Dünya Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Kremlin'den flaş açıklama! Zelenskiy ve Putin görüşmesi...

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Kremlin'den flaş açıklama! Zelenskiy ve Putin görüşmesi...

Paylaş
Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Kremlin'den flaş açıklama! Zelenskiy ve Putin görüşmesi...

Rusya-Ukrayna savaşının 15'inci gününde de bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Bölgedeki halk, insani koridordan komşu ülkelere göç ediyor. AB'den acil üyelik isteyen Kiev'e henüz yanıt gelmedi. IMF, Ukrayna'ya 1.4 milyar dolar tutarındaki acil durum finansmanını onayladı. İşte Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 15'inci gününde de sürüyor. Sivillerin daha güvenli bölgelere götürülmesi için dün sabah 12 saat sürecek ateşkes ilan edildi. Energodar-Zaporojiye, Sumi-Poltova, İzyum-Lozovaya, Mariupol-Zaporojiye, Volnovaha- Pokrovsk ile Vorzel, Borodyanka, Buça, İrpin, Gastomel-Kiev güzergahlarında insani koridor açma kararı alındı. Ancak Rus saldırıları nedeniyle birçok bölgede tahliyelerin yine kesintiye uğradığı bildirildi. Rus bombalarından kurtulmayı başaranlar ise Avrupa’ya kaçmaya devam ediyor. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan 2 milyondan fazla Ukraynalı mülteci arasında 800 bin çocuğun olduğu belirtildi. Mariupol kentinde bulunan bir çocuk ve doğum hastanesi Rus jetleri tarafından bombalandı. Çocuk hastanesi tamamen kullanılamaz hale geldi. Ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Dakika dakika Rusya Ukrayna savaş bölgesinde yaşananlar...

01.32: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, Rusya'nın kimyasal silah kullanabileceğine yönelik uyarıda bulunurken, "ABD, gerginliği tırmandıracak adımlar atmaktan kaçınıyor. Uluslararası bir savaşa yol açmayacağız." şeklinde konuştu.

Psaki, Ukrayna'daki savaş hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmenin yaklaşık 1 saat kadar sürdüğünü belirtirken, görüşmeyi "yapıcı" ve "uzun" olarak nitelendirdi. Psaki, Başkan Biden'ın Ukrayna'daki savaş hakkında Türkiye hükümetine barış için verdiği destekten dolayı teşekkür ettiğini ifade etti.

00.07: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

00.05: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB Liderler Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) hızlı katılım talebini desteklemediğini ifade etti.

23.30: Eğlence sektöründe dünyanın en büyük medya şirketi olan The Walt Disney Company de Rusya'daki faaliyetlerini askıya alma kararı aldı. Şirket sözcüsü, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "amansız saldırısı" ve "derinleşen insani kriz" nedeniyle Rusya'daki tüm işlerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

23.15: Rusya yarından itibaren Kiev, Çernihiv, Sumi, Harkiv ve Mariupol'den insani koridorları açacağını duyurdu. RİA haber ajansının aktardığına göre; Moskova yönetimi, koridoru kullanmalarına izin vermek için insanların ve araçların listesinin önceden verilmesini şart koştu.

22.48: Ukrayna’nın güneyindeki Mariupol kentindeki çocuk ve doğum hastanesi Rusya tarafından vurulmuştu. Dünyanın tepkisini çeken olayın ardından Rusya saldırı iddialarını reddederek, bunun Rus karşıtlığını arttırmaya yönelik bir provokasyon girişimi olduğunu savundu.

22.29: Ukraynalı askerler tarafından düşürülen bir Rus savaş uçağının esir alınan birinci sınıf pilotu Aleksandır Krasnayarzev, sivil alanları vurduklarını itiraf ederek meslektaşlarına seslendi. Krasnayarzev, "Ukrayna topraklarında savaş amaçlı uçuşlarda yer aldım. 3 kere uçuş gerçekleştirdim üçüncüsünde vuruldum. Bize askeri alanlar üzerine çalıştığımız söylendi, ancak verilen koordinatların Çernigov’da sivil yerleşim yerlerine ait olduğu çıktı. Öte yandan biz kontrol edilemeyen bombalar kullanıyoruz, daha fazla can kaybına ulaşabilmek için. Hava saldırılarımız sonrasında yerleşim yerlerinin yerle bir edildiğini kendi gözümle gördüm. Mariupol şehrinde çocuk hastanesi vuruldu. Rus askerlerine sesleniyorum. Ukrayna karşısında savaşa girmeyin. Çocukları ve kadınları öldürmeyin" dedi.

Haberin Devamı

22.17: Ukrayna’nın savunma sanayi firmalarının çatı yönetim kuruluşu UKROBORONPROM, hazırladığı video klip ile Rus askerlerine çağrıda bulunarak, çalışır durumdaki savaş uçağını Ukrayna’ya teslim edenlere 1 milyon dolar para ödülü verileceğini açıkladı.

22.16: Sumi kentindeki tahliyelere ilişkin açıklama yapan Ukrayna Acil Durumlar Servisi, tahliyede 2 bin 664 otomobil ve 54 otobüsün kullanıldığı bildirilerek, tahliye boyunca sağlık ekipleri ve özel psikologlar görev başında olduğu ifade edildi. Servis, Sumi kentinde yapılan tahliyede 12 bin kişi güvenli bölgelere sevk edildiğini aktardı.

Haberin Devamı

22.01: Rusya Savunma Bakanlığı, yarın 10.00'da Ukraynalıların Rusya'ya tahliyesi için insani koridorları açacağını duyurdu.

21.30: Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını, Rus enerjisine bağımlılığı azaltmak ve Avrupa ekonomisini güçlendirmek gibi konuları ele almak üzere Fransa’nın Versay kentinde bir araya geldi.

20.47: Rusya, Ukrayna’da stratejik noktaları hedef almaya devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna’nın Donets Oblastı’nda yer alan Svitlodarsk’daki doğal gaz botu hattını vurdu. Saldırı sonrası boru hattında yangın çıkarken, bölgede büyük panik yaşandı. Acil Durumlar Servisi ve itfaiye ekipleri olay yerine intikal ederek yangına müdahale etti.

19.52: Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana Kiev’i yaklaşık 2 milyon kişinin terk ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN BIDEN İLE GÖRÜŞTÜ

19.40: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretlerini devam ettirdiklerini belirterek, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin her iki tarafla konuşabilmesinin ve çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin açtığı güven kanalı sayesinde Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının Türkiye’nin ev sahipliğinde bugün Antalya’da doğrudan karşılıklı konuşma imkânı bulmalarının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının düzenlenmesinin bile bizatihi bir diplomasi zaferi olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımını ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini belirterek, savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirdi.

19.31: Rusya’nın Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ni ele geçirmesinin ardından Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (ENERGOATOM) santral hakkında açıklama yaptı. ENERGOATOM tarafından yapılan açıklamada, "Rusya, Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde üretilen elektriği Kırım ve Donbass’a aktarmak istiyor. Ancak bunu fiziken yapamayacaklar" denildi.

19.30: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı tarafından kendilerine uygulanan ekonomik ambargolar için, “Zaten uygulanacaktı” dedi.

18.57: Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICIRC) Mariupol'deki Heyet Başkanı Sasha Volkov yayınladığı sesli mesajında, kentteki yiyecek ve su kaynaklarının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaştığına dair haberler olduğunu aktardı. Volkov, birçok ailenin çocuklarını beslemek için yiyeceklerinin tükendiğini ifade ederek, bazı bölgelerde durumun daha kötü olduğunu ve insanların "yemek için birbirlerine saldırmaya başladığını" aktardı.

Mariupol'da "sebzelerin karaborsaya" düştüğünü ifade eden Volkov, kentte et ve benzeri gıdaların ise bulunmadığını belirtti. Kentteki ilaçların da azaldığını dikkat çeken Volkov, bazı hastanelerin çalışmaya devam etmesine rağmen, şehrin eczanelerinin "dört ila beş gün önce yağmalandığını" belirtti. Volkov, "Çoğumuz, nem ve soğuk nedeniyle hastalanmaya başladık" ifadelerini kullanarak, insanların farklı ilaçlara ihtiyacı oluğunu ve özellikle diyabet ve kanser hastaları için kentte ilaç bulunamadığını belirtti.

18.40: Rusya ve Ukrayna arasında yapılan geçici ateşkesi anlaşması kapsamında başkent Kiev’e 20 kilometrelik Irpin’de tahliyeler bugün de devam etti. Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irpin’den 200’ü çocuk toplam 2 bin kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini aktarıldı.

18.11: Ukrayna'da Odessa Valiliği tarafından alınan kararla, şehirdeki marketlerden temel gıda ürünlerinde satışında limit uygulanması gereken ürünlerini listesi gönderildi. Yeni kararla birlikte artık marketlerden, şeker, karabuğday, buğday gevreği en fazla 2 paket alınabilecek. Patates, 5 kilogramdan fazla alınamayacak. Yumurta ise 30 adetten fazla satılmayacak.

18.07: Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde dün elektriğin kesildiği ve jeneratörlerin devreye girdiği bildirilmişti. Nükleer santralin soğutmasında kullanılan dizel yakıtın 48 saat sonra tükeneceği ve soğutma sisteminin çalışmayacağından dolayı santralin riske gireceğini açıklanmasının ardından Rusya Enerji Bakanlığı, Rus ordusunun kontrol sağladığı nükleer santrale Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

18.05: Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında askeri alanın bulunmadığı bölgede müstakil bir ev Rus ordusu tarafından vuruldu. Saldırının ardından evde yangın çıkarken, bölge halkı büyük panik yaşadı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz açıklama yapılmadı.

15.02 'Doğumevindeki saldırıda1'i çocuk 3 kişi öldü' diyen Zelenski 17 kişinin yaralandığını açıkladı. İnsani yardım taşıyan TIR'ların yolda olduğunu belirten Zelenski, 'Rus askerleri Ukrayna'da insani kriz yarattılar' dedi. Zelenski 'çarşamba günü 60 binden fazla kişi tahliye edildi' dedi. 'Yakında Rus vatandaşları bile sizden nefret edecek' diyen Zelenski, sözlerine şöyle devam etti; 'Senelerdir size yalan söylüyorlar bu yalanları kendi cüzdanlarında ve Rus çocuklarının çalınmış geleceklerinde hissedecekler.'

14.22 Ukraynalı mültecileri Birleşik Krallık vizesi için tamamen çevirimiçi başvuru yapabilecek. Salı gününden itibaren, pasaportu veya kimlik kartı olan Ukrayna vatandaşları, vize başvuru merkezini ziyaret etmek zorunda kalmadan tamamen sanal olarak vize başvurusunda bulunabilecekler. Yoğun baskı altındaki İngiltere Hükümet, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek mülteciler için vize gereksinimlerini kaldırma çağrılarına direniyor. İşçi Partisi, İngiltere'yi Ukraynalı mülteciler için "normal vize koşullarını" kaldırmaya çağırmıştı. Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadim Pristayko da mültecilerin bürokratik engellerle karşılaşmaması gerektiğini söylemişti. Güvenlik kontrollerinin gerekli olduğunu kabul eden Pristayko, çoğu mültecinin bir tehdit oluşturmadığını savunmuştu.

13.34 Ukrayna, Mariupol'a ulaşmaya çalışan insani yardım konvoyunun çatışmalar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığını açıkladı.

UKRAYNA: 12 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

13.23 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılarda Rus ordusunun 12 binden fazla askeri personel, 335 tank, 1105 zırhlı askeri araç, 123 topçu atış sistemi, 29 hava savunma sistemi, 49 uçak, 81 helikopter, 526 otomobil, 3 gemi, 60 yakıt tankeri ve 7 insansız hava aracı kaybettiği belirtildi.

12.40 Kremlinden flaş bir çağrı geldi. Rus yetkililer Putin ve Zelenskiy görüşmesi için hazır olduklarını duyurdu.

11.24 NATO Genel Sekreter Yardımcısı Camille Grand, ittifakın Rusya'ya karşı savaş yürütmediğini ve Ukrayna'da gerilimin tırmanmasının önüne geçmek istediğini savundu. Fransız BFMTV televizyonuna demeç veren Grand, "NATO, Rusya ile savaşta değil ve bu çatışmada gerilimin yükselmesi risklerinden kaçınmak ve bunları yönetmek istiyor. Mümkün olan her yerde Ukraynalılara yardım etmemiz gerektiğini düşünüyorum, ancak bizi bu çatışmaya sürüklememelisiniz" dedi.

11.19 Rusya, ABD'yi Ukrayna'daki biyolojik silah araştırmalarını finanse etmekle suçladı

11.06 Ukrayna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mikhail Podolyak, Zelenskiy'nin onlarca suikast girişiminden kurtulduğunu öne sürdü.

11.04 Fransa: Ukrayna'nın AB üyeliği, yarına yetişebilecek bir konu değil! Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ukrayna krizini görüşmek için Paris'te gerçekleştirdiği toplantıda Ukrayna'nın birliğe üyeliğini ele aldığını belirtti. Beaune, yaptığı açıklamada, Kiev'e 'dayanışma jesti' olarak AB üyeliği verilmesine yönelik tartışmalar hakkında, bunun yarına yetişebilecek bir konu olmadığını vurgulayarak, "Zaman alacak" dedi.

10.52 Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol kentinin bir kısmı Rus güçlerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu.

10.38 Ukrayna, Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Açıklamada 12 binden fazla Rus askerinin öldüğü, 49 uçak, 81 helikopter, 335 tank ve 1105 zırhlı aracın imha edildiği bilgisine yer verildi.

ZİRVE ÖNCESİ İKİLİ GÖRÜŞMELER

10.20 Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki Antalya’daki görüşme başladı.

10.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Türkiye'nin ara buluculuğu ile Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Türkiye-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesinde görüştü. Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından "Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik" mesajını paylaştı.

RUSYA SİVİLLERİ VURDU

10.00 Sumi Valisi Dmytro Zhyvytskyy yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin gece boyunca Okhtyrka kentindeki yerleşim bölgelerini ve gaz boru hattı gibi kamu hizmetlerini vurduğunu söyledi. Resmi kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, sivil yerleşimlere yapılan saldırılarda 13 yaşındaki bir çocuk ve 2 kadının hayatını kaybettiği belirtildi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN ÇARPICI AÇIKLAMA

09.59 Dünya Sağlık Örgütü: Ukrayna'da sağlık hizmetlerine yönelik 18 saldırı gerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ukrayna'da sağlık hizmetleri veren kişi ya da kurumlara karşı yapılan saldırıların 18'e ulaştığını paylaştı. Örgüt tarafından Twitter'da yapılan açıklamada: "WHO şimdiye kadar [Ukrayna'da] sağlık tesislerine, sağlık çalışanlarına ve ambulanslara yönelik 10 ölüm ve 16 yaralanma dahil 18 saldırıyı doğruladı. Bu saldırılar tüm toplulukları sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıyor " dedi.

09.10 : İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısında günlerdir bekleyen devasa Rus konvoyunun bir haftada çok az bir ilerleme kaydettiğini ve kayıplar vermeye devam ettiğini bildiriyor.

09:00 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Mairupol’daki hastane bombalaması için “dehşet verici” ifadesini kullandı. Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, akan kanın hemen durdurulması çağrısında bulundu. Beyaz Saray da saldırıyı "barbarca" olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise "ahlaksızlık" ifadesini kullandı.

07.29 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna lideri Zelenski'ye Londra'nın Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımları artıracağını söyledi.

06.33 ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna ve Avrupalı ​​müttefiklerine 13.6 milyar dolarlık ABD yardımını onayladı. Kararın hafta sonuna kadar Senato'dan da onay alması bekleniyor.

06.26 Rusya'nın ABD Büyükelçisi, ABD'yi eski Sovyet cumhuriyetlerinde yürüttüğü askeri ve biyolojik faaliyetlerini son vermeye çağırdı.

RUSYA'NIN KAYIPLARI

06.22 Amerikalı askeri yetkililer, ikinci haftasını geride bırakan işgalde 5 bin ila 6 bin arasında Rus askerin öldüğünü değerlendiriyor. CBS televizyonuna konuşan uzman, yaralanan asker sayısını ise 15 bin ila 18 bin arasında olduğunu söyledi. İsminin gizli kalmasını isteyen aynı uzman, Rus kayıplarının “çok çok ciddi olduğunu” söyledi ve İkinci Dünya Savaşı’ndaki çatışma ölüm oranları ile karşılaştırılabilir olduğunu söyledi. Ukrayna 12 bin Rus askerinin öldürüldüğünü savunuyor. Rusya ise geçen hafta 500’e yakın askerinin öldüğünü resmi olarak duyurdu. (BBC Türkçe)

03.57 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Ukrayna'ya ek güvenlik ve insani desteği görüştüklerini söyledi. Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD savunma bakanı Lloyd Austin'in Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile Ukrayna ordusuna sürekli savunma güvenliği yardımı sağlanması konusunda da görüştüğü belirtildi.

03.50 Viyana'da şansölye Karl Nehammer ile görüştükten sonra açıklamalarda bulunan başbakan Mateusz Morawiecki "Rus ordusu düzenli olarak savaş suçları işlemekte ve bunları belgeleriyle ortaya koyacağız. Finansmanı petrol ve doğalgazdan gelen savaşın oksijenini kesmek ve Putin'in savaş makinesini durdurmak zorundayız." diye konuştu.

01.40 Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukraynaya 1.4 milyar dolar tutarındaki acil durum finansmanını onayladı.

01.00 Dünyanın önde gelen inşaat ve madencilik ekipmanları üreticisi Caterpillar, Rusya’daki fabrikalarını geçici olarak kapattıklarını duyurdu.

00.45 İtalyan petrol ve doğalgaz şirketi Eni, Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımıyla ilgili yeni kontratların imzalanmasını askıya aldığını duyurdu.

23.43 Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Ukrayna'yı en iyi şekilde desteklemenin yolu silah ve hava savunması sağlamaktır." dedi. Ayrıca Sözcü Kirby, "Ukrayna içinde biyolojik kimyasal bir silah üzerinde çalışmıyoruz" açıklaması yaptı.

Ukrayna’da sivil halk, Rusya’nın başlattığı savaşta ülkelerini savunmak için silah eğitimi alıyor. Lviv’de bulunan bir sinema salonunda kadın, erkek her yaştan Ukraynalılara silah dağıtılıyor ve eğitim veriliyor.

ZELENSKIY: DÜŞMANI KENDİ SİLAHLARIYLA YENECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ordusuna ait ‘ganimetler’ ele geçirildiğini açıkladı. Zelenskiy, “Düşman tankları, zırhlı araçlar ve mühimmatlar artık savunmamız için çalışacak. İşgalciler için daha aşağılayıcı ne olabilir? Düşmanı kendi silahlarıyla yeneceğiz” dedi. Zelenskiy ayrıca şunları söyledi: “Bazı politikacıların Rusya ile temas kurmak için çabaladığı sinyalleri alıyoruz. Ne yaptığınızı biliyorum. Eğer bir girişim daha görürsem, savaş zamanlarında olması gerektiği gibi karşılığı hızlı olacaktır.”

‘HAVA SAHASINI HEMEN KAPATIN!’

Rus uçaklarının dün Mariupol kentindeki bir çocuk ve doğum hastanesini vurmasının ardından sosyal medyadan dünyaya seslenen Ukrayna lideri Zelenskiy, “Vahşet! Dünya daha ne kadar terörü görmezden gelen bir suç ortağı olacak? Hava sahasını hemen kapatın! Cinayetleri durdurun! Gücün var ama insanlığını kaybediyor gibisin” ifadelerini kullandı.

ABD, PATRIOT GÖNDERİYOR

NATO’nun bir üyesine yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış olduğu ilkesine bağlı olduklarını vurgulayan ABD yönetimi, artan Rus tehdidine karşı Polonya’ya hava savunma sistemi gönderme kararı aldı. ABD’nin Avrupa Komutanlığı’ndan (EUCOM) yapılan açıklamada, gönderilecek 2 adet Patriot füze bataryasının saldırı değil savunma amaçlı olduğunun altı çizildi.

ÇERNOBİL’DE SIZINTI KORKUSU

Nisan 1986’da Ukrayna’da bulunan Sovyetler Birliği’ne ait Çernobil Nükleer Tesisi’nde kaza meydana gelmişti. Olay anında 31 işçi yaşamını yitirmişti. Havaya ve suya karışan nükleer serpinti ise uzun vadede on binlerce kişinin hayatına mal olmuştu. Hasar gören reaktörün üzerine bir kalkan inşa edilse de sızıntıyı önlemek için soğutma çalışmaları yıllardır sürüyordu.

Rus askerlerinin kontrolüne geçen nükleer tesiste elektrik arızası olduğu belirtildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba dün, “Soğutma sistemini çalıştıran jeneratörün dizel yakıtı 48 saat içerisinde bitecek ve sızıntı riski başlayacak” dedi. Santral Müdürü Valeriya Seydi de “Yakıt bitince santralin güvenliğini tamamen kaybetmiş olacağız” açıklaması yaptı.