Dünya Putin'den gösteri için katliam

Putin'den gösteri için katliam

Paylaş
Putin'den gösteri için katliam

Milli bayram olan 9 Mayıs’ta kutlama yapmak isteyen Rus işgalciler, Mariupol’de yüzlerce sivilin bulunduğu çelik fabrikasına girdi.

Ordusunun Ukrayna’daki başarısızlığını örtmek isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler’in Naziler’i yendiği 9 Mayıs’ın yıldönümünde gösterişli törenler yapılması talimatı vermişti. Özellikle sert çatışmaların yaşandığı Mariupol’de kutlamalar yaparak moral artırmayı amaçlayan Rus işgalciler; kentteki direnişin son kalesi olan Azovstal çelik fabrikasına saldırdı. Ukraynalı yetkililer, Rusların fabrikaya yönelik kapsamlı bir saldırı başlattığını ve tesise giriş yaptığını bildirdi.

Haberin Devamı

‘ACI İÇİNDE ÖLÜYORLAR’

Fabrikanın altındaki sığınak ve tünellerde kanlı çatışmaların olduğu kaydedildi. İçerideki Ukraynalı komtanlardan biri yayınladığı videoda, saldırıları püskürttüklerini ancak gerekli tedaviyi alamayan yaralıların acı içinde öldüklerini söyledi. Düne kadar fabrikadan yaklaşık 100 kişi tahliye edilirken içeride 200 sivilin daha bulunduğu tahmin ediliyor. Siviller için tahliye koridoru açılacağı açıklamasını yapan Kremlin ise fabrikaya yönelik saldırı iddialarını kabul etmiyor.

‘ORADA HÂLÂ SİVİLLER VAR’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus saldırısı altındaki fabrikadan tahliyeler için Birleşmiş Milletler’den (BM) destek istedi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile önceki gece telefon görüşmesi yapan Zelenskiy, bu hafta fabrikada yürütülen tahliye çalışmaları için teşekkür etti ancak içeride hâlâ yüzlerce sivilin bulunduğunu dile getirdi.Fabrikadaki sivillerin ve yaralıların çıkışı için daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu vurgulayan Zelenskiy, “Bölgeden henüz ayrılamayanların hayatı tehlikede” dedi.

Haberin Devamı

RUS FÜZELERİ ÖLÜM SAÇTI

Rus ordusu, Ukrayna’daki füze saldırılarına devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, dün sabah saatlerinde yapılan bombardımanlarla 600 Ukraynalı askerin öldürüldüğünü duyurdu. Bakanlık, “Kanatovo askeri havaalanındaki askeri ekipmanlar, Mikolayiv’deki bir mühimmat deposu ve Zhovtnevoe’deki yakıt depolama tesisi imha edildi” açıklaması yaptı.

KADİROV’DAN PUTİN’E ‘ELEŞTİRİ’

Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, en yakın destekçilerinden biri olduğu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Ukrayna savaşında ‘sert davranmamakla’ eleştirdi. Kadirov, “Harkov, Kiev, Herson gibi şehirlere tamamen girmemiz, yönetimi ele almamız gerekiyor” dedi.