Dünya Soğuk Savaş'tan beri düşüşteydi... Yeniden hortladı!

Soğuk Savaş'tan beri düşüşteydi... Yeniden hortladı!

Paylaş
Soğuk Savaş'tan beri düşüşteydi... Yeniden hortladı!

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgalin ardından, Soğuk Savaş'tan beri azalma eğiliminde olan nükleer silahlanmada yeniden artışların başladığı ortaya çıktı.

Soğuk Savaş’ın bitişinden bu yana dünyadaki nükleer silah başlığı sayısı sürekli azalma eğilimindeydi. Son olarak 2021’de eskiyen 375 başlık sökülmüş, toplam sayı 12 bin 705’e düşmüştü. Ancak bu sayının önümüzdeki yıllarda tekrar artışa geçmesi bekleniyor. İsveç’teki Stokholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) araştırmasına göre; nükleer silah sahibi 9 ülke de ya yeni silahlar geliştirdiğini ya da geliştirmeyi planladığını açıkladı. Bu durumun ana nedeni olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Batı’nın Kiev’e desteğinin dünyanın nükleer silah bulunan 9 ülke arasındaki gerilimi artırması gösteriliyor.

Haberin Devamı

NÜKLEER SAVAŞI REDDETTİLER AMA...

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi (ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa) geçen yıl ‘nükleer savaşın kazanılamayacağını ve asla savaşılmaması gerektiğini’ açıklamıştı. Ancak bu 5 ülke de nükleer cephaneliklerini genişletiyor veya modernize ediyor.

9 nükleer güç ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore ve Pakistan’da toplam 12 bin 705 nükleer silah başlığı var. Bunların yüzde 90’ı ABD ve Rusya’da.