Dünya Rusya-Ukrayna savaşında kritik tarih belli oldu

Rusya-Ukrayna savaşında kritik tarih belli oldu

Paylaş
Rusya-Ukrayna savaşında kritik tarih belli oldu

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi. Rusya haber ajansı, görüşmede ateşkes ele alınacak açıklamasında bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan sıcak gelişmeler...

Haberin Devamı

01.51: Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi Maryna Fenina'nın Ukrayna'nın Harkiv kentinde topçu ateşi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. AGİT'ten yapılan açıklamada, Fenina'nın savaş alanı haline gelen şehirde ailesine ihtiyaçlarını götürürken öldüğü aktarıldı.

01.45: Dünya Bankası, Rusya ve Belarus'taki tüm programlarını durdurduğunu açıkladı.

01.15: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları karşısında Rusya'ya ve savaşa yardım eden Belarus'a yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Blinken yaptığı açıklamada, Rusya'nın savunma sanayi sektöründe yer alan 22 kuruluşa yaptırım uygulanacağını belirterek, "Rusya'nın en büyük finans kurumlarına ve servet fonuna yaptırım uyguladık. Bugün savunma sektörüne de kapsamlı yaptırımlar uyguluyoruz. Bu yaptırımların Rusya ekonomisi üzerinde güçlü etkisi oldu. Yeni yaptırımlar, savaş uçakları, piyade savaş araçları, füzeler, insansız hava araçları, elektronik savaş sistemleri yapan şirketleri yaptırıma tabi tutacaktır" dedi.

Haberin Devamı

00.39: Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti sokaklarında Rus askerleri ve tanklarının gezdiği bildirildi. Belediye Başkanı İgor Koykhayev, Rus güçlerinin zorla belediye binasını girdiğini açıkladı.

00.23: ABD Temsilciler Meclisi, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarısını onayladı.

23.55: Başkent Kiev’e ilerleyen Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu, Kiev’e bağlanan yollarda ve köprülerde önlem alıyor. Özellikle Kiev’e bağlanan köprüler patlatılarak kullanılamaz hale getirilirken, Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev’e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Kiev’in doğusundaki Baryshivka kırsal bölgesindeki Ukrayna ordusu bir köprüyü daha patlatarak yıktı.

23.43: Mıkolayiv’da Bangladeş bandıralı Bengal'in Refahı adlı yük gemisine füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda 1 mürettebat hayatını kaybetti. Bangladeş Denizcilik Şirketi (BSC) Genel Müdürü Commodore Sumon Mahmud yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden mürettebatın adının Hadisur Rahman olduğunu ve geminin 3. mühendisi olduğunu aktardı. BSC, geminin 22 Şubat'tan bu yana Ukrayna’da demirli olduğunu ve tamamı Bangladeş uyruklu toplam 29 mürettebatı bulunduğunu aktardı. Ukrayna, geminin Rusya tarafından vurulduğunu açıklarken, gemi mürettebatını tahliye etmek için iki römorkör gönderildiğini aktardı.

Haberin Devamı

23.34: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik yapılan oylamada, oy çoğunluğu ile BM Genel Kurulu Rusya'yı kınadı. BM Genel Sekreteri Guterres, “Ukrayna'daki düşmanlıklara son verin, silahları şimdi susturun” dedi.

23.17: Kiev'de yeniden siren sesleri yükseliyor. CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu bölgeden yaptığı son açıklamada şunları söyledi: Yeniden siren seslerini duyuyorsunuz. Şu an sessizlik hakim. Bugün her saat başı siren sesi duyduk. 21.30'daki sirenden 20 dakika sonra tren yolu yakınındaki patlama haberi geldi. Her sirenden sonra bomba düşmüyor. Ya da farklı merkezi olan noktalara da düşüyor olabilir.

22.44: Çekya hükümeti, Ukrayna'dan gelen mülteci sayısının artması nedeniyle 4 Mart'tan itibaren ülke genelinde olağanüstü hal ilan (OHAL) etti.

Haberin Devamı

22.39 Ukrayna Demiryolu Şirketi, Kiev Tren İstasyonu yakınlarındaki Rus saldırısı nedeniyle binlerce kişinin bölgeden tahliye edildiğini açıkladı.

22.38: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarındaki en önemli hedef olan başkent Kiev'e saldırılar artarak devam ediyor. Rusya, Kiev’e yönelik son saldırısında Kievliler için hayati öneme sahip olan ısıtma hatlarını vurdu. Kiev'in batısındaki tren istasyonu yakınında bulunan merkezi ısıtma merkezine atılan roket ile Kiev'in birçok mahallesine ısıtma sağlanamayacağı ifade edildi. Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko saldırıya tepki göstererek, "Kiev'i dondurmak istiyorlar. Tren istasyonu yakınındaki büyük bir ısıtma ana hattı saldırıyla tahrip edildi" dedi. Rusya, dün Kiev’deki televizyon kulesini hedef almış saldırıda 1’i gazeteci olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetmişti.

22.31: Amerikan New York Times gazetesi, Çinli yetkililerin Rusya lideri Putin'in savaş planları hakkında bilgisi olduğunu yazdı. Bir Batı ülkesinin istihbarat raporuna göre; üst düzey Çinli yetkililer, Şubat başında Rus yetkililere Pekin Kış Olimpiyatları sona ermeden Ukrayna'yı işgal etmemelerini söyledi.

Haberin Devamı

22.26: ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ukrayna gündemi ile Polonya, Baltık ve Moldova'yı ziyaret edecek. Blinken yaptığı açıklamada "Ukraynalıların cesareti dünyaya ilham veriyor” dedi. Blinken, “Putin liderliğini ispat etmek istiyorsa Rus askerlerini evlerine göndermeli” dedi. Blinken, “Nükleer silahlar tehlikeli, kışkırtıcı ve yanlıştır. Ancak ABD şu anda alarm seviyesini yükseltmek için bir neden görmüyor" sözlerini kullandı.

22.11: Fransız AFP haber ajansı, Rus savaş jetlerinin Baltık Denizi üzerinde İsveç hava sahasını ihlâl ettiğini duyurdu.

22.10: Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam eden Rusya’ya bir yaptırım da oyun dünyasından geldi. Oyun yapımcısı Electronic Arts (EA), dünyaca ünlü FIFA 22 oyunundan Rus takımları çıkardı.

RUS GÜÇLERİ KİEV'İ BOMBALIYOR

22.05: Fransa Cumhurbaşkanı Macron yaptığı açıklamada, "Rus güçleri Kiev'i bombalıyor. Ukrayna'yı önümüzdeki günlerde daha zor günler bekliyor." ifadelerini kullandı. Macron, “Rusya ile savaşta değiliz” dedi.

22.00: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu. Patlamanın Kiev'de tren istasyonu yakınlarda olduğu bilgisi paylaşıldı.

21.42: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısının kabul edilmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tasarıya destek veren ülkeler teşekkür ederek, “Oylamanın sonucunda küresel bir Putin karşıtı koalisyon oluştu” dedi.

21.24: Kiev'den yeniden siren sesleri yükseliyor. Bağımsızlık Meydanı'nda barikatlar kuruldu.

21.20: Ukrayna Rus işgaliyle mücadele ederken, bölgede hava sıcaklıkları düşecek. CNN'in haberine göre; alçak basınç alanı Karadeniz'den kuzeye doğru, Ukrayna-Rusya sınırı boyunca ilerlerken, perşembe ve cuma günü yoğun kar yağışı bekleniyor. Kar yağışından Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhanks ile kuzeydoğusundaki Harkiv etkilenecek. Harkiv ve Donetsk'te kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşması tahmin ediliyor.

21.03: ABD Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, işgalin başından bu yana geçen yedi günde Rusya'nın 450'yi aşkın füze kullandığını ifade etti. Söz konusu yetkili, kısa menzil, orta menzil, karadan havaya ve seyir de dahil olmak üzere tüm tür ve boyutta füze kullanıldığını öne sürdü.

20.45: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunduğu yüzlerce Rus askerini esir aldıklarını duyurdu. Ukraynalı yetkili, Rus Savunma Bakanlığı'nın açıklamasının çok üzerinde, 7 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü de duyurdu.

20.03: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kınayan karar tasarısı 5’e karşı 141 oyla kabul edilirken, 34 ülke çekimser oy kullandı.

19.49: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini, 1597 askerin de yaralandığını açıkladı.

19.37: Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi. Rus haber ajansının geçtiği bilgiye göre görüşmede ateşkes ele alınacak. Rus ordusu Ukrayna heyeti için güvenlik koridoru oluşturdu. Ukrayna heyeti görüşmeler için yola çıktı. Heyetin sabah saatlerinde Belarus sınırına varması bekleniyor.

19.34: Biden , Rus petrol ihracatına yaptırım uygulanmasının bir ihtimal olduğunu yineleyerek, "Her şey masada” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Ukrayna’dan ayrılıp ayrılmayacağını kendisinin karar vereceğini ifade eden Biden, "Bence bu onun kararı ve ona yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

19.05 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerde umut verecek bir açıklama yaptı. Lavrov, Moskova'nın Ukrayna lideri Zelenski'nin güvenlik garantileri isteğine ilişkin görüşmeye hazır olduklarını söyledi. Ukrayna'ya asla konuşlandırılmaması gereken birtakım silahlar olduğunu ifade eden Lavrov, "Moskova'nın amacı, Ukrayna'nın silahsızlandırılması fakat Ukraynalılar kendi liderlerine kendileri karar vermeli" dedi.

19.02: Ukrayna'da siviller, Rusya'nın saldırılarına karşı direnişini sürdürürken, Energodar kentinde halk, Rus askeri konvoyunun kente girişine karşı anayola barikat kurmuştu. Barikatta bulunan bir grup sivile bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 sivil yaralanırken, saldırı anı çevrede bulunanlar tarafından anbean kaydedildi.

18.50: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü.

18.38: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini savaş suçu olarak nitelendirdi.

18.18: Avrupa Birliği, Belaruslu 28 askeri yetkiliye Rusya'nın Ukrayna işgalindeki sorumlulukları nedeniyle yaptırım kararı aldı.

18.17: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 7’inci gününe girerken, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki 2’inci tur görüşmelerin ilerleyen saatlerde başlaması bekleniyor. Belarus basınında yer alan haberlerde, Rus heyetinin 2’inci tur görüşmeler için Belarus'un Brest Bölgesi'ndeki Belovezhskaya Pushcha'ya hareket ettiğini ifade edildi.

17.55 : Planet uydu görüntüsü, Belarus'taki Luninets Hava Üssü'ne park eden Rus uçaklarını görüntüledi.