Dünya Ölüm geri çevrilebilir mi? Çığır açacak gelişme

Ölüm geri çevrilebilir mi? Çığır açacak gelişme

Paylaş
Ölüm geri çevrilebilir mi? Çığır açacak gelişme

ABD’nin Utah Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, organ donörlerinden aldıkları gözleri hayata döndürmeyi denedi. Laboratuvar ortamındaki çalışma için özel bir teknoloji geliştirildi. Göz, donörden alındıktan 20 dakika sonra sağlıklı bir insanda gözün ihtiyaç duyduğu oksijen ve diğer besleyici maddeler organa iletildi. Bu sayede retinadaki bazı hücreler uyandırıldı ve göz, ışığa hayattaki bir insan gibi tepki verebildi. Hücreler, ölümden beş saat sonra bile iletişime geçebildi. Bu yöntemin beyin ölümlerine uygulanmasının yolu açılmış oldu. Retinadaki hücrelerin beyni hayata döndürmede kilit rol oynayacağı düşünülüyor.

ABD'nin Utah Üniversitesi'ndeki araştırmalarda organ donörlerinden alınan gözlerin yaşama döndürülebileceği belirlendi. Ölülerin gözleri tıpkı hayattaymış gibi ışığa tepki verdi. Retinadaki hücreler reaksiyon gösterdi, ölümden beş saat sonra bile bu durum gözlenebildi.

Haberin Devamı

KAYDEDİLEN EN ÖNEMLİ GELİŞME

Araştırma beyne de uzanacak. İnsan beyninin beden öldükten sonra hayata döndürülmesinin mümkün olup olmadığına dair kaydedilmiş en önemli gelişme olarak görülüyor.

Bilim insanları, “Retinadaki bu nöronlar merkezi sinir sisteminin bir uzantısı ve bu sinir sisteminde beyin ve omurilik de bulunuyor. Dolayısıyla diğer merkezi sinir sistemi hücreleri de iyileştirilebilir” ifadesini kullandı.

Bilim insanları özel bir teknoloji geliştirerek, gözün donörden alınmasından hemen sonra oksijen ve diğer besleyici maddeleri göze iletti. Utah Üniversitesi’nde araştırmayı yürüten Dr. Fatima Abbas, “İnsan gözündeki fotoreseptör hücreleri uyandırmayı başardık. Bu hücreler merkezi görme sisteminde retinanın bir parçası ve insanların keskin görme ve renkleri ayırt etmesinde işe yarıyor” dedi.

Haberin Devamı