Dünya Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: NATO'ya füze an meselesi

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: NATO'ya füze an meselesi

Paylaş
Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: NATO'ya füze an meselesi

Rusya’nın Ukrayna işgali 20’nci gününe girerken kentlere abluka ve aralıksız bombardıman da devam ediyor. Başkent Kiev’in kuzeyindeki Obolon’da 9 katlı bir apartmana havan topu mermisi isabet etti. 2 kişi öldü, 12 kişi de yaralandı. BM şu ana kadar ülkede 1663 sivilin öldüğünü açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, NATO’ya ülkesinde uçuşa yasak bölge uygulaması çağrısını yineledi ve 'Göklerimizi kapatmazsanız, Rus füzelerinin NATO topraklarına, NATO ülkelerinin vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesi' dedi. Rusya - Ukrayna savaşında dakika dakika gelişmeler...

Ukrayna lideri Zelenskiy ise hafta sonu Polonya sınırında NATO askerlerinin olduğu bir üssün vurularak 35 kişinin ölmesiyle ilgili, “Hava sahamızı kapatmazsanız Rus füzeleri NATO topraklarına düşecek” açıklaması yaptı. Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında dünkü 4. tur müzakerelerden ise sonuç alınamadı. Ukrayna’yı işgal girişiminde bulunan Rusya önceki gün NATO kuvvetlerinin Ukrayna askerlerine eğitim verdiği Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ni vurmuş, saldırıda 35 kişi ölmüştü. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ülkesinin hava sahasının kapatılması çağrısını yineledi. Zelenskiy, vurulan üssün NATO topraklarına 20 kilometre mesafede olduğunu hatırlatarak “Eğer semalarımızı kapatmazsanız, Rus füzelerinin NATO topraklarına, NATO vatandaşlarının evlerine düşmesi an meselesidir” dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba dün paylaştığı Twitter mesajında silah desteği istedi. Kuleba paylaşımında “Üçüncü Dünya Savaşı’na sürüklenmekten korkanlara. Ukrayna başarıyla savaşıyor. Savaşımıza yardım etmeniz gerekiyor. Bize gerekli tüm silahları sağlayın” ifadelerini kullandı. Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulanması çağrısında da bulunan Kuleba “Rusya’yı tamamen izole edin. Ukrayna’nın Putin’i başarısızlığa zorlamasına yardım edin, böylece daha büyük bir savaşı önlemiş olursunuz” dedi.

Haberin Devamı
Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: NATO'ya füze an meselesi Rusya’nın Ukrayna işgali 20’nci gününe girerken kentlere abluka ve aralıksız bombardıman da devam ediyor. Başkent Kiev’in kuzeyindeki Obolon’da 9 katlı bir apartmana havan topu mermisi isabet etti. 2 kişi öldü, 12 kişi de yaralandı.

Dakika dakika Rusya - Ukrayna savaşı...

 

00.07: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Rus saldırısı altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi. Polonya, Slovenya ve Çekya Başbakanları, Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat’tan bu yana devam eden saldırılardan bu yana Ukrayna’yı ziyaret eden ilk başbakanlar oldu.

23.02: Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Ukrayna’nın başkenti Kiev’e geldi. Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, liderlerin ziyareti hakkında, “Gerçek dostların cesareti” dedi.

Haberin Devamı

"GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK"

22.53: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında çevrimci olarak devam müzakerelerin 5’inci turu sona erdi. Müzakerelerdeki 6’ıncı turun ise yarın yapılacağı ifade edildi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak yaptığı açıklamada, müzakerelerin zorlu devam ettiğinin altını çizerek, “Yarın devam edeceğiz. Müzakereler zorlu geçiyor. Prensiplerimizin çakıştığı noktalar var ancak uzlaşma sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

22.32: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna'da Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ile bir araya gelerek, "Rusya işlediği suçlar için hesap vermek zorunda” dedi.

22.26: İngiltere, Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırımlarına devam ediyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, yeni Ekonomik Suç Yasası sayesinde İngiltere'nin Ukrayna'daki mevcut krize daha hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verebileceğini söyleyerek, yaptırım listesine 370 kişi ve kurumun daha eklendiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin, Rusya'ya yaptırım rejimi kapsamında toplamda binden fazla kişi ve kuruma yaptırım uygulandığını açıkladı.

22.07: Slovakya parlamentosunda yapılan oylama ile NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesi kapsamında 2 bin 100 askerden oluşan NATO birliğinin Slovakya’ya konuşlandırılmasını onaylandı. 134 milletvekilinin katıldığı oylamada, 96 “evet”, 15 “hayır” ve 22 “çekimser” oy kullanılırken, 1 milletvekili ise oy kullanmadı.

Haberin Devamı

22.02: Rusya Ukrayna’nın Harkov kentini vurmaya devam ederken, Ukrayna ordusu uçaksavar sistemi ile vurduğu Rus savaş uçağını düşürdü. Uçağın düşüş anı askerler tarafından anbean kaydedilirken, uçaktaki pilotların sağlık durumu hakkında henüz bilgi paylaşılmadı.

MÜZAKERE SONRASI UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

21.53: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 20 gündür devam ederken, iki ülke arasındaki müzakereler sürüyor. Dördüncü turun geride bırakıldığı müzakerelerde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Ukrayna tarafı Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullandığı ses tonunu olumlu yönde değiştirdiğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva yaptığı açıklamada, olumlu gelişmelerin yaşandığının sinyalini vererek, "Müzakerelerin başlangıcında Rusya bizim pozisyonumuzu anlamak istemiyordu. Pes edin silahları bırakın diyorlardı. Şimdi Rusya konuştuğu tonu değiştirdi farklı tonla bizimle konuşuyor pozisyonumuzu anlıyor. İki ülkenin devlet başkanının katılımıyla büyük ilerleme kaydedilebilir" dedi.

Haberin Devamı

21.43: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Avrupa Birliği’nin (AB), kendilerine karşı aldığı yaptırım kararları ve önlemlere karşılık olarak Rusya, Avrupa Konseyi üyeliğinden ayrıldığını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “NATO ve Avrupa Birliği’ne üye devletler, Avrupa Konseyi'ndeki çoğunluklarını kötüye kullanarak bu örgütü sürekli olarak Rusya karşıtı bir politika aracına dönüştürüyor. Eşitlikçi diyaloğu Pan-Avrupa ilkelerine dayandırarak reddediyor. 25 Şubat'ta Rusya'nın, Avrupa Konseyi'nin yasal organlarında temsil hakkını askıya almak için ayrımcı bir karar aldılar” denildi.

20.51: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Charles Michel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, “Donbass Cumhuriyetleri’ni korumak için Rus özel askeri operasyonunun yürütülmesiyle ilgili durumun yanı sıra sivilleri tahliye etmeye yönelik adımlar insani yönleriyle görüşüldü. Rusya Devlet Başkanı, AB yönetiminin, gelişmeleri alenen değerlendirirken, Ukrayna ordusunun dünkü canice ve insanlık dışı eylemini, Donetsk’in merkezindeki meskun mahalleye çok sayıda sivil can kaybına yol açan misket mühimmatlı füze saldırısını görmezden geldiğine özellikle dikkat çekti” denildi.

Haberin Devamı

20.36: Rusya'nın Varşova Büyükelçiliği yetkililerinin, Polonya bankalarındaki hesaplarından 2 milyon euro çekmek istediği ve bankaların parayı bloke ettiği bildirildi.

20.20:Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın önümüzdeki hafta NATO liderleriyle görüşmek üzere Avrupa'ya seyahat edeceğini açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Ukrayna'ya desteğini göstermek için Biden'ın 24 Mart Perşembe günü Belçika’nın başkenti Brüksel'deki NATO Zirvesi'ne şahsen katılacağını aktardı. Psaki, “Başkan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve haksız saldırısına yanıt olarak devam eden caydırıcılık ve savunma çabalarını görüşmek üzere 24 Mart'ta yapılacak olağanüstü bir NATO Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek" dedi.

19.28: Kanada’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının ardından Rusya da uygulanan yaptırımlara karşılık olarak Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da dahil olduğu 313 kişiyi yaptırım listesine aldı.

18.40: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Kanada parlamentosunda yaptığı hitabında, “Rusya’nın saldırıları Ukrayna halkını tamamen köleleştirmek ve yok etmek için yapılıyor” dedi.

18.20: AFP'de yer alan habere göre; Fox News kameramanı Pierre Zakrzewski'nin Ukrayna'da öldürüldüğü açıklandı. Zakrzewski'nin muhabir Bejamin Hall'un yaralandığı saldırıda hayatını kaybettiği öğrenildi.

15.55 Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerleşim yerlerine gerçekleştirdiği bombardımanda can kaybı arttı. Kiev Belediye başkanı Vitali Klitschko Telegram hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Svyatoshin semtindeki saldırıda can kaybının 4'e yükseldiğini duyurdu. Klitschko, "Ekipler sabahın erken saatlerinden itibaren hala alevleri söndürmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

HARKOV'DA TAHLİYE EDİLEN SİVİLLERE SALDIRI

15. 40 Rus birlikleri tarafından gece boyunca saldırı gerçekleştirilen Harkov’da binaların yıkılmasının ardından sivil halk, zarar gören binalardan itfaiye araçlarıyla çıkarılmaya başlandı. Ekipler tarafından merdivenle binalardan çıkarılan siviller, tahliye sırasında yeniden saldırıya uğradı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi evleri bombalanan vatandaşlara yardım ederken yeniden gerçekleştirilen saldırının ardından vatandaşlara sığınaklara gitmeleri konusunda uyardı.

15.05 Ukrayna'nın Rivne kenti yakınlarında bulunan televizyon kulesinin vurulduğu saldırıda 19 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

SİVİLLERE SALDIRI

15.00 Rusya, Donetsk kentinde yine sivillere yönelik saldırı gerçekleştirdi. Şehrin merkezine düşen bomba çok sayıda yerleşim yerine zarar verirken, bombanın düşme anı olay yerine yakın bir kafedeki güvenlik kameraları tarafından kaydedildi. Patlamanın ardından kafenin camları parçalanırken, içeride bulunan vatandaşlar da yaralandı. Panikle sağa sola kaçan vatandaşların kafenin içinde saklanabilecekleri bir alan aradıkları görüldü.

14.45 Dnipro Bölge Valisi Valentyn Reznichenko yaptığı açıklamada, Dnipro Havaalanına iki füze isabet ettiğini bildirdi. Füzelerden birinin pistte, diğerinin terminalde hasara yol açtığını kaydeden Vali Reznichenko, "İyileşmek zaman alacak. Biz kazanacağız" ifadelerini kullandı.

ROKET FABRİKASI VURULDU

14.15  Rusya, başkent Kiev’de hava araçları için roket üretimi yapan “Artem” fabrikasını vurdu. Rusya Savunma Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, Ukrayna ordusuna ait 13 insansız hava aracı, birer adet Su-24 ve Su-25 tipi savaş uçağı ve 1 adet Mi-8 tipi helikopter olmak üzere 16 hava aracının imha edildiği duyuruldu.

RUS ZIRHLILARI İMHA EDİLDİ

14.00  Ukrayna'da Harkov yolu üzerinde Rus ordusuna ait zırhlı araçlar ve askeri personelin nakli için kullanılan araçlar görüntülendi. Araçların bazılarının imha edildiği, bazılarının ise terk edildiği görüldü.

Ukrayna: "404 tank, bin 279 askeri zırhlı araç imha edildi"
Ukrayna Savunma Bakanlığı da Rusya’nın 24 Şubat-15 Mart arasındaki kayıplarını açıkladı. Açıklamada 13 bin 500 Rus askerinin etkisiz hale getirildiği belirtilerek, “404 tank, 1279 askeri zırhlı araç, 150 adet top atış sistemi, 64 çok namlulu roketatar, 36 hava savunma sistemi, 81 uçak, 95 helikopter, 640 otomobil, 3 gemi, 60 yakıt tankeri ve 9 insansız hava aracı imha edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

13.45 Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçenlerin sayısının 3 milyona ulaştığını duyurdu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

13.05 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, “Bugün zor ve tehlikeli bir gün. Askeri komuta merkezi kararı dolayısıyla bugün 20.00'da sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Şehirde özel izin olmadan hareket yasaklanacak. Sadece sığınaklara gidebilmek için dışarı çıkılacak. 17 Mart 07.00’a kadar sokağa çıkma yasağı sürecek. Bundan dolayı Kievlilerden 2 gün evde ya da sığınakta kalmaya hazırlanmalarını rica ediyorum” ifadelerini kullandı. Sokağa çıkma yasağının ardından Kiev’de sıcak çatışmaların yaşanacağı tahmin ediliyor.

HERSON RUSYA'NIN KONTROLÜNDE

12.35 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya verilen silahların da dahil olduğu Ukrayna ordusunun kayıplarını açıklarken, “Herson şehri ve bölgesi tamamen Rusya’nın kontrolü altına alındı. Donetsk Halk Cumhuriyeti savaşçıları, Ukrayna savunmasını kırdı ve bazı noktalarda yönetimi ele geçirdi. Son 24 saatte Rusya Hava Kuvvetleri tarafından havadan gerçekleştirilen 16 hedef etkisiz hale getirildi. Ukrayna Ordusuna ait 1 adet savaş uçağı SU-24, 1 adet SU-25, 1 adet Mi-8 helikopter ve 13 İnsansız Hava Aracı düşürüldü. Ukrayna’ya ait 136 askeri nokta da etkisiz hale getirildi. Kramatorsk şehri yakınlarında 4 askeri teçhizat deposu, 4 adet SU-25 savaş uçağının bulunduğu 3 askeri hangar, 1 adet Mi-24 ve 5 adet Mi-8 helikopteri imha edildi. Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna ordusuna ait 156 İnsansız Hava Aracı, bin 306 tank, 127 reaktif sistem, 471 topçu sistemi, bin 54 askeri otomobil etkisiz hale getirildi. Mejigorskaya’daki yabancıların bulunduğu askeri üst bölgesi, paraşütçü birliğinin operasyonuyla ele geçirildi. 10 adet Amerika Birleşik Devletleri yapımı antitank sistemi Javelin ve Batılı ülkelerin sağladığı teknik ekipmanlar ele geçirilerek Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’ne teslim edilecektir” ifadelerini kullandı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, Rusya’nın askeri personel kaybının 14 bine yaklaştığı duyurularak, “13 bin 500 den fazla askeri personel, 404 tank, bin 279 askeri zırhlı araç, 150 adet top atış sistemi, 64 çok namlulu roketatar, 36 hava savunma sistemi, 81 uçak, 95 helikopter, 640 otomobil, 3 gemi, 60 yakıt tankeri ve 9 İnsansız Hava aracı imha edilmiştir” denildi.

11.05 Ülkenin çeşitli yerlerinde vatandaşların tahliyesine devam edilirken, Sumi kentinde de yeniden başlayan tahliyelerle birlikte Ukraynalılar kentten ayrılıyor. Vatandaşların tahliyesi, çok sayıda otobüs ve sivil araçlarla gerçekleştiriliyor.

BAŞBAKANLAR KİEV'E GİDİYOR

10.45  Polonya, Çekya ve Slovenya başbakanları bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gidiyor. Çekya Başbakanı Petr Fiala, iki mevkidaşıyla birlikte Avrupa Birliği'ni temsilen Kiev'i ziyaret edeceklerini açıkladı. Üç ülkenin başbakanı, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelecek. Söz konusu ziyaret, 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana Kiev'e yapılan en üst düzey seyahat anlamına geliyor.

10.30 Ukrayna'nın kuzeyindeki Rivne'de Pazartesi günü Rus işgalciler tarafından bombalanan televizyon kulesinde can kaybı artıyor. Ukraynalı yetkililer, ilk bilgilere göre dokuz kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bugün ise can kaybının 19'a çıktığı bildiriliyor. Rivne bölgesi valisi Vitaliy Koval, Antopi köyünde meydana gelen saldırılar sırasında kulenin ve yakınındaki yönetim binasının iki ayrı füze saldırısıyla vurulduğunu söylemişti. Vali Koval, ayrıca molozlar altında hala insanlar olduğunu da eklemişti. Ukrayna medyası, Rivne bölgesinde televizyon ve radyo yayınının durduğunu aktarıyor.

09.55 Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne (DHC) göre son 24 saatte Mariupol ve Volnovaha’dan aralarında altı çocuğun bulunduğu 83 kişi tahliye edildi.

KİEV ATEŞ ALTINDA

09.35 Rusya’nın sivilleri hedef aldığı adres bugün Kiev oldu. Podol semtinde 10 katlı bir binaya isabet eden bomba nedeniyle binanın 1. ve 5. katı arasındaki daireler ağır hasar gördü. Sabah saatlerinde yaşanan saldırıya dair ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı. Olay yerine çok sayıda arama ve kurtarma ekibi sevk edilirken, enkaz bölgesinde çalışmalar devam ediyor.

Kiev’de hedef alınan bir diğer semt olan Svyatoshin’de ise 2 binaya bomba düştü. Olay sonrası 9 katlı binada başlayan yangına 10 personel ve 5 teknik araç ile müdahale edildi. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Yine Svyatoshin semtinde bomba isabet eden 15 katlı binada ise 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler tarafından kurtarılan 35 kişi güvenli bölgeye tahliye edilirken, 52 personel ve 14 teknik araçtan oluşan arama kurtarma ekibi olay yerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

08.10 Üst düzey bir ABD'li savunma yetkilisi, Ukrayna işgalinin yirminci gününe girilirken Rus birliklerinin ilerleyişinin neredeyse durduğunu söyledi. Yetkiliye göre, Rus işgalciler hafta sonu çok az bir ilerleme kaydedebildi.

06.45 Birden fazla kaynak Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerel saatle 05.45'te (TSİ 06.45) büyük patlamaların meydana geldiğini bildirdi.

SURİYELİ SAVAŞÇILAR GELİYOR

06.38 Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre şimdiye kadar 40 binden fazla Suriyeli savaşçı Ukrayna'ya gitmek için kayıt oldu. Henüz hiçbir Suriyeli savaşçı bölgeye ulaşmadı ancak 400'ünün Rusya'da Ukrayna sınırına yakın kamplarda eğitim gördüğü açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin geçtiğimiz hafta Ortadoğu’dan gelecek ve Rusya saflarında yer alacak 'gönüllü savaşçıların' Ukrayna'da yer alacağını açıklamıştı.

SAVAŞIN BİTECEĞİ TARİH

05.48 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir danışman savaşın Mayıs ayı başlarında bitmesini beklediklerini açıkladı. Rusya'nın askeri kaynaklarının tükendiğini iddia eden danışman Oleksiy Arestovich, Ukrayna medyasında yayınlanan bir videoda, 'Bence en geç Mayıs ayında, Mayıs başında bir barış anlaşması yapmamız gerekiyor, belki çok daha erken' ifadelerini kullandı.

04.40 Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petr Andryushchenko, Rus saldırıları sonucunda kentte ölen sivillerin sayısının 20 bine yaklaşabileceğini duyurdu.

02.36 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın halihazırda 80 savaş uçağı, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettiğini belirterek, Ukrayna'da Rus ordusunun 19 gün içinde Çeçenistan'daki 2 kanlı ve yıllarca süren savaşta kaybettiğinden daha fazla insan kaybettiğini duyurdu.

23.50 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, 14 Mart’ta planlanan 10 tahliye koridorundan 3’ünün sabote edildiğini ve can güvenliği sebebiyle gerçekleştirilemediğini belirterek, “Rusya terörist bir devlet gibi davranıyor” dedi.

İNTERNETTEN GÖRÜŞTÜLER

Rusya ile Ukrayna arasında düzenlenen müzakerelerin 4’üncüsü dün video konferans yöntemiyle yapıldı. Ukrayna heyeti başkanı Mihaylo Podolyak her iki tarafın da görüşlerini ifade ettiğini belirterek “İletişim sağlanıyor ama çok zor. Anlaşmazlık siyasi sistemlerin çok farklı olmasından kaynaklanıyor” dedi. Podolyak zirve öncesinde yaptığı açıklamada görüşmelerde heyetlerin ateşkesin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve Ukrayna’nın güvenlik garantilerine odaklanacağını söylemişti. Müzakerelerin bugün devam edeceği bildirildi.

90 ÇOCUĞUN CANINI BOMBALAR ALDI

Ukrayna Başsavcılığı, Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana düzenlediği saldırılarda 90 çocuğun öldüğünü ve 100’den fazla çocuğun da yaralandığını açıkladı. Yapılan açıklamada “En fazla kurban Kiev, Harkov, Donetsk, Çernihiv, Sumi, Kherson, Mikolayiv ve Jitomir kentlerinde görüldü” denildi. Yetimhanelerde kalan 100 binden fazla çocuğun halen Ukrayna’dan tahliye edilmeyi beklediği belirtildi. 5 binden fazla çocuğun da engelli olduğu için ülkeyi terk edemediği bildirildi.

2.7 MİLYON GÖÇMEN

Ukrayna’dan son 24 saatte 140 binden fazla kişinin kaçtığı açıklandı. Böylece ülkesini terk etmek zorunda kalan Ukraynalıların sayısı 2.7 milyonu aştı. Birleşmiş Milletler (BM) bu rakamın Avrupa’daki İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci akını olduğunu duyurdu. Polonya’ya sığınan göçmen sayısı 1.7 milyonu geçti. Rusya’nın saldırıları nedeniyle bir türlü sivillerin tahliye edilemediği Mauripol’da dün ilk kez 160 sivil araçlık konvoy şehirden ayrıldı. Bu arada Ortadoğu’dan gelen göçmenleri daha önce Polonya sınırına yığarak siyasi kriz çıkartan Belarus’un bu kez de göçmenleri Ukrayna sınırına yığdığı iddia edildi.

YİNE SİVİLLER VURULDU

Rusya’nın sivilleri hedef almadığı iddialarına rağmen dün Ukrayna’da düzenlediği saldırılarda 21 kişi öldü. Başkent Kiev’de 9 katlı bir binaya isabet eden füze sonucu 2 kişi öldü, 12 kişi yaralandı. Yangın çıkan binadan 63 kişi tahliye edildi. Rusya’nın Mikolayiv’de vurduğu okulda 4 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Aynı kente düzenlenen başka bir saldırıda 2 kişi öldü. Harkov’da vurulan sivil yerleşimlerde 11 çocuk hayatını kaybetti, 40’tan fazla sivil yaralandı. Kramatorsk’ta vurulan sivil yerleşim yerlerinde de 2 kişi öldü.

UÇAK FABRIKASINA BOMBA

Harkov’da 24 Şubat’tan bu yana 600 ev ve 50 okulun vurulduğu açıklandı. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya’nın yakın zamanda Odessa’ya paraşütçü birliklerini indirmeyi planladığını öne sürdü. Kiev’deki Antonov uçak fabrikası dün Ruslar tarafından vuruldu. Saldırıda 2 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 12 binden fazla askerini kaybettiğini öne sürdü. Rusya ise Ukrayna’ya ait 3 bin 920 askeri altyapı tesisini imha ettiklerini iddia etti.

F35 HAMLESİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından ordusunu güçlendirmek isteyen Almanya’nın ABD’den 35 adet F35 savaş uçağı alacağı duyuruldu. Prensipte anlaşmanın sağlandığını belirten hükümet kaynakları, Almanya’nın 1980’lerden beri kullanılan Tornado jetleri filosunu gençleştirmek için bu girişimde bulunduğunu açıkladı.

ÖLEN ASKERLER BELARUS'A

Rusya’nın, Ukrayna’da yaşanan çatışmalarda ölen askerlerinin sayısını düşük gösterdiği iddia ediliyordu. Özgür Avrupa Radyosu (RFE), savaşta ölen Rus askerlerinin Rusya’nın müttefiki Belarus’a gönderildiğini öne sürdü. İddiaya göre; Belarus’taki hastanelerde görev yapan doktorlar ve diğer sağlık personeli ile gördüklerini anlatmamaları konusunda gizlilik anlaşması imzalandı.

RUSYA’YA MH17 DAVASI

Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki Kırım’ı ilhakı döneminde 17 Temmuz 2014’te Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçak Ukrayna’ya düşmüştü. 298 kişinin öldüğü uçağın füzeyle vurulduğu belirlenmişti. Füzenin Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeden ateşlendiği iddia edilmişti. Avustralya ve Hollanda, uçağın düşürülmesiyle ilgili Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü aracılığıyla Rusya’ya yasal işlem başlattı.