Dünya 'Oskar'lık hareket! Dünya onu bu kareyle tanımıştı

'Oskar'lık hareket! Dünya onu bu kareyle tanımıştı

Paylaş
'Oskar'lık hareket! Dünya onu bu kareyle tanımıştı

Nazi soykırımının anlatıldığı 7 Oscarlı bir başyapıt olan siyah-beyaz Schindler’in Listesi filminde tek renkli kare kırmızı paltolu küçük kıza aitti. 1993 yapımı filmde rol alan o kız Polonyalı Oliwia Dabrowska büyüdü. Bugün sınırda Ukraynalı göçmenlerin ihtiyacına koşan bir yardım meleğine dönüştü.

Dünyaca ünlü ve izlenme rekorları kıran Schindler'in Listesi'nin afişindeki ünlü kırmızı ceketli kız, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yeniden ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ANNESİYLE BİRLİKTE

Yönetmen Steven Spielberg’in unutulmaz filmi Schindler’in Listesi’nde kırmızı paltolu küçük kızı oynayan Oliwia Dabrowska o yıllarda henüz 3 yaşındaydı. Minik kırmızı pardösüsü ile filmin tek renkli karakteri olan o küçük kız, toplama kampında öldürülmeye hazırlanan 1200 Yahudi’nin kurtarılmasının fitilini ateşliyordu. Şimdi 32 yaşında olan Olivia, Rus işgalinden kaçıp Polonya’ya sığınan Ukraynalılar’a Korczowa sınır kapısında annesiyle birlikte yardım ediyor.

‘UMUDUN SEMBOLÜ OLDU’

Oliwia, çocukken oynadığı rolden ilham alırcasına, kadınları, çocukları göçmen kamplarına götürürken “Ben sadece işimi yapıyorum. Minnettarlığa gerek yok. Çocukların yüzünü, gözlerini görmek yetiyor. Ağlamıyorlar bile. Çığlıkları derinlerde” diyor. Filmde oynadığı o kırmızı mantolu kızın umudun sembolü olduğunu söyleyen Oliwia “İnsanlara yardım ederken, yeniden umudun yeşerdiğini hissediyorum” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

Schindler’in Listesi filminde toplama kamplarında oynayan o küçük kız Oliwia, 30 yıl sonra rol icabı değil, bu kez gerçek hayatta kamplara göçmenleri götürmekle görevli. Sadece Polonya’ya 2.5 milyon kişi sığındı.