Dünya Putin, üst düzey yetkilileri görevden aldı

Putin, üst düzey yetkilileri görevden aldı

Paylaş
Putin, üst düzey yetkilileri görevden aldı

Putin'in bozguna uğrayan birliklerinin başındaki üst düzey yetkililerin fişini çektiği ileri sürüldü. Pentagon yetkilileri ise bu bilgileri doğruladı.

24 Şubat'ta işgalin başlamasından, binlerce Rus askerinin hayatını kaybetmesi ve büyük kayıplar vermesinden bu yana yaşanan başarısızlıklardan sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sürdürülemez, gerçekçi olmayan ve kazanılamaz olarak görülen savaştaki hedeflerini küçülttü.

Haberin Devamı

'GÖRÜNÜRDE ÇARESİ YOK'

Milliyet'te yer alan habere göre, bu değerlendirme, Batılı istihbarat yetkilileri ve savaşı yakından takip eden bağımsız analistler de dahil olmak üzere pek çok gözlemcinin ortak fikri. Estonya Dış İstihbarat Teşkilatı genel müdürü Mikk Marran, Rusya'nın Ukrayna'da askeri, siyasi ve ahlaki olarak kaybettiğini söyledi. Marran, "Savaş alanına baktığımızda, Rusya'nın konvansiyonel kapasitesi zaten fazlasıyla gerilmiş durumda" dedi. "Rus insan gücü ve teçhizatındaki kayıplar, şimdiye kadar gördüğümüz harekât temposunda sürdürülebilir değil." Marran, Rusya ordusunda tam kapsamlı bir seferberlik başlatılmadıkça, "görünürde çaresi yok" ifadelerini kullandı.

ÜST DÜZEY KOMUTANLAR BİR BİR GÖREVDEN ALINIYOR

Haberin Devamı

Her ne kadar Rus askeri yetkilileri, savaşı kazanmaktan gittikçe uzaklaştıklarını fark etmeye başlamış olsa da, Putin hala Ukrayna'nın Donbas bölgesinden batı liman kenti Odessa'ya ve komşu Moldova'da ayrılıkçı bir cumhuriyet olan Transdinyester'e kadar her şeyi kontrol etmeye kararlı.

Estonyalılar, işgalden önce bile, Rusya'nın Ukraynalılardan önemli bir direnişle karşı karşıya kalacağını uzun zamandır tahmin ediyordu. Pentagon'un son değerlendirmesine göre ise, savaş hızlanıp Rusya'nın kazanımları düzensiz bir şekilde ilerlerken üst düzey komutanlarından bazıları görevden alındı. İngiliz Savunma Bakanlığı'na göre bunların arasında, 1. Muhafız Tank Ordusu'nun kuzeydoğudaki Harkov kentini ele geçirme konusundaki başarısız çabalarına başkanlık eden Korgeneral Serhiy Kisel ve Rusya'nın Ukrayna kuvvetleri amiral gemisi Moskva'yı batırdığında Karadeniz filosu komutanı olan Koramiral Igor Osipov da var.

Rusya donanmasına indirilen bu alçaltıcı darbe, Ukrayna'nın yaptığı Neptün gemisavar füzeleri kullanılarak gerçekleştirildi. O zamandan beri Kiev'deki yetkililer, Batılı ortaklardan benzer silahlara yönelik taleplerini artırdı.

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, savaşla ilgili en son istihbarat değerlendirmelerine göre ve isminin açıklanmaması koşuluyla, “çeşitli seviyelerdeki Rus komutanların görevlerinden alındığını” doğruladı.

Haberin Devamı