Ölüm 'çağrısı' işgal planı
İsrail, Lübnan’da Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarını ve telsizlerini siber saldırıyla patlatmıştı. Binlerce yaralanmaya ve 37 ölüme neden olan saldırının yıllar önce planlandığı, cihaz üreten şirket kurulduğu ortaya çıktı. Saldırıların İsrail’in Güney Lübnan’ı işgal planının başlangıcı olduğu iddia ediliyor.
Gazete Haberi
ÖLÜ SAYISI ARTTI
Gazze’de katliamı sürdüren İsrail yıllardır çatıştığı Lübnan Hizbullahı’nın önemli liderlerine peş peşe suikastlar düzenlemişti. Hizbullah ise füze ve drone saldırılarıyla misilleme yapmıştı. İsrail istihbaratı, 17 ve 18 Eylül’de Hizbullah üyelerinin dinleme ve takipten korunmak amacıyla kullandığı binlerce çağrı cihazını ve yüzlerce telsizi siber saldırılarla patlatmıştı. Çağrı cihazı saldırısında 12 kişi ölürken, 2 bin 800 kişi yaralandı. Telsiz saldırısında ölenlerin sayısı ise 25’e yükselirken 450 yaralı var.
2022’DE GÖNDERİLDİ
Amerikan New York Times Gazetesi, ‘Truva Atı’ benzetmesi yaparak İsrail istihbaratının saldırı planının detaylarına yer verdi. Habere göre, İsrail istihbaratı MOSSAD, saldırı planının yıllar önce hazırlayarak uluslararası çağrı cihazı üreticisi gibi davranacak Macaristan merkezli ‘BAC Consulting’ şirketini kurdu. Şirket, Hizbullah’ın daha sonradan satın alarak kullanacağı cihazları, Tayvanlı bir şirket olan Gold Apollo adına üretmek üzere sözleşme imzaladı. Hizbullah’a ilk çağrı cihazları 2022’de satıldı.
‘SAVAŞ SİNYALİ’
Cihazların pilleri ‘PETN’ adlı güçlü patlayıcıyla bağlandı. Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ın üyelerine “Cep telefonu kullanmayın” çağrısı yapması ardından cihaz üretimi ve sevkiyatı hızlandırıldı. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bu Habib, saldırıların “savaşa giriş sinyali” olduğunu söyleyerek “Savaşa girmekten korkuyoruz, çünkü savaş istemiyoruz” dedi. Amerikalı eski istihbaratçı Bob Baer ise İsrail’in ‘askeri hedef Kuzey’e kaydı’ açıklamasını hatırlatıp “Bu saldırı Güney Lübnan’ın işgaline yol açabilir” diye konuştu.
HAVALİMANINA CİHAZ YASAĞI
İsrail’in çağrı cihazlarını ve telsizlerini patlatarak düzenlediği saldırının ardından Lübnan’daki tek havaalanı olan Refik Hariri Havalimanı’nda tedbirler artırıldı. Tedbirler kapsamında hava limanında çağrı cihazı ve el telsizi kullanımı yasaklandı.
NASRALLAH KONUŞURKEN ALÇAK UÇUŞ
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah dün yaptığı konuşmada İsrail’in iletişim cihazlarını sivilleri umursamadan havaya uçurarak 5 bin kişiyi öldürme girişiminde bulunduğunu söyledi. Nasrallah, İsrail’in bu saldırıyla tüm çatışma kurallarını bir kez daha çiğnediğini belirterek, Gazze’ye desteğe devam edeceklerini ifade etti. İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Nasrallah’ın konuşması sırasında Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta alçak uçuş yaparak sonik patlamalar (ses patlaması) gerçekleştirdi.
SAVAŞA ONAY ÇIKTI İSRAİL SALDIRDI
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan’da düzenlenen çağrı cihazı ve telsiz saldırılarının ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Gallant, “Savaşta yeni bir aşamanın başlangıcındayız. Kuzey bölgesinde (Lübnan sınırı) kaynak ve güç tahsis ediyoruz” dedi. Gallant’ın açıklamalarından kısa süre sonra İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin ülkenin kuzey bölgesine (Lübnan sınırı) ilişkin savaş planını onayladığı duyuruldu. İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, “İsrail Savunma Kuvvetleri şu anda Hizbullah’ın kabiliyetini ve altyapısını zayıflatmak için Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vuruyor” denildi.
PATLAYAN TELSİZ 10 YILDIR ÜRETİLMİYOR
Lübnan’daki patlamalar sonrası gündeme gelen Japon telsiz üreticisi ICOM, Hizbullah’ın kullandığı IC-V82 modelinin üretiminin ve satışının 10 yıl önce durdurulduğunu duyurdu. İsrail’de yetkili distribütörleri bulunduğunu ve ürün sattıklarını açıklayan firma, “Ekim 2014’ten beri bu modeli göndermedik, piyasadaki cihazların sahte olma olasılığı yüksek” bilgisini paylaştı.
- Ferdi Kadıoğlu milli takım kadrosundan çıkarıldı
- TFF açıkladı: Ferdi kadro dışı, A Milli Takım kadrosuna iki yeni isim
- Arda Güler'den Fenerbahçe isteği! Yönetime iletti
- Futbol şehirleri listesi açıklandı! İşte adı futbolla anılan şehirler, listede Türkiye de var
- Mauro Icardi nasıl yürüyebiliyor? Yener İnce yanıtladı