Dünya Paris'teki terör saldırılarının failine ömür boyu hapis

Paris'teki terör saldırılarının failine ömür boyu hapis

Paylaş
Paris'teki terör saldırılarının failine ömür boyu hapis

Fransa’nın başkenti Paris’te Kasım 2015’te düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarıyla ilgili davanın hayatta kalan tek üyesi ve baş şüphelisi olan 32 yaşındaki ,, mahkeme tarafından şartlı tahliyesiz ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Daha önce Belçika'da polise ateş açmaktan 20 yıl hapis cezası alan Abdeslam, Fransa'daki davada da "terörizm" ve cinayet suçlarından hüküm giydi. Abdeslam'la birlikte yargılanan 19 kişiden yalnızca biri beraat etti. Savaş dönemleri dışında Fransa topraklarında düzenlenmiş en ölümcül saldırılarda barlar, restoranlar, ulusal futbol stadı ve Bataclan konser salonu hedef alınmış, 130 kişi öldürülmüştü. Abdeslam davanın başlangıcında kendini "DEAŞ askeri" olarak tanıtmış fakat bu haftaki son ifadesinde, aradan geçen bu zamanda "değiştiğini" söyleyerek saldırılardan etkilenenlerden özür dilemişti.

Haberin Devamı

Abdeslam "Doğrudur, hatalar yaptım. Ama ben bir katil değilim. Bana ceza verirseniz haksızlık yaparsınız" diye konuşmuştu.

Abdeslam, saldırı gecesinde üzerindeki bombalı yeleği patlatmamayı tercih ettiğini de savunmasında kullanmak istedi. Ancak delillere göre, üzerinde yelek patlatılabilir durumda değildi.

Saldırılardan 4 ay sonra Mart 2016'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de kaldığı evde polisle girdiği silahlı çatışmanın ardından yakalanan Abdeslam, saldırganlara lojistik destek sağlamakla suçlanıyordu.

Aralarında saldırganları taşıyan araç şoförünün de olduğu diğer sanıkların cezaları daha sonra açıklanacak.

Savcılar Abdeslam için Fransa'da nadiren istenen müebbet hapis cezası talep etmişti. Abdeslam, 30 yıl sonra şartlı salıverilebilir.

Haberin Devamı

Fransa tarihindeki en büyük dava olarak tanımlanan mahkeme süreci geçen Eylül ayında başladı.

Davada dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande dahil 300 tanık dinlendi.

330 avukat, saldırılardan kurtulan 1.800 kişi ve hayatını kaybeden kurbanların aileleri de müdahil oldu. (BBC Türkçe)