Dünya PKK yanlısı vekil, İsveç hükümetini tehdit etti

PKK yanlısı vekil, İsveç hükümetini tehdit etti

Paylaş
PKK yanlısı vekil, İsveç hükümetini tehdit etti

NATO'ya üye olmak için Türkiye'nin taleplerini kabul eden İsveç'te gündem bir kez daha terör örgütü PKK yanlısı Emine Kakabaveh. Yapılan anlaşmayı 'Kara gün' olarak nitelendiren Kakabaveh, İsveç hükümetini resmen tehdit etti.

Madrid'deki NATO liderler zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'la yaptığı dörtlü görüşmenin ardından, Türkiye'nin bu iki ülkenin NATO'ya üyelik başvurusunu destekleyeceği açıklandı.

Haberin Devamı

Anlaşma sonrası iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliği önünde engel kalmazken İsveç'te terör örgütü PKK yanlısı Emine Kakabaveh'in sözleri gündeme oturdu.

İsveçli vekil dün varılan anlaşma için 'kara gün' benzetmesi yaptı ve İsveç hükümetinin NATO üyeliği için 'Kürtleri kurban ettiğini' öne sürdü.

HÜKÜMETİ BU SÖZLERLE TEHDİT ETTİ

Geçtiğimiz haftalarda İsveç hükümetinin düşmesini bir oyla engelleyen ve buna karşılık taleplerde bulunan Kakabaveh tehditlerine devam etti.

Daha önce İsveç hükümetini bütçe oylamasında hayır oyu vermekle tehdit eden PKK yanlısı vekil benzer bir tehdidi dışişleri bakanı için de dile getirdi.

Kakabaveh, 'Umarım diğer siyasi partiler Ann Linde'yi Dışişleri Komitesi'ne çağırırlar' dedi.

Haberin Devamı

İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleşen kritik zirve öncesi İngiliz basınına konuşan Kakabaveh, 'Türkiye'nin taleplerine boyun eğmektense, İsveç'in ittifakın dışında kalmasını tercih ederim' demişti.

İsveç'te pek çok kişinin NATO üyeliğine sıcak bakmadığını iddia eden PKK yanlısı vekil The Times'a yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullanmıştı;

'İsveç’in Erdoğan’ın hoşuna gidecek şeyler yapmaya çalışmasını görmek çok garip.'

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında memorandum imzalandı Türkiye-İsveç-Finlandiya tarafından imzalanan Ortak Momerandum'da 'Finlandiya ve İsveç'in PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacağı' üzerinde anlaşma sağlandı. Anlaşma dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz Economist dergisi, Madrid'deki NATO zirvesinde, Türkiye'nin veto tehdidini kaldırması ile sonuçlanan anlaşmayı 'Erdoğan'ın zaferi' olarak yorumladı.

ORTAK BİLDİRİDE ALINAN KARARLAR

1- Finlandiya ve İsveç, PKK’nın yasaklanmış bir terör örgütü olduğunu teyit etti.

2- Terörizmle mücadelede Türkiye’ye tam destek verilecek.

3- Türkiye’ye yönelik terör propagandası engellenecek.

4- PKK ve uzantılarının para toplama faaliyetleri yasaklanacak.

5- Savunma sanayinde ambargolar kaldırılacak ve işbirliği artırılacak.

6- Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılacak.

7- PYD-YPG ve FETÖ’ye destek sağlamama taahhüdü verildi.

8- Güvenlik ve istihbarat kuruluşlarını içeren işbirliği mekanizması tesis edilecek.

9- Bildirideki adımların denetimi için mekanizma kurulacak.

10-Taraflar görüşmeyi takiben somut adım atacaklarını taahhüt etti.