Dünya Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Putin gözünü kararttı! Rusya'dan Japonya'ya gözdağı

Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Putin gözünü kararttı! Rusya'dan Japonya'ya gözdağı

Paylaş
Rusya-Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri: Putin gözünü kararttı! Rusya'dan Japonya'ya gözdağı

Ukrayna'da devam eden Rus işgalinde neredeyse her cephede tıkanan Rus ordusu, Ukrayna'da yeni bir safhaya geçti ve taktik değiştirdi. ABD'li yetkililer, artık Rusya'nın Kiev'i ele geçirmeye yönelik bir saldırısının olmayacağını söylüyor. Gözlerini Doğu'ya çeviren Japonya'ya gözdağı veren Putin, Kuril Adaları'nda tehlikeli bir hamle yaptı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 31. gününde hareketli saatler devam ediyor.

Haberin Devamı

Rusya neredeyse her cephede durdurulduğu Ukrayna'nın ardından gözlerini Doğu'ya çevirerek Japonya'ya gözdağı verdi. Japonya yakınlarında bulunan Kuril Adaları'na 3 bin asker gönderen Rusya'nın taktik değiştirdiği gözlemlendi.

İşte Ukrayna-Rusya savaşında dakika dakika gelişmeler:

16.34 Ukrayna işgalinde NATO'ya göre en az 7 bin askeri öldürülen Rusya'ya bir kara haber de Herson'dan geldi.

Rusya'nın işgalin ilk haftasında ele geçirdiği ancak son günlerde kontrolü kısmen kaybettiği Herson'da Rus Korgeneral Yakov Rezanstev öldürüldü. İşgalin başlangıcında savaşın kısa süreceğini söyleyen Korgeneral Yakov Rezanstev, Ukrayna'da öldürülen en üst düzey Rus asker oldu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı,49. Birleşik Ordu'nun komutanlığını yapan Korgeneral Rezantsev'in Herson'un güneyinde düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Ukrayna medyası, korgeneralin Chornobaivka Hava Üssü'nde öldürüldüğünü yazdı. Söz konusu hava üssünde bir hafta önce Rus işgalcilerin helikopterleri havaya imha edilmişti.

The Guardian gazetesine göre, Batılı yetkililer Rusya lideri Vladimir Putin'in işgalin başlangıcından bu yana sekiz üst düzey generalini kaybettiğini belirtiyor.

Guardian'da yayınlanan liste şöyle:

-Korgeneral Yakov Rezanstev: Öldürüldü
-Tümgeneral Andrey Mordvich: Öldürüldü
-Tümgeneral Oleg Mityaev: Öldürüldü
-Tümgeneral Vitaliy Gerasimov: Öldürüldü
-Tümgeneral Andrei Sukhovetsky: Öldürüldü
-Tümgeneral Andrey Kolesnikov: Öldürüldü
-General Magomed Tushaev: Öldürüldü
-General Vlaislav Yershov: Kovuldu

Rusya'nın Ukrayna'daki işgalinde 20 kadar tümgeneral olduğu tahmin ediliyordu.

15.03 Olağanüstü NATO, Avrupa Birliği (AB) ve G7 zirvelerine katılan ABD lideri Joe Biden, bugün Polonya'da. Biden, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ile Varşova'da bir araya geldi.

İşgalin birinci ayında gerçekleşen görüşme, Biden'ın Ukraynalı yetkililerle gerçekleştirdiği en üst düzey yüz yüze buluşma niteliğini taşıyor.

Varşova'daki randevuya, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin de katıldı.

Haberin Devamı

Son dakika... Rusya karar vermek zorunda İki seçenek var
Görüşmenin ardından Biden Polonya'daki resmi temaslarına başladı ve Devlet Başkanı Andrzej Duda tarafından resmi törenle karşılandı. ABD Başkanı Biden'ın bugün Polonya'da Rus işgaline dair önemli bir konuşma yapması bekleniyor.

13.55 Kuril Adaları'na 3 bin askerle çıkarma yapan Rusya lideri Vladimir Putin, Pasifik Okyanusu'nun ardından Rusya'nın Avrupa'nın en batısındaki toprağı Kalinigrad'da tatbikata girişti.

Rusya'nın Baltık Filosu, Kaliningrad'daki tatbikatta S-400 hava savunma sistemlerinin ateşlendiğini bildiriyor. Ayrıca, Su-27 savaş uçakları da gövde gösterisi için Kaliningrad'a sevk edildi..

Etrafı Polonya, Litvanya ve Belarus'la çevrili Kaliningrad, Rusya'nın ana karasından kopuk Batı Avrupa'daki tek toprak parçası.

Vladimir Putin, Kaliningrad'a daha önce İskender füzeleri yerleştirmişti.

13.40 Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus işgalinin başlangıcından bu yana ilk kez ABD'li mevkidaşlarıyla görüştü.

Haberin Devamı

Reznikov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'le yaptıkları görüşmenin fotoğrafını Twitter'da paylaştı.

13.15 Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boichenko, Rus bombardımanı altında cehenneme dönen şehirdeki sivillerin tahliyesi için Fransa'nın Ukrayna Büyükelçisi'yle görüştüğünü söyledi.

100 bin sivilin halen Mariupol'de sıkışıp kaldığı biliniyor.

Fransa lideri Emmanuel, Rus işgalcilerin sokak sokak çatışarak artık şehir merkezine doğru ilerlediği şehirdeki sivillerin çıkarılması için Türkiye ve Yunanistan'la görüşmeler yaptığını açıklamıştı.

13.09 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de uygulanan sokağa çıkma yasağı uzatıldı. Kiev'de günlerdir akşam 20.00 ila sabah 08.00 arasında sokoğa çıkmak yasak.

13.01 Rus ordusunun artık Donbas'a odaklanacağını açıklamasıyla safayda yeni bir sayfa açıldı.

Rusların ilk stratejisinin başarısız olduğunun altını çizen üst düzey analist Philips O'Brien, Rus ordusunun şimdi bir sonraki adıma karar vereceğini söylüyor.

Haberin Devamı

St. Andrews Üniversitesi'nde strateji dersleri veren Prof. O'Brien'a göre, 24 Şubat tarihinde başlayan işgalde birçok yabancı gözlemci kibirli Rusya'nın kolayca askeri üstünlük kuracağı ve savaşı kazanacağını düşündü.

Ancak, bu Rusya'nın savaş yeteneklerine dair yanlış bir görüştü. Çünkü Rus askerlerinin risk almaya istekli olup olmadığı hesaba katılmadı.

Aynı zamanda, Ukrayna ordusunun kapasitesi hafife alındı.

Ukraynalılar Vladimir Putin'in 2014'te Kırım'ı işgal etmesinden bu yana savaşa hazırlanıyordu ve Prof. O'Brien'a göre bir Rus diktatörlüğü altında yaşamak istemiyordu:

"Şimdi Rusya ne yacağına karar vermek zorunda: Gerilimi artırabilirler ya da gerilimi düşürebilirler. Gerilimin azaltılması daha akılcı bir yol olacak ve bir anlaşmaya ulaşmaya çalışmayı kapsayacak.Ancak halihazırda Ruslar bunu yapmaya hevesli gibi görünmüyor.Gerilimin yükseltilmesi ise yeni ordu birliklerinin başlangıç çizgisine yığılması veya nükleer, biyolojik ve kimyasal silahların kullanılmasıyla pandoranın kutusunun açılması anlamına geliyor.Gerilim düşürülse de artırılsa da, Ruslar şimdiye kadar kullandıkları yöntemlerle işgalin üstesinden gelemiyor."

İŞGALCİLERE KARŞI SOKAĞA İNDİLER

12.29 Rus birliklerinin başkent Kiev’in kuzeyindeki Slavutiç şehrine girmesinin ardından Ukraynalılar sokağa indi.

Rus tanklarının şehre girmesi üzerine meydanda toplananlar 'İşgalcileri istemiyoruz' sloganları attı. Yerel medya, Rus askerlerini ellerinde bayraklarla meydanlara inen Ukraynalılara göz yaşartıcı gaz sıktığını bildiriyor.

11.54 Ukrayna, 24 Şubat tarihinde başlayan işgal girişiminde 16 bin 400 Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. İmha edilen tanklar ve zırhlı araçların sayısı ise 2 bin 200'den fazla.

11.41 Ukraynalı yetkililer, Cumartesi günü 10 insani koridorun açılması için Rusya ile anlaşmaya varıldığını söylüyor.

Ulusal televizyonda konuşan Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, 10 şehir ve kasabadan tahliyeler için anlaşıldığını aktardı. 100 bin sivilin sıkışıp kaldığı Mariupol'de ise kendi özel araçlarıyla savaştan kaçmaya çalışan şehir sakinlerinin Mariupol dışındaki otobüslere ulaşmasına Rus işgalciler izin vermedi.

11.33 İngiltere Savunma Bakanlığı, paylaştığı günlük bilgi notunda Rus güçlerinin Ukrayna şehirlerini hedef alan yoğun bombardımana devam edeceği belirtildi.

10.17 Ukrayna'nın birçok şehrinde bu sabah sirenler çaldı, insanlar saklandıkları sığınaklarda bir patlama sesi duymayı korkuyla bekledi. Yerel medya, başkent Kiev'in yanı sıra Cherkasy, Kropyvnytskyi, Dnipro, Sumi, Harkov ve Jitomir gibi şehirlerde sirenlerin çaldığını bildiriyor.

Harkov acil durum servisi, bu sabah yaptığı açıklamada harabeye dönen şehirdeki enkazın temizlenmesi için çaba gösterildiğini dile getirdi.

09.53 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın güneyindeki yıkıma uğrayan Mariupol kentinden insanları tahliye etmek adına bir "insani operasyon" için Türkiye ve Yunanistan ile birlikte çalışıldığını söyledi.

Macron, bu planlarla ilgili olarak birkaç saat içinde Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmeyi umduğunu belirtti.

Liman kenti Mariupol, Rus bombardımanı nedeniyle büyük bir yıkıma uğradı ve onbinlerce kişi, gıda, su, elektrik ve gaz sıkıntısı içinde mahsur kaldı.

Macron, Mariupol Belediye Başkanı ile "somut" gröüşmeler yaptığını söyledi ve "Koordine oluyoruz ve daha sonra Rusya'yla müzakere edeceğiz" dedi.

ALMAN FÜZELERİ CEPHE HATTINDA

09.40 Ukrayna işgali başlamadan Doğu Avrupa ülkesine yalnızca ekonomik yardım ve 5 bin miğfer gönderen Almanya, Vladimir Putin'in askerlerini harekete geçirmesiyle radikal bir değişikliğe gitti.

İkinci Dünya Savaşı'nda oynadığı rol nedeniyle çatışma bölgelerine silah sevk etmemeyi tercih eden Berlin yönetimi, işgal başlar başlamaz Ukrayna'ya silah göndereceğini açıkladı.

Almanya'nın Ukrayna'ya yolladığı 1500 Strela uçaksavar füzesi ve 100 MG3 makineli tüfeğin cephe hattına ulaştığı bildiriliyor.

Alman medyası, tarihsel politika değişikliğinin ardından Almanya'nın Ukrayna'ya en çok silah gönderen ülkelerden birine dönüştüğünü aktarıyor.

Almanya Savunma Bakanı Annalena Baerbock, "Halihazırda en büyük silah sevkiyatçılarından biriyiz, bu bizi gururlandırmıyor ancak Ukrayna'ya yardım için ne gerekiyorsa yapıyoruz" dedi.

Strela füzeleri, eski Doğu Almanya ordusunun demirbaşları arasındaydı.

RUSYA DOĞUYA DÖNÜYOR

09.30 Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde birinci ay dolarken, neredeyse her cephede tıkanan Moskova'nın savaşta yeni bir safhaya geçtiği ve taktik değiştirdiği gözleniyor.

Rus ordusu, Cuma günü yaptığı açıklamada Putin'in 'özel askeri operasyon' adını taktığı işgalin ilk aşamasındaki hedeflere ulaşıldığını kaydetti. Buna göre, Rus işgalci birlikleri artık Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a odaklanacak.

Rusya Savunma Bakanlığı, Vladimir Putin'in işgale girişmeden iki gün önce bağımsızlığını tanıdığı kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk bölgesinde ciddi ilerleme sağlandığını savunuyor. Resmi açıklamaya göre, Lugansk'ın yüzde 93'ü, Donetsk'in de yüzde 54'ü Rus kontrolü altında.

ABD'li yetkililer, Putin'in artık Kiev'e saldırmayacağını belirtiyor. Polonya'nın başkenti Varşova'da konuşan bir ABD'li yetkili, Rus birliklerinin Kiev'e saldırıya hazırlanmadığını söyledi.

Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'da da hiçbir ilerleme sağlayamayan Rus işgalciler, güneydeki Mykolaiv'in 15 kilometre uzağında durduruldu.

Moskova'dan yapılan resmi açıklamalarda dikkat çekici bir başka ayrıntı, ikinci kez öldürülen asker sayısının verilmesi oldu. Rus ordusu, işgalin ikinci haftasına girilirken yaklaşık 500 askerinin öldüğünü duyurmuştu. Son açıklamada, 1351 askerin Ukrayna ordusu tarafından öldürüldüğü, 3 bin 825 askerin de yaralandığı paylaşıldı.

Ancak, ABD, NATO ve diğer Batılı ülkelerin istihbarat örgütleri Rusya'nın asker kaybının en az 7 bin olduğunu vurguluyor. NATO'ya göre, bu sayı 15 bine kadar çıkabilir.

Birçok şehri Rusya'dan geri alan ve karşı saldırıya geçen Ukrayna ordusu ise, son açıklamasında öldürülen Rus askeri sayısının 16 bini aştığını kaydetti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Cumartesi sabahı paylaştığı bilgi notunda Kiev çevresindeki Rus güçlerinin geri püskürtüldüğü saldırıların sürdüğü yer aldı.

3 BİN RUS ASKERİ KURİL ADALARI'NDA

09.10 Rusya, askeri gerilimi Ukrayna'nın binlerce kilometre uzağına, Japonya'ya taşıdı. Rus ordusu, İkinci Dünya Savaşı'nın bitişinden bu yana halen resmi olarak barış anlaşması imzalamadığı Japonya ile en büyük ihtilaf konusu olan Kuril Adaları'nda dev bir tatbikata girişti.

Hafta başında Japonya ile yürütülen barış müzakerelerini yaptırımları gerekçe göstererek sonlandıran Moskova, Ukrayna'daki tıkanıklığa rağmen Kuril Adaları'nda gövde gösterisine soyundu.

1300 kilometre boyunca uzanan Kuril Adaları'ndaki tatbikata 3 bini aşkın Rus askeri katılıyor. Rus medyası, tatbikatta insansız hava araçları ve füzelerin kullanıldığını yazdı.

Rusya, 1945'te İkinci Dünya Savaşı'nın mağlubu Japonya'nın kuzeyindeki Kuril Adaları'nı işgal etti. Geride kalan 77 yılda Kuril Adaları Tokyo ve Moskova arasındaki en büyük sorun oldu.

Dönemin Rusya lideri Dmitry Medvedev'in 2010 yılında Kuril Adaları'nı ziyaret etmesi, taraflar arasındaki tansiyonun zirveye çıktığı olay oldu. İlk kez bir Rusya liderinin adaya ayak basmasına çok sert tepki gösteren Japonya, Moskova'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

Rusya'da 'Güney Kuriller, Japonya'da ise 'Kuzey bölgeleri' diye anılan adalar, ikinci dünya savaşından bu yana Rusya'nın kontrolünde. Rusya'nın denetimine geçmeden önce adalarda 17 bin Japon yaşıyordu.

Kuril Adaları'nda zengin balık, maden ve büyük olasılıkla petrol ve doğalgaz yatakları da bulunuyor.

AVRUPA'DAKİ ABD ASKERİ 17 YIL SONRA İLK KEZ 100 BİNİ AŞTI

09.00 ABD Başkanı Joe Biden, Polonya'daki Amerikan birliklerine ziyaretinde, ülkesinin Avrupa'da asker konuşlandırılmasının otokrasiye karşı demokrasi mücadelesinin bir parçası olduğunu söyledi.

Biden'ın, Ukrayna sınırı yakınlarındaki Rzeszow Hava Üssü'ne ziyareti, müttefiklerinin desteğini almak için yaptığı Avrupa gezisinin bir parçasıydı. Ancak, ABD Başkanı'nın Ukrayna'da yaşananlara verdiği tepki ülkesinde şüpheyle karşılanıyor.

Biden askerlere yaptığı konuşmada "Siz dünya tarihinin en iyi savaşan gücüsünüz. Yaptığınız çok büyük bir şey" dedi ve şöyle devam etti:

"Şu anda söz konusu olan, çocuklarınızın ve torunlarınızın özgürlükler anlamında nasıl görüneceği. Uğraşınız, Ukrayna halkının acısını ve çektiklerini hafifletmekten çok daha fazlası."

ABD, Şubat'tan bu yana çoğu Polonya'ya olmak üzere 12 bin dolayında asker gönderdi. Binlerce asker de Avrupa'daki Amerikan üslerinden doğuya kaydırıldı. Böylece Avrupa'daki ABD askeri sayısı 2005'ten bu yana ilk kez 100 binin üzerine çıktı.

Biden birçok kez, Avrupa'daki askerlerin Rus güçleriyle çatışmak için değil, NATO müttefiklerinin korunması için gönderildiğni belirtti. ABD Başkanı geçtiğimiz günlerde de NATO ve Rus güçleri arasındaki bir çatışmanın 3. Dünya Savaşı'na yol açacağını ve bunun önlenmesi gereken bir senaryo olduğunu söylemişti.

Biden bu hafta Brüksel'de Moskova'nın Ukrayna'yı işgaline karşı birlik mesajı vermek için Brüksel'de NATO, AB ve G7 liderleriyle bir araya geldi.