Dünya Rusya'nın son hamlesi yıldırım harekatı mı?

Rusya'nın son hamlesi yıldırım harekatı mı?

Paylaş
Rusya'nın son hamlesi yıldırım harekatı mı?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde beklemediği bir direnişle karşılaşması, yeni taktikler geliştirme çabalarını alevlendirdi. Her an Odessa'ya saldırması an meselesi gibi gözüken Rus güçlerinin hedef şaşırtma yöntemini denediği, Putin'in ise son çare olarak yıldırım harekatına başvuracağı iddia ediliyor.

Rusya, Ukrayna’nın önemli liman kenti Odessa’ya saldırması an meselesi; kent korku içinde Karadeniz’de konuşlanan Rus donanmasından gelecek hamleyi bekliyor. Öte yandan uzmanlar bunun bir taktik olduğu ve Rusya’nın Ukrayna’ya ‘çalım’ atmaya çalışarak bambaşka bir hedefi gizlediğini iddia ediyor. Askeri taktik analizcilerine göre Rusya gerçekte Ukrayna’yı ülkenin güneyinden, orduyu diğer taburlarla birleştirerek çember içine almayı ve son bir ‘yıldırım harekâtı’ ile savaşı kazanmayı planlıyor. Rusya deniz kuvvetleri bir süredir beklenen Odessa saldırısı için Karadeniz’de toplanmayı sürdürüyor. Orduyu izleyen ve hamleleri tek tek analiz eden uzmanlar ise bunun Ukrayna ordusu generallerinin dikkatini dağıtmak ve asıl hedefi saklamak için bir kandırmaca olduğuna inanıyor.

Haberin Devamı

ODESSA KUŞATMASI 

Rusların, Ukrayna donanmasının merkez üssü Odessa’ya saldırmak yerine, burayı pas geçerek Mykolaiv’den devam etmesi ve önce kuzeye gidiyormuş gibi görünüp Ukrayna’yı güneyden; Rus sınırına yakın Donetsk ve Luhansk’tan vurmayı planladığı konuşuluyor.

Şayet Rus generallerin bu planı doğruysa Putin’in savaşın başından beri iddia ettiği ‘Ukrayna’yı silahsızlaştırma’ hedefine odaklanıldığı düşünülebilir. Bu da Rusların aslında Ukrayna’nın büyük şehirlerinin peşinde olmadığı, sade Ukrayna ordusunu çember içine hapsedip kontrol altına almak istedikleri şeklinde yorumlanabilir.

GİZLENME ÇABASI

İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu RUSI’den Sam Cranny-Evans ve Dr. Sidharth Kaushal’a göre Odessa’yı hedef alan savaş gemisi ve Karadeniz kıyılarına ulaşan amfibi askeri araçlar Rusların bu taktiklerini gizlemek için gösterdikleri çabanın bir kanıtı olabilir. Hali hazırda binlerce askeri taşıyabilen bu amfibi araçların sayısı giderek artıyor ve Karadeniz’de 30 Rus savaş gemisiyle birlikte denizaltılar da bulunuyor.

Haberin Devamı

NÜKLEER CAYDIRICILIK TAKTİĞİ

ABD Savunma Bakanlığı İstihbarat Ajansı Direktörü Scott Berrirer, Rusya ordusunun Ukrayna'daki direnişi kıramaması durumunda Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah kullanma tehdidinde bulunabileceğini ifade etti. T24'te yer alan habere göre, Berrier'in 67 sayfalık raporunda işgalin uzaması durumunda Rus ordusunun insan ve modern gücünün erimeye başlayacağını ve yaptırımların ekonomi üzerindeki etkisinin daha da hissedileceğini ifade edildi. Berrier, "Bu savaş ve onun sonuçları Rusya'nın konvansiyonel gücünü yavaşça zayıflattıkça yüksek ihtimalle Rusya, hem içerideki hem dışarıdaki gözlere güç göstermek için nükleer caydırıcılığa sırtını dayayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Raporda savaşın ve ekonomik yaptırımların Rusya'nın hassas güdümlü füze üretme kapasitesini de olumsuz etkileyeceği belirtildi. Putin, geçen haftalarda nükleer silah alarm seviyesini yükselttiğini açıklamıştı.