Dünya Rusya, Donbas'a çocukları hedefleyen mayın döşedi

Rusya, Donbas'a çocukları hedefleyen mayın döşedi

Paylaş
Rusya, Donbas'a çocukları hedefleyen mayın döşedi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalde kullandığı korkunç yöntemlere bir yenisi daha eklendi. İngiltere'nin iddialarına göre Rusya, çocukları hedef alan kelebek mayınlar kullanmaya başladı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Zaporijya Nükleer Santrali'nin çevresine mayınların döşendiğini ifade etti.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Donbas’a birçok ‘kelebek mayını’ döşediğini öne sürdü. Sıradan mayınlara göre çok küçük olan kelebek mayınlar 37 gram patlayıcı içeriyor. Meydana gelen patlama, yetişkin bir insanın bacağını kopartabilecek güçte oluyor. Fakat mayınların küçüklüğü, çocukların onu oyuncak sanmasına yol açıyor. Rusya’nın aynı mayınları Afganistan’a döşediğinde pek çok çocuğun yaralandığı biliniyor. Kelebek mayınlar 1997 Mayın Yasaklama Anlaşması’yla yasaklanmıştı. Ancak Rusya bu anlaşmaya imza atmadı.

Haberin Devamı

GUTERRES'TEN AÇIKLAMA

Rusya, Ukrayna’nın Zaporijya kentini ele geçirdikten sonra bölgedeki Zaporijya Nükleer Santrali’nin durumu soru işaretlerine neden olmuştu. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya önceki gün saldırıya uğradı. Saldırıda Ukrayna, Rusya’yı, Rusya, Ukrayna’yı suçladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ‘uyguladıkları nükleer terör’ nedeniyle Moskova’ya yeni uluslararası yaptırımlar çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de “Nükleer santrale saldırı düzenlemek intihar olur” dedi.

NÜKLEER SANTRALE MAYINLAR DÖŞENDİ

Guterres, uluslararası müfettişlerin santraline erişimine izni verilmesi için çağrı yaptı. Ukrayna’nın devlet nükleer enerji şirketi Energoatom tarafından yapılan açıklamada ise Zaporijya Nükleer Santrali’nin askersiz bölge haline getirilmesi ve bölgede barış gücü ekibinin bulunması için çağrıda bulunuldu. Açıklamada Rusya’nın santrale mayınlar döşediği ve bu durumun çok tehlikeli olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rusya’nın Zaporijya’da kurduğu yönetimin başkanı Yevgeniy Balitsky ise santralin normal şekilde çalıştığını açıkladı. Balitsky ayrıca Zaporijya’nın Rusya’ya katılmasına yönelik referandum yapılması için kararname imzaladı.