya yaralılara ilişkin açıklama yapılmadı.

BİR RUS GENERAL DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

16.15 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin danışmanı Oleksiy Arestovych, çatışmalarda öldürülen Rus general sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı.

15.45 Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvadiya), askerlerinin İzyum yerleşimini kurtardıkları sırada aşırı milliyetçi oluşum liderlerini ve Ukrayna Güvenlik Servisi’nin suç ortaklarını esir aldıklarını duyurdu.

Haberin Devamı

15.15 Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ekiplerin 24 farklı noktada yaptığı çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Rus bombardımanları nedeniyle kentte elektrik, doğalgaz ve su kesintileri olduğu aktarıldı. Savaşın başından bu yana bombardımanlar sonucu kentte toplamda 309 yangın çıktığı, yerleşim yerlerinin yıkılmasıyla 10’u çocuk 44 kişinin kurtarıldığı belirtildi.

RUSYA'NIN KAYIPLARI AÇIKLANDI

14.35 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın 24 Şubat-20 Mart tarihleri arasındaki kayıplarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, 14 bin 700 Rus askerinin öldürüldüğü, 476 tank, bin 487 zırhlı askeri araç, 230 topçu sistemi, 74 çok namlulu roketatar, 44 hava savunma sistemi, 96 uçak, 118 helikopter, 947 otomobil, 3 gemi, 60 yakıt ikmal tankeri, 21 insansız hava aracı ve 12 özel teknik ekipmanının da imha edildiği duyuruldu.

SİVİL BÖLGEYE BOMBALI SALDIRI

14.30 Ukrayna’nın başkenti Kiev'in merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alan Irpin şehrindeki sivil alanlara düzenlenen bombalı saldırı sonucu bazı konutlarda yangın çıktı. Olayda ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Irpin halkının açılan insani koridorlar sayesinde daha güvenli bölgelere tahliyesi sürerken, Irpin’de yaşayan bir vatandaş çektiği görüntülerde, “Bizim evin karşısında bulunan Vasiliy İvanoviç’in evi yanıyor. Orda insanlar olabilirdi. Şurada 2 tank vardı. Bugün uyandık ve evin yandığını gördük. Neler oluyor böyle Allah’ım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

115 ÇOCUK ÖLDÜ

12.55 Ukrayna parlamentosu, Rus işgalinin başlamasından bu yana 115 Ukraynalı çocuğun öldürüldüğünü açıkladı.

12.30 Ukrayna ordusuna bağlı Azov taburu Rus tanklarının imha edildiği anları yayınladı. Ukrayna ordusuna ait tankın kamerasına yansıyan görüntülerde, Rus tanklarının patlama anları görüldü.

12.20 Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’in ülkedeki partilerin kapatılmasına ilişkin kararı ile toplumu böldüğünü, Avrupa ülkelerinin ise buna göz yumduğunu belirtti.
Bu kararı Zelenskiy’in sıradaki hatası olarak nitelendiren Volodin, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Bu Kiev yetkilileri için olağan uygulama, sakıncalı olanların ağzını kapatmak. Böylece Ukrayna halkını rehin alan rejimin keyfiliğinden bahseden herkes yargılama olmaksızın düşman ilan edilebilir” diye yazdı.

Haberin Devamı

RUS GÜÇLERİ OKULU BOMBALADI

11.35 Mariupol Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Levoberezhny bölgesinde bulunan 12 numaralı sanat okulunun vurulduğu belirtilerek, "Irkçı ordu yeniden insanların Rus bombardımanından sığındığı yeri vurdu. Rus işgalciler, çocukların, kadınların ve yaşlı insanların saklandığı Levoberezhny bölgesinde bulunan ve yaklaşık 400 kişinin bulunduğu 12 numaralı sanat okulunu bombalarla vurdu. Enkaz altında kalanların durumu netleştiriliyor. Rus ordusu, Ukrayna halkına karşı yaptığı soykırımı devam ettiriyor. İnsanlık dışı savaş suçlarını işleyenler hesap verecek" ifadeleri kullanıldı.

TİYATRO BİNASININ SON HALİ GÖRÜNTÜLENDİ

11.30 Geçtiğimiz günlerde Mariupol kentinde Ukrayna halkının sığınak olarak kullandığı tiyatro binasının vurulmasının ardından tiyatronun son halini Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba sosyal medya hesabından paylaştı. Rusya ile iş yapmaya devam edenlere çağrıda bulunan Kuleba, "Burası Mariupol’de yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasının mahvolmuş hali. Rusya’nın insanlık dışı savaş suçu. Rusya’da ya da Rusya ile çalışan firmalara şunu sormak istiyorum, siz bunu yapanları nasıl doyurmaya ya da onlarla iş yapmaya devam ediyorsunuz?" dedi.

10.30 Lviv şehrinde saldırılara karşılık savunma hazırlıkları sürüyor. Şehrin dışında bulunan yön tabelaları Rus saldırıları ihtimaline karşın kapatılmaya başlandı. Bu sayede Rus askerlerinin gidecekleri yönü bulmaları engellenmeye çalışılıyor.

08.22 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın liman kenti Mariupol'u kuşatmasının 'yüzyıllarca hatırlanacak bir terör eylemi' olduğunu söyledi. Zelenskiy, 'kolay ve hoş olmasa da' Rusya ile barış görüşmelerine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

07.57 New York Times (NYT), üst düzey bir Ukraynalı askeri yetkiliye dayandırarak, Rusların Mykolaiv'deki bir deniz üssüne düzenlediği saldırıda 40'tan fazla Ukrayna askerin öldüğünü duyurdu. Yetkili NYT'ye 36. Ukrayna Deniz Piyade Tugayı'nın karargahının İskender-M balistik füzesi gibi uzun menzilli bir silah tarafından vurulmuş olabileceğini söyledi.

07.41 Ukraynalı bir yetkili, güç durumdaki Sumy kentindeki bir yetimhaneden 71 çocuğun tahliye edildiğini söyledi.

06.57 Ukrayna başbakan yardımcısı Iryna Vereshchuk, Kiev'in elinde 562 Rus savaş esiri olduğunu duyurdu.

05.56 Mariupol Belediye Başkanı Yardımcısı Pyotr Andryuschenko, Rus güçlerini pasaportları olmadan 4 bin ila 4 bin 500 Mariupol sakinini sınırdan Taganrog'a zorla götürmekle suçladı. New York Times'a konuşan Andryuschenko, binlerce kişinin şehir merkezindeki bir spor kompleksine sığındığını ve içeridekilerin çoğunun Rusya'ya götürüldüğünü düşündüğünü söyledi.

05.15 Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda ağır yaralanan Ukrayna’nın dünyaca ünlü tanınmış baletlerinden Artem Datsishin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

03.45 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda Ukrayna ordusunun başarılarına ve saldırılarda şu ana kadar 14 binden fazla Rus askerinin öldüğü belirterek Rus annelerine ve babalarına çağrı yaptı. Rusya'ya yönelik yine müzakereleri işaret ederek, "Ukrayna her zaman barışçıl bir çözüm aradı. Artık barışla daha çok ilgileniyoruz. Çünkü biz Ukraynalıyız ve bizim için bir insan hayatı paha biçilemez" dedi.

FÜZELER UYKUDA VURDU

Rusya, Ukrayna’nın Mikolayiv kentindeki bir kışlada bulunan askeri yatakhaneleri vurdu. 79. Hava Alayı’na yönelik saldırı için Mikolayiv Valisi Vitaliy Kim, “İşgalciler roketlerle, uyuyan askerlerimizi vurdu. Füzeler yanımızda bulunan Herson şehrinden ateşlendi. Kısa mesafe olduğundan dolayı siren çalmaya, savunma sistemlerini aktifleştirmeye yetişemedik” dedi. Kurtulan askerlerden biri yatakhanelerde 200’den fazla askerin uyuduğunu ve en az 50 cesedin çıkarıldığını söyledi.

Ukraynalı askerler, silah arkadaşlarının cesetlerini enkaz altından çıkardı.

İKİ TARAF DA AĞIR KAYIPLAR VERİYOR

Rusya saldırıların başından beri Ukrayna’ya ait 196 insansız hava aracı, 1438 tank ve zırhlı araç vurulduğu bilgisini paylaştı. 14 bin 400 Rus askerinin öldürüldüğünü belirten Ukrayna Savunma Bakanlığı ise Rusya’nın 466 tank, bin 470 zırhlı askeri araç, 213 topçu sistemi kaybettiğini açıkladı.

Başkent Kiev’e yakın olması nedeniyle stratejik öneme sahip Irpin, Rusya’nın en çok saldırdığı kentlerin başında geliyor. Kiev’e 25 kilometre uzaklıktaki kentteki kilise, ev ve dükkanların çok büyük bölümü yerle bir oldu.

ŞEHİR SAVAŞI BAŞLADI

Rus ablukası altındaki Mariupol’de gıda ve su sıkıntısı yaşanıyor. Ağır bombardımana tutulan kentteki binaların 3’te 1’inin yıkıldığı belirtildi. Rus ordusunun Ukrayna’nın zırhlı birliklerini aşarak kente girdiği, şehir çatışmalarının başladığı bildirildi. Mariupol’de 300 bin sivil bulunuyor. BM, Ukrayna’da sivil can kaybının 847’ye, yaralı sayısının 1399’a yükseldiğini açıkladı.

ZELENSKİY'DEN PUTİN'E: ŞİMDİ BULUŞMA ZAMANI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün yaptığı açıklamada artık barış için gerekli görüşmelerin gecikmeden yapılmasının ‘anlamlı ve adil’ olacağını söyledi. Rus lider Vladimir Putin’e müzakere çağrısı yapan Zelenskiy, Rusya’nın ancak bu şekilde hatalarından geri dönebileceğini belirtti.

‘RUSYA TOPARLANAMAZ’

‘Savaş suçları’ işlendiğinin altını çizen Zelenskiy; “Şimdi herkesin beni duymasını istiyorum, özellikle Moskova’dakilerin. Buluşma zamanı. Konuşma zamanı. Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlamanın zamanı geldi. Aksi takdirde, Rusya’nın kayıpları o kadar büyük olacak ki, birkaç nesil toparlanmak için yeterli olmayacak” ifadelerini kullandı.