DünyaSavaş 4 bin km uzağı da 'vurdu'

Savaş 4 bin km uzağı da 'vurdu'

Savaş 4 bin km uzağı da 'vurdu'

ABD ve İsrail'in İran'a saldırmasıyla başlayan savaş, Avrupa'da gıda fiyatlarında büyük bir artışı tetikliyor. İran'a 4-5 bin kilometre uzaktaki İngiltere'de haneler, yaşam maliyetlerinde yeni bir darbeyle karşı karşıya.

Ekonomi uzmanları, bu durumun Ukrayna'nın işgalinden bu yana süpermarket raflarında yaşanan en büyük sarsıntı olacağı konusunda uyardı. İngiltere'de öncelikle Kenya menşeli yeşil fasulye ve Peru menşeli kuşkonmaz fiyatlarında artış bekleniyor. Altı hafta içinde domates, biber ve salatalık gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının yüzde 15 artacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İngiliz üreticiler seralarını ısıtmak için kullandıkları gazın artan maliyetiyle başa çıkmakta zorlanıyor. Ülkenin meyve ihtiyacının yüzde 80'i ve sebze ihtiyacının yarısından fazlası ithal. Öte yandan İran'a 4 bin km uzaktaki Sri Lanka da savaştan etkilenen petrol ve doğalgaz stoklarını idare edebilmek için haftalık çalışma gününü 4’e indirdi. Bugünden itibaren devlet kurumları ile okullar ve üniversiteler haftada sadece dört gün hizmet verecek.