Dünya Rusya - Ukrayna savaşında son durum: Sivilleri vurmaya devam ediyor

Rusya - Ukrayna savaşında son durum: Sivilleri vurmaya devam ediyor

Paylaş
Rusya - Ukrayna savaşında son durum: Sivilleri vurmaya devam ediyor

Rusya, 24 Şubat’ta işgale giriştiği Ukrayna’da ölüm saçmaya devam ediyor. Sivilleri hedef almaktan çekinmeyen Rus güçlerinin saldırılarında şimdiye kadar en az 500 sivilin öldüğü açıklandı. İşgalin 22'nci gününde, Rusya- Ukrayna savaş bölgesinden son dakika gelişmeleri...

Saldırılarda başkent Kiev, Harkov, Lviv, Mariupol ve daha birçok kent Rus füze ve bombalarının hedefindeydi. Yine sivil binalar vuruldu. Sadece Harkov bölgesine düzenlenen saldırılarda bugüne kadar 500’den fazla sivilin öldüğü açıklandı.Zaporijya kentinde bir tren istasyonu ve halka açık bir park Rus füzeleri tarafından vuruldu. Bu saldırılar Mariupol’den tahliye edilen sivillerin Zaporijya’ya ulaştığı sırada düzenlendi. Ukrayna güçleri sokaklarda barikatlar kurmaya devam ederken, Rus ordusu kent merkezlerine yönelik bombardımanı sertleştirdi. Dün başkent Kiev’de 12 katlı bir apartman daha vuruldu ve 2 sivil yaralandı. Akşam da yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binası bombalandı. Rus ordusu, dün Ukrayna’nın Çernihiv kentinde yine sivil yerleşim yerlerini hedef aldı. Bombardımanda bir dükkanın önünde ekmek almak için sırada bekleyen 10 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Haberin Devamı
Rusya Çernihiv’de sivilleri hedef alındı: 5 ölü Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentine düzenlediği bombardımanda 5 kişi hayatını kaybetti.

Rusya - Ukrayna savaşında dakika dakika son durum...

15.50 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başbakan Olaf Scholz ile düzenlediği basın toplantısında, ”Bu, Putin’in savaşı. Savaşı durdurmalı, askerlerini geri çekmeli ve iyi niyetle diplomasi yolunu seçmeli” dedi.

108 ÇOCUK ÖLDÜ

15.40  Rusya ordusunun 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da gerçekleştirdiği saldırılarda 108 çocuğun hayatını kaybettiği ve 120'den fazlasının yaralandığı bildirildi. Kiev bölgesinde 52, Harkov bölgesinde 34, Donetsk bölgesinde 25, Çernihiv bölgesinde 24, Mikolayiv bölgesinde 20, Jitomir bölgesinde 15, Sumy bölgesinde 14 ve Herson bölgesinde 10 çocuğun yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Açıklamaya göre bombardımanlar, 63'ü tamamen yıkılmış olan 411'den fazla eğitim kurumuna da zarar verdi. En fazla hasar gören eğitim kurumu Donetsk bölgesinde 119 olarak kayıtlara geçti. Harkov bölgesinde 77, Mikolayiv bölgesinde 30, Sumi bölgesinde 28, Kiev bölgesinde 35, Herson bölgesinde 21 ve Kiev'de 24 eğitim kurumu büyük hasar gördü.
Engelli çocuklara yönelik merkezler de dahil olmak üzere 11'den fazla sağlık kurumu ve 3 rehabilitasyon merkezi de saldırıların hedefi oldu.

Haberin Devamı

5 KİŞİLİK AİLE CAN VERDİ

15.25 Rus birlikleri, Çernihiv kentinde yerleşim bölgelerini hedef aldı. Vurulan binaların enkazı altında kalanları arama kurtarma çalışmaları kapsamında bir ailenin cansız bedenlerine ulaşıldı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamada, aynı aileden 3 yaşındaki ikizler ve 12 yaşında bir kız çocuğu ile 2 yetişkinin hayatını kaybettiği belirtildi.

15.00 Rus birlikleri son olarak Kiev bölgesinde Markhalivka köyünü vurdu. Köye isabet eden 2 roket çok sayıda evin zarar görmesine yol açtı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi ve yerel halkın enkaz altında kalanları kurtarma operasyonu devam ediyor. Ölü yada yaralılara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

14.32 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Su-25 tipi savaş uçağının Ukrayna kuvvetlerine ait askeri depoları imha ettiği bildirildi.

PUTİN SAVAŞ BÖLGESİNE GİDECEK Mİ?

Haberin Devamı

14.30 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gündeme dair Rus gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin Ukrayna’daki durumla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sürekli olarak rapor alıp almadığı sorusuna yanıt veren Peskov, “Askeri operasyonların yürütülmesi ile ilgili soru almama kararı aldık. Bunlar Rusya Savunma Bakanlığı’nın cevaplayacağı sorulardır. Bu soruyu bakanlığa sorabilirsiniz” dedi.
Ukrayna ve Rus müzakere heyetlerinin bugün görüşmeleri sürdürdüğü ile ilgili daha önce bilgi aldıklarını söyleyen Peskov, “Müzakerelerin şuan sürüp sürmediğini bilmiyorum ama bugün müzakere heyetlerinin toplantı yapması planlanıyor. Medinsky başkanlığındaki heyetimiz uzmanlarımız ve ilgili departmanların katılımıyla 24 saat müzakere etmeye hazırız. Ne yazık ki Kiev’den benzer bir gayret görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Adalet Divanı’nın Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonlarını derhal durdurma kararına değinen Peskov, “Moskova, Uluslararası Adalet Divanı'nın Ukrayna'daki askeri operasyonun derhal durdurulmasını talep eden kararını dikkate alamaz” dedi.
Gazetecilerin, Rusya lideri Putin’in, Ukrayna’da Rus birlikleri tarafından kontrol altına alınan bölgelere ve yaralı Rus askerlerinin tedavi edildikleri hastanelere ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği ile ilgili soruya yanıtlayan Peskov, Putin’in, Ukrayna’daki savaş bölgesine seyahat etme planının olmadığını söyledi. Kırım’ın, Rusya ile birleşmesi nedeniyle 18 Mart’ta, düzenlenecek konser ve programlara Putin’in katılıp katılmayacağı yönünde gelen soruya da aynı şekilde cevap veren Peskov, “Başkan böyle bir şeye karar verirse sizi bilgilendireceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

14.05 Almanya Başbakanı Scholz: NATO, Ukrayna'da yaşananlara askeri anlamda müdahale etme niyetinde değil
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yaptığı açıklamada NATO'nun Ukrayna'da Rusya'ya karşı askeri müdahalede bulunma niyetinde olmadığını söyledi.
Scholz, "Rusya'daki herkes bilmeli ki, Rus askerlerinin Ukrayna'da ölmesinden Putin sorumlu" iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

DRAMA TİYATROSU SALDIRISINA AÇIKLAMA

13.50 Rusya'nın dün Mariupol kentinde hedef aldığı ve sığınak olarak kullanılan Drama Tiyatrosuna dair milletvekillerinden açıklama geldi. Ukraynalı milletvekili Sergiy Taruta, “Savaşın 22. gününde, korkunç geceden sonra iyi haberler gelmeye başladı. Sığınak olarak kullanılan tiyatro dayanıyor. Yıkılan duvarları kaldırmaya başladılar, insanlar göçük altından sağ çıkıyor” ifadelerini kullandı. Milletvekili Dmytro Gurin ise "Tiyatro binası yıkıldı, bodrumdaki sığınağın ayakta kaldığına ve oradaki insanların hayatta kaldığına dair bilgi edindik. Sığınakta binden fazla kadın ve çocuğumuz var. Görünüşe göre çoğu hayatta kaldı ve iyiler" bilgisini paylaştı.

Şehirdeki son duruma yönelik konuşan Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko ise "İnsani yardım tırlarının Mariupol’e girmesi için son 5 günde her şeyi yaptık. Maalesef söz verilen ateşkes uygulanmadı. İnsanlar mermilerin ve bombaların altında şehri terk etti. İki gün içinde 6 bin 500 özel araç şehirden ayrıldı. Kimileri Zaporijya'ya kimileri Berdyansk şehrine gitti. Oralarda gerekli olan ilk yardımı alacaklar. İşgalcilerin drama tiyatrosundaki sığınağı vurmalarını hiçbir zaman affetmeyeceğiz. Mariupol’den daha fazla insan tahliye etmek için her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

KAÇIRILAN BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

13.15 Ruslar tarafından gözaltına alınan Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov uzun süren diplomatik çabalar sonucunda serbest bırakıldı. Serbest kaldıktan sonra açıklama yapan Fedorov, “Sayın Melitopol halkı. Bu benim 6 günlük esir alınışımdan sonraki ilk videom. Öncelikle, özgürlüğüm için meydanlara inen Melitopol halkına teşekkür etmek istiyorum. Biz Ukraynalıyız, Melitopollüyüz. Çıkarlarımızı savunmak bizim özelliğimizdir. Hepinize desteğiniz için teşekkür ederim. Esir düştüğümde desteklerinizi, benim için verdiğiniz mücadeleyi hissettim. Serbest bırakılmam için mümkün olan ve olmayan her şeyi deneyen dostlarıma teşekkür ederim” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e de yardım ve desteğinden dolayı teşekkür eden Fedorov, “Daha sonra detaylı şekilde anlatacağım. Ekibimizle birlikte yakın bir gelecekte bayrağımızı Melitopol merkezinde dalgalandıracağız. O bayrağı oradan indirenler sağ kalmayacaklar. Yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullandı.

RUSLAR 53 CAN ALDI

12.35 Çernihiv Valisi Viacheslav Chaus, Rus ordusunun Çernihiv’de düzenlediği bombardımana ilişkin yaptığı açıklamada, “Düşman, sistematik topçu ve hava saldırılarına maruz bırakarak şehrin sivil altyapısını yok ediyor. Son 24 saat içinde, Ruslar tarafından öldürülen 53 kişinin cenazesi morga götürüldü. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, yıkıcı vuruşlarla misilleme yapıyor. Düşman panikliyor ve kayıplar veriyor” dedi



Kamu hizmetlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Chaus, “Devam eden bombardımana rağmen, elektrikçiler ve diğer kamu personeli sürekli çalışarak elektrik, gaz ve su tedarikini yeniden sağlamaya çalışıyor” diye konuştu. Sığınaklarda susuz ve yiyeceksiz kalan herkese ordudan yardım istemelerini tavsiye eden Chaus tahliyelere ilişkin ise “Bu yalnızca bize değil, düşmana da bağlı. İşgalcilerle bir anlaşma sağlanana kadar insanları ölüme göndermeyeceğim" ifadesini kullandı.

11.50 Ukrayna Acil Durum (DSNS) yetkilileri, Kiev’in Darnytsky semtinde bu sabaha karşı büyük bir füze parçasının bir apartmana isabet ettiğini açıkladı. Yetkililer, apartmanda çıkan yangın ve hasar sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 kişinin yaralandığını duyurdu.

Acil Durum ekipleri, bugün sabah 05.02'de Kiev’in Darnytsky bölgesinde bir apartmana büyük bir füze parçasının isabet ettiğini ve çıkan yangın sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ekipler, 16’ncı kattaki daireye isabet eden füze parçasının yangına ve yıkıma sebep olduğunu belirterek apartmandan 30 kişinin tahliye edildiğini ifade etti. Ekipler, 3 yaralının hastaneye kaldırıldığını belirtti.

POLONYA'YA 2 MİLYON MÜLTECİ

11.45 BBC Türkçe'nin haberine göre, Polonya Sınır Muhafız Teşkilatı bu sabah yaptığı açıklamada, savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 1,95 milyon kişinin Ukrayna'dan Polonya'ya kaçtığını söyledi.

İNSANİ GEÇİŞ KORİDORU

11.20 Ukrayna, güneydoğudaki kuşatma altındaki Mariupol de dahil olmak üzere ülkenin farklı şehirlerinden dokuz "insani geçiş koridoru" açmak istiyor. Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk yaptığ açıklamada, hükümetin bugün bu geçiş koridorlarını açmayı umduğunu söyledi.

11.15 Ukrayna Acil Durum Ekipleri (DSNS), Harkiv’de bombaların isabet aldığı bir pazardaki dükkânların tamamen yandığını belirterek 3 kişinin hayatını kaybettiği ve 5 kişinin yaralandığını açıkladı.
Ukrayna Acil Durum ekipleri tarafından yapılan açıklamaya göre, bombaların isabet ettiği yaklaşık 3 bin 600 metre karelik pazardaki dükkanlar yanarak tamamen harap oldu. Yetkililer, 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5 kişinin yaralandığını açıkladı.

KAÇIRILAN BELEDİYE BAŞKANI SERBEST

11.05 Melitopol Belediye Başkanı Ivan Federov'un 9 Rus askerinin iadesi karşılığında serbest bırakıldığı açıklandı. Daily Mail'de yer alan habere göre Federov, Zelenskiy'i arayarak onu terk etmedikleri için teşekkür etti ve bir iki günün ardından görevinin başına dönebileceğini belirtti. 

10.55 Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov'a göre, Rivne bölgesinde Toçka-U sistemleri için olan füzelerin bulunduğu mühimmat deposu vuruldu.
Konaşenkov, ”16 Mart akşamı, yüksek hassasiyetli füzelerle Rivne bölgesindeki Sarnı yerleşim biriminde bulunan mühimmat deposuna hava saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucunda füze ve mühimmatların bulunduğu depo vuruldu. Aralarında Toçka-U taktik sistemi için olan mühimmatlar da vardı” dedi.

10.16 Kırım lideri Aksenov: Ukrayna-Kırım sınırındaki gerginlik, Rusya'nın özel askeri harekatıyla birlikte durdu

09.00 Ukrayna'nın başkenti Kiev, Perşembe günü sabaha karşı büyük bir patlamayla sarsıldı. 16 katlı bir apartman, Rusya'nın ateşlediği bir füzeyle yerel saatle 05.02'de vuruldu. Ukraynalı yetkililer, en az bir kişinin öldüğü saldırıda üç sivilin de yaralandığını bildiriyor. Kurtarma ekipleri, yaklaşık 30 insanı alev topuna dönen binadan tahliye etmeyi başardı.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi tarafından yapılan açıklamaya göre saldırılarda 16 katlı bir binaya roket isabet etti. En az 1 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi yaralandı. 30 kişi ise binadan tahliye edildi.

EKMEK KUYRUĞUNDA ÖLÜM

08.00 Rus ordusu, dün Çernihiv kentinde sivil yerleşim yerini hedef almıştı. Saldırıda bir dükkanın önünde ekmek almak için sırada bekleyen sivilleri de kapsamıştı. Ukrayna basını ekmek almak için kuyrukta bekleyen kişilerin saldırı sonucu hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Yapılan son açıklamada ölü sayısının 13'e yükseldiği bilgisine yer verildi.

Olay yerinde çekilen görüntülerde, bir dükkanın önünde yerde cansız bedenlerin olduğu ve yaralıların araçlara taşındığı anlar yer aldı. Saldırı sonrası çevredeki siviller kendi imkânları ile yaralıları hastanelere yetiştirmeye çalıştı

06.45 Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Donbass ve Ukrayna sakinlerine 2.000 tondan fazla yardım sağladığını bildirdi.

06.15 Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'dan yaklaşık 300 mülteciyi taşıyan otobüslerin Rostov bölgesindeki Rus sınırına ulaştığını açıkladı.

04.00 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

23.59 Ağır Rus bombardımanı altındaki Mariupol şehrinde büyük çaplı tahliye operasyonu düzenlendi. Tahliye kapsamında son 24 saatte 11 bin kişi Mariupol şehrinden Zaporijya sevk edildi. Mariupol Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Bugün yaklaşık 2 bin 500 özel araç ve 15 otobüsle 11 bin vatandaşımızın tahliyesi gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

BOMBALARIN ALTINDA HAYAT

Rus ordusu hastaneleri vurmaktan çekinmezken, aralarında hamile veya yeni doğum yapmış kadınların da olduğu yüzlerce sivil bombardımanda can verdi. Doğumlar hastanelerin sığınaklarında yapılıyor. Yeni doğmuş bazı bebekler ise ölen veya kaçarken onları geride bırakan anne babalarından ayrı halde kimsesiz bebekler için bodrum katlarında kurulmuş odalarda hayatlarının ilk günlerini geçiriyorlar.

‘RUS ORDUSU GÜCÜNÜN YÜZDE 40’INI KAYBETTİ!’

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun, gücünün yaklaşık yüzde 40’ını kaybettiğini, bazı birimlerin tamamen yok edildiği ya da savaş kabiliyetini yitirdiğini savundu. İngiltere Savunma Bakanlığı da, kayıp asker sayısının yüksekliği nedeniyle Rusya’nın destek güçleri çağırdığını öne sürdü.

PUTİN YÖNETİMİ SAVAŞ SUÇUNDAN YARGILANABİLİR

ABD Senatosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetiminin Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonunda potansiyel olarak işlediği “savaş suçlarının” Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı'nda soruşturulmasının önünü açan kararı onayladı. Putin yönetiminin işlediği olası savaş suçları hakkında soruşturma açılmasını öngören kararı onaylayan Senato, ayrıca Rus lideri, Rusya’yı, Rus Güvenlik Konseyi'ni ve Rus ordusunun üyelerini “aleni savaş suçu düzeyindeki saldırganlık eylemleri” gerçekleştirmeleri nedeniyle kınadı. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, "Bu vahşet, savaş suçları nedeniyle soruşturulmayı hak ediyor" dedi. Bir doğum hastanesi de dahil olmak üzere Rusya’nın sivillere saldırılmasını “vahşet” olarak nitelendiren ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de "Kesinlikle bir soruşturma olmalı ve hepimiz bu soruşturmayı gözetlemeliyiz" ifadelerini kullandı.

AĞIR KAYIPLAR RUS ORDUSUNU YAVAŞLATIYOR

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, savaşın başlamasından beri 13 bin 800 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi. Rus ordusuna ait 430 ana muharebe tankının, 84 Rus savaş uçağının ve 108 helikopterin vurulduğu bildirildi. İngiltere Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı istihbarat raporunda da Rus ordusunun ağır kayıplar verdiği ve bu nedenle yavaşlayacağı kaydedildi.

DÜNYA ZELENSKİY'İ AYAKTA ALKIŞLIYOR

Batı’dan gelen tahliye taleplerini reddeden ve ülkesini terk etmeyen Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, uluslararası kamuoyu desteği için faaliyetlerini sürdürüyor. Avrupa Parlamentosu ile İngiliz ve Kanada meclislerinin ardından Zelenskiy dün de ABD Kongresi’ne hitap etti. Zelenskiy video konferansın sonunda ayakta alkışlandı. ABD Başkanı Joe Biden ise “Putin’in ahlak dışı saldırısı karşısında birleştik” dedi. 800 milyon dolarlık ek yardım paketi açıklayan Biden, Ukrayna’ya uzun menzilli uçaksavar, tanksavar ve insansız hava araçları vereceklerini söyledi.

3 AVRUPALI BAŞBAKAN KİEV’İ ZİYARET ETTİ

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki dün Rus saldırıları altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’deydi. Bu üç isim 24 Şubat’ta başlayan Rus saldırılarından bu yana Ukrayna’yı ziyaret eden ilk başbakanlar oldu. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, “Ukrayna için böyle zor bir zamanda gerçekleştirdiğiniz bu ziyaret, desteğinizin güçlü bir ispatıdır. Biz buna çok kıymet veriyoruz” dedi.