Dünya Putin, Azovstal fabrikasına saldırıya izin vermedi

Putin, Azovstal fabrikasına saldırıya izin vermedi

Paylaş
Putin, Azovstal fabrikasına saldırıya izin vermedi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, savaşa dair son gelişmeleri aktardı. Putin, Azovstal demir çelik fabrikasına herhangi bir saldırı düzenlenmemesini ancak tam abluka altına alınarak kuş dahi uçurtulmamasını emretti.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Putin’le bir araya geldi. Kremlin’den yapılan açıklamada, Azovstal demir çelik fabrikası haricinde Mariupol kentinin kontrolünün tamamen sağlandığı ve Rus ordusunun fabrikaya yönelik saldırıya hazır olduğu ifade edildi. Putin, söz konusu gelişmeler kapsamında Şoygu tebrik ederek, Azovstal demir çelik fabrikasına herhangi bir saldırı düzenlenmemesini emretti.

Haberin Devamı


“KUŞ DAHİ UÇURTMAYIN”


Kremlin’deki açıklamada, “Dikkate almamız gereken mevzu bu. Askerlerimizin ve subaylarımızın yaşamını ve sağlığını korumayı düşünmeliyiz. Bölgeyi tamamen ablukaya alarak kuş dahi uçurtmayın” dedi.

ACİL İNSANİ KORİDOR TALEBİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Azovstal demir çelik fabrikasındaki sivillerin acilen bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.


Telegram hesabından açıklama yapan Vereşuk, “Ruslardan Mariupol’daki Azovstal demir çelik fabrikasından acil bir insani koridor talep ediyoruz. Şu anda orada yaklaşık 1000 sivil ve 500 yaralı asker var. Hepsinin Azovstal’dan bugün çıkarılması gerekiyor. Dünya liderlerini ve uluslararası toplumu şimdi Azovstal üzerinde yoğunlaşmaya çağırıyorum. Bu, insani çaba için kilit bir nokta ve kilit bir an” dedi.

Haberin Devamı


Azov taburu

“İNSANİ KORİDOR PLANLANDIĞI GİBİ ÇALIŞMADI”


Vereşuk, dün Mariupol’dan açılan insani koridorun planlandığı gibi çalışmadığını belirterek, “Ne yazık ki, Mariupol'daki insani koridor planlandığı gibi çalışmadı. Sahada kendi orduları üzerinde kontrol eksikliği nedeniyle, işgalciler uygun bir ateşkesi sağlayamadı. Mariupol yönündeki çabalarımıza devam edeceğiz” dedi.

'MÜZAKEREYE HAZIRIZ'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Podolyak Mariupol’daki duruma yönelik koşulsuz olarak Rus tarafıyla müzakereye hazır olduklarını belirtti.

Podolyak gece saatlerinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Evet, Herhangi bir koşul olmadan, Mariupol’da ‘özel bir müzakere turu’ düzenlemeye hazırız. Bire bir ya da 2’ye 2 formatında. Adamlarımızı, Azak’ı, orduyu, sivilleri, çocukları, hayatta olanları, yaralıları, herkesi kurtarmak için” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bugün sabah saatlerinde Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, Azovstal demir çelik fabrikası haricinde Mariupol kentinin kontrolünün tamamen sağlandığını ve Rus ordusunun fabrikaya yönelik saldırıya hazır olduğunu Putin’e bildirdiği ifade edildi. Putin’in ise söz konusu gelişmeler kapsamında Şoygu’yu tebrik ederek, Azovstal demir çelik fabrikasına herhangi bir saldırı düzenlenmemesini ancak tam abluka altına alınarak kuş dahi uçurtulmamasını emrettiği belirtildi.

Haberin Devamı