Dünya Rus pilot ve ABD'li askerin Esenboğa'daki takas anı

Rus pilot ve ABD'li askerin Esenboğa'daki takas anı

Paylaş
Rus pilot ve ABD'li askerin Esenboğa'daki takas anı

ABD ile Rusya arasında önceki gün Ankara’da gerçekleşen tutuklu takasının görüntüleri ortaya çıktı. Soğuk Savaş dönemi casus takasını aratmayan görüntülerde Amerikan eski Deniz Piyadesi Trevor Reed (30) ile Rus pilot Konstantin Yaroşenko (53), Esenboğa Havalimanı'nda yan yana duran iki uçağın arasında heyetler eşliğinde yürüdü. Saat 14.00’te gerçekleşen tutuklu takasına, yüzleri mozaiklenen MİT mensupları ile ABD ve Rus heyetleri eşlik etti. Filmlerdeki gibi apronda kollarına giren ajanlarla beraber yürüyen iki tutuklu tam ortada buluştu. Takas öncesi Rus ve ABD heyetleri tokalaştı. Daha sonra her iki tutuklu kendi ülkesinin uçağına bindirildi.

ABD’li eski asker Reed ile Rus pilot Yaroşenko’nun Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki takası casus filmlerini aratmadı. Moskova’da 2019’da tutuklanan ABD’li eski deniz piyadesi Trevor Reed ile ABD’de 2020’de tutuklanan Rus vatandaşı pilot Konstantin Yaroşenko için iki ülke arasında pazarlıklar sürüyordu.

Haberin Devamı

Serbest bırakılmaları için yoğun diplomatik çaba harcanan Trevor Reed ve Konstantin Yaroşenko’nun, Türkiye’de karşılıklı iade edilmelerine yönelik ABD ve Rusya tarafından Türkiye’ye talepte bulunuldu.

Konstantin Yaroşenko

MİT AYARLADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayı ile ABD’li Reed ve Rus Yaroşenko’nun, Türkiye’nin ara buluculuğunda ülkelerine karşılıklı olarak iade edilmeleri için MİT tarafından gerekli hazırlıklar yapıldı. Bu kapsamda Reed ile Yaroşenko, önceki gün saat 14.00 sıralarında MİT’in gözetiminde ABD ve Rusya Federasyonu heyetleri arasında Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nda takas edildi.

Trevor Reed

AİLESİ KARŞILADI

Rusya’nın serbest bıraktığı ABD’li eski asker Trevor Reed’i Teksas’taki havalimanında ailesi karşıladı. ABD’li yetkililerle ve oğullarıyla fotoğraf çektiren aile, ABD Başkanı Joe Biden’a minnettar olduklarını söyledi. Reed, Moskova’da tartıştığı polislerin hayatını tehlikeye attığı gerekçesiyle 9 yıl hapis cezası almıştı.

Haberin Devamı

PUTİN'DEN TEŞEKKÜR TELEFONU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Putin, Rus pilot Yaroşenko ile ABD’li Reed’in takası dolayısıyla Erdoğan’a teşekkür etti. Görüşmede Ukrayna’daki savaşa dair gelişmelerin de ele alındığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sonlandırılması için inisiyatif almaya ve barışa giden yolda arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını belirtti.

CASUSLAR KÖPRÜSÜ

Ankara’daki casus takası Steven Spielberg’ün yönettiği 2015 yapımı Casuslar Köprüsü filmini anımsattı. Filmde, Soğuk Savaş sırasında bir Sovyet casusu ile ABD’li pilotun takas edilme süreci konu ediniliyordu. Gerçek bir hikayeye dayanan filmdeki esir değiş tokuşu Almanya’daki bir köprüde yapılıyordu.