Dünya Rusya'dan Ukrayna'ya ültimatom! Ölmek ya da teslim olmak için 2 saat

Rusya'dan Ukrayna'ya ültimatom! Ölmek ya da teslim olmak için 2 saat

Paylaş
Rusya'dan Ukrayna'ya ültimatom! Ölmek ya da teslim olmak için 2 saat

Rus güçleri, Mariupol'deki Ukrayna birliklerine silah bırakması ve teslim olması için 2 saatlik süre tanıdı. Gece yarısı Ukrayna'nın birçok şehri Rus bombalarına hedef oldu. Rusya ay başında, Kiev çevresindeki birliklerini geri çekmişti. Şimdi ise daha büyük bir taarruz için Ukrayna'nın doğusuna yeniden konuşlanıyor. Lavrov ise yaptığı açıklamada 'Ukrayna'daki özel askeri harekatta yeni aşama başlıyor' dedi.

24 Şubat'ta Ukrayna'ya işgal başlatan Rusya, direnişle karşılaşınca beklediği sonucu elde edemedi. İstanbul'da yapılan müzakerenin ardından Kiev ve çevresindeki askerlerini geri çeken Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusuna yeniden asker konuşlandırdığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Rus güçleri bugün Mariupol'deki Ukrayna birliklerine ültimatom verdi. Rusya, Mariupol'deki Azovstal fabrikasındaki Ukrayna birliklerinin yaşamak istiyorlarsa silahlarını 2 saat içinde bırakmaları çağrısı yaptı.

Çağrı, Rus General Mikhail Mizintse tarafından Moskova saatiyle sabah 09.00'da yapıldı. 

Yedi haftadır direnen Ukrayna güçleri, daha önce yapılan silah bırakma çağrılarını da reddetmiş ve Moskova birliklerinin direnişi kıramayacağını ifade etmişlerdi. 

MARIUPOL'DEKİ SON DİRENİŞ BÖLGESİ

Yaklaşık 11 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Azovstal tesisi, Mariupol'daki Ukrayna direnişinin son büyük bölgesi.

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerini ve şehirdeki yabancı savaşçıları teslim olmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Bakanlık "Silahını bırakan herkesin hayatta kalması garantilidir" diyerek istisnasız, silahsız ve mühimmatsız olarak teslim olması çağrısında bulundu. 

EN AZ 1000 SİVİL VAR

Haftalardır Rus birlikleri tarafından kuşatılan Mariupol, işgalin başladığı günden bu yana en büyük yıkımı ve çarpışmayı gördü.

Ukraynalı yetkililer Pazartesi günü yaptığı açıklamada, büyük Azovstal fabrikasının altındaki yeraltı sığınaklarında en az 1000 sivilin saklandığını ve Rusya'nın fabrikaya ağır bombalar attığını da sözlerine ekledi.

Donbas bölgesindeki Rusya destekli ayrılıkçı güçler, bombalamanın ardından Azovstal çelik fabrikasına saldırmaya ve mümkün olan en kısa sürede kontrol altına almaya çalıştıklarını söyledi.

LAVROV'DAN AÇIKLAMA

Rus güçleri müzakerelerin ardından Kiev bölgesinden askerlerini çekip Ukrayna'nın doğusuna yeniden konuşlandırdı.  Lavrov yaptığı açıklamada 'Ukrayna'daki özel askeri harekatta yeni aşama başlıyor' dedi.

DONBAS'A TAARRUZ

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Rus ordusunun fiili olarak Donbass bölgesine bu taarruz başlattığını duyurdu. Zelenskiy açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Artık Rus birliklerinin uzun süredir hazırlandıkları Donbas taarruzuna başladıkları söylenebilir. Tüm Rus ordusunun çok büyük bir kısmı şimdi bu taarruza odaklanmış durumda.'

Haberin Devamı

Rus birliklerine karşı direnişin süreceğini ve toprak vermenin söz konusu olmadığının altını çizen Ukrayna lideri, 'Ukrayna’ya ait olan hiçbir şeyi vermeyeceğiz. Tüm savaşçılarımıza, Donbass, Mariupol'daki tüm kahraman şehirlerimize ve ayrıca Harkov Bölgesi’ndeki eli silah tutan tüm şehirlerimize minnettarım' ifadelerini kullandı.