Dünya Rusya'nın dediği başka, yaptığı başka!

Rusya'nın dediği başka, yaptığı başka!

Paylaş
Rusya'nın dediği başka, yaptığı başka!

İstanbul’da önceki gün yapılan barış müzakerelerinin ardından Rusya jest olarak Ukrayna’nın başkenti Kiev ve Çernihiv’deki operasyonlarını azaltacağını açıklamıştı. Fakat dün Kiev’le birlikte dört şehre bomba yağdı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya’nın görüşmeleri ‘dikkatleri başka yöne çekmek’ için kullandığını öne sürdü.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından önceki gün İstanbul’daki müzakerenin ‘olumlu geçtiği’ açıklanmıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Ihor Zhovkva “Kesinlikle ilerleme sağlandı. Rusya ilk kez ültimatomlar vermek yerine Ukrayna’yı dinledi” dedi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise görüşmelerde Ukrayna’dan ‘atılım işareti’ görmediğini açıkladı. Rusya, iyi niyetinin göstergesi olarak Kiev ve Çernihiv’deki operasyonları azaltacağını duyurmuştu.

Haberin Devamı

‘SALDIRI AZALMADI, ARTTI’

Çernihiv Valisi Viaçeslav Chaus, Rusya’nın sözüne rağmen kentin gece de vurulduğunu söyledi. Çernihiv Belediye Başkanı Vladislav Atroşenko da “Saldırılar azalma yerine tam tersine arttı” dedi. Rus ordusu dün akşam Kiev, Harkov ve Dnipro kentlerini de vurdu. Harkov’da gaz boru hattı, Dnipro’da yakıt deposu ile bir fabrika isabet aldı. Ukrayna, Rus ordusunda kitlesel bir çekilme görülmediğini açıkladı.

Ruslar Çernihiv’de köprüyü havaya uçurdu Ukrayna’nın Belarus sınırı yakınında bulunan Çernihiv kentinde Rus ordusu bir köprüyü havaya uçurdu.

‘MERMİLERİ SUSTURMUYOR’

Görüşmelerin olumlu sinyaller verdiğini ancak Rusya’ya güvenilemeyeceğini söyleyen Zelenskiy “Bu sinyaller Rus mermilerinin patlamasını susturmuyor. Ukraynalılar saf değil” dedi. ABD ise Rusya’nın askerlerini geri çekme vaadinin zaman kazanma taktiği olduğunu öne sürdü. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın taahhüdünü yerine getirip getirmeyeceğinin görülmesi gerektiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, “Geri çekilme belirtileri, Rusya’nın ‘dikkatleri başka yöne çevirme’ girişimi olabilir” dedi.

Haberin Devamı

LAVROV: OLUMLU BULUYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’de yapılan müzakerelere ilişkin “Görüşmelerin sonuçlarını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz” dedi. Lavrov şunları söyledi: “Ukraynalı müzakerecilerin, nükleer dışı statü ve NATO çerçevesi dışında güvenliği sağlama gereğini teyit etmesi Ukraynalı meslektaşlarımızın meseleleri anlamaları açısından önemli bir ilerleme.”

PUTİN'İN SİLAHLARI KENDİSİNE DÖNÜYOR

Savaş başlamadan önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, diğer ülkelerden silah ve mühimmat yardımı istemişti. Ancak Rusya’nın işgal girişiminde uğradığı kayıplar, şartları değiştirdi. Ukrayna bugüne kadar en az 120’si tank olmak üzere binden fazla askeri teçhizat ele geçirdi. Ukrayna ordusu artık, Ruslar’dan ele geçirdiği silahları kullanıyor. Zelenskiy “Rusya, ana tedarikçilerimizden biri haline geldi” dedi. Hasar gören Rus silahlarının tekrar kullanılabilir hale getirilmesinde ülkedeki ‘tamirci ordusu’nun büyük payı olduğu belirtildi.


Ukrayna’nın 26 Mart’ta geri aldığı Trostianets kentinde terk edilmiş bir Rus tankı böyle görüntülendi.

Haberin Devamı

RUSYA KENDİ UÇAĞINI DÜŞÜRDÜ

Ukrayna'da bir bataklığa saplanan Rus ordusu yanlışlıkla kendi savaş uçaklarını düşürdü. İngiliz istihbaratı, morali bozulan Rus askerlerin ayrıca kendi teçhizatlarını kundakladığını ve zaman zaman emirlere uymayı reddettiğini söylüyor.

İngiltere'nin elektronik istihbarat kuruluşu GCHQ'ya göre, Vladimir Putin'in danışmanları işlerin ne kadar kötü gittiğini söylemeye korkuyor. Jeremy Fleming, buna karşın "Neler olduğu ve yanlış hesabın boyutu rejim tarafından çok net bir şekilde görülmüş olmalı" dedi. Benzer açıklamalar ABD ve Ukraynalı yetkililerden de gelmişti.

Avustralya Ulusal üniversitesi'nde konuşan GCHQ Başkanı Jeremy Fleming, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'daki durumu 'çok yanlış hesapladığının' ve Rus Ordusu'nun kabiliyetlerini 'gözünde büyüttüğünün' net olduğunu söyledi.

Fleming "Silah ve moral sıkıntısı çeken Rus askerlerinin, emirlere uymayı reddettiğini, kendi malzemelerini sabote ettiğini ve hatta kazayla kendi uçaklarını düşürdüklerini gördük" dedi.

Haberin Devamı

Rusya uzmanı Rob Lee, 2008'deki Gürcistan savaşında Rusya'nın kaybettiği altı savaş uçağının yarısının kendi askerleri tarafından düşürüldüğünü hatırlatıyor. Rob Lee'ye göre, kazayla savaş uçağı düşürmek Ukrayna'da sorunlar yaşayan Rusya'nın yüzleştiği bir diğer problem.

UZAYDAN GÖRÜLEN YIKIM

Rusya’nın kuşatma altında tuttuğu ve hiçbir insani yardımın girmesine izin vermediği Mariupol’deki yıkım uydudan görüntülendi. Nüfüsu 440 binden 160 bine düşen şehrin uydu görüntüleri tüm yerleşim yerlerinin harabeye döndüğünü gösterdi. Bu arada dün Rus hava saldırılarında Mariupol’daki Kızılhaç binasının vurulduğu açıklandı. Kızılhaç’a ait olduğunun belli olması için üzerinde kocaman kırmızı çarpı işareti bulunan binaya saldırı, uluslararası sözleşmelere aykırı. Ukraynalı ombudsman Lyudmila Denisova “Daha önce Kızılhaç tesislerine sadece Hitler Almanyası askerleri saldırmıştı” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile önceki gün telefonda görüşen Putin, Rusya’nın Mariupol’u bombalamasının ancak Ukrayna birliklerinin teslim olmasıyla sona ereceğini söyledi.

Haberin Devamı

TRUMP'TAN ŞOK İSTEK

JustTheNews adlı ABD’li haber sitesine röportaj veren ABD eski Başkanı Donald Trump, yaptığı çağrı ile şaşkınlık yarattı. Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den mevcut ABD Başkanı Joe Biden ve ailesiyle ilgili elinde tuttuğu bilgileri dünyayla paylaşmasını istedi. Ukrayna’yı işgal girişimi nedeniyle birçok ülkenin tepki gösterdiği Putin’den Trump’ın böyle bir talepte bulunması şok etkisi yarattı.