Dünya Rusya, gıda krizini bitirecek şartı açıkladı

Rusya, gıda krizini bitirecek şartı açıkladı

Paylaş
Rusya, gıda krizini bitirecek şartı açıkladı

Rusya’nın Ukrayna işgali sebebiyle sarsılan tedarik zincirleri dünyanın çeşitli bölgelerinde kıtlık ve açlığı tetiklerken Moskova'dan flaş bir açıklama geldi. Rusya yiyecek taşıyan gemilerin Ukrayna limanlarını terk etmesine izin vermek için şartını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, büyük miktarlarda tahıl ve diğer temel malların depolarda kalmasıyla yaklaşan küresel gıda krizini tetikledi ve hızlandırdı. Avrupa'nın en büyük tahıl ihracatçısı olan Ukrayna savaş şartları sebebiyle tahıl sağlayamazken zaten küresel olarak zorlanan ekonomiler daha zorlu şartlar yaşamaya başladı.

Haberin Devamı

Rusya'nın 24 Şubat'taki işgalinden bu yana Karadeniz'deki Ukrayna limanları kapatıldı ve Ukrayna'da milyonlarca ton tahıl mahsur kaldı.

RUSYA ŞARTINI AÇIKLADI

Dünyanın tabiri caizse alarma geçmesine neden olan bu duruma son verebileceğini belirten Rusya şartını açıkladı.

Business Insider'da yer alan habere göre, Rusya, bazı yaptırımların kaldırılması halinde gıda ihracatı taşıyan gemilerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin vereceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko Çarşamba günü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

'Konu hakkında defalarca yorum yaptık ve gıda sorununun çözülmesinin, Rus ihracatına ve finansal işlemlere uygulanan yaptırımların kaldırılması da dahil olmak üzere kapsamlı bir yaklaşım gerektireceğini söyledik.'

Haberin Devamı

UKRAYNA YANIT VERDİ

Rusya'nın bu çıkışına Kiev'den yanıt gecikmedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rudenko'nun önerisine 'açık şantaj' olarak nitelendirdi.

Çarşamba günü Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na konuşan Kuleba, 'Uluslararası ilişkilerde daha iyi bir şantaj örneği bulamazsınız' dedi.