Dünya Son dakika haberi: Ukrayna'daki savaşta ölü ve yaralı sayısı açıklandı! Çok acı bilanço..

Son dakika haberi: Ukrayna'daki savaşta ölü ve yaralı sayısı açıklandı! Çok acı bilanço..

Paylaş
Son dakika haberi: Ukrayna'daki savaşta ölü ve yaralı sayısı açıklandı! Çok acı bilanço..

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, "Bugün sabah cephe hattındaki görüntüler bizi çok sarstı. 5 gündür devam eden savaştan dolayı 359'den fazla can kaybı yaşadık, bin 684 kişi yaralandı. Bunlardan 116'sı çocuk." dedi. Kiev’de Ukrayna istihbaratına ait enformasyon saldırısı yapan merkezini Rusya Savunma Bakanlığı, yüksek hassasiyetli silahlarla vuracağını açıkladı. İşte, dünyanın yakından takip ettiği sıcak bölgede yaşanan son dakika gelişmeleri..

Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri..

Haberin Devamı

02.36: Kanada hükümeti, Ukrayna'da devam eden Rus işgali nedeniyle Rusya'ya bir takım ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından bu hafta sonu itibariyle Kanada limanlarından Rus gemilerinin geçişini yasaklayacağını duyurdu.

02.16: Ukrayna’nın Odessa kentinin Dachnoye köyüne roket isabet etmesi nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları kesintisiz devam ederken, Rusya tarafından atılan bir roket yerel saatle 12.00 sularında Ukrayna’nın Odessa kentine bağlı Dachnoye köyüne isabet etti. Düzenlenen roketli saldırıda, köyde yaşayan 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı.

Ukrayna Devleti Acil Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda doğalgaz boru hatlarının zarar gördüğü, 9 evin ve 1 garajın ise kullanılamaz hale geldiği ifade edildi.

Haberin Devamı

01.10: İngiltere hükümeti, Ukrayna'nın işgalinde Rusya'ya yardımcı olan rolü nedeniyle Belarus'a yaptırım uygulayacağını duyurdu.

00.50: Teknoloji şirketi Apple, Rusya'daki tüm satışlarını durdurduğunu açıkladı.

00.10: Avrupa Parlamentosu Ukrayna'ya aday ülke statüsü verilmesine yönelik çalışılması için AB kurumlarına çağrıda bulunan karar tasarısını kabul etti. AB'nin Rusya'ya karşı "daha sert yaptırımlar" uygulamasını da talep eden karar tasarısı, 637 temsilcinin lehte oyunu aldı.

23.40: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, “Rusya, kritik savaş bölgelerinde insani yardım koridorunun oluşturulmasına müsaade etmiyor” dedi.

23.29: Ukrayna ordusu tarafından esir alınan Rus askeri, "Komutanlarımız yaralı askerleri kendileri öldürüyor" iddiasında bulundu.

23.24: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından eski Dışişleri Bakanı Andrei Kozyrev, Ukrayna’daki savaşı protesto ederek Rus diplomatları istifa etmeye çağırdı.

BIDEN VE ZELENSKIY GÖRÜŞTÜ

23.20: Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin telefonda görüştüğü, görüşmede Rusya’ya yaptırımlar ile Ukrayna’ya yönelik yardımların ele alındığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, liderlerin, Rusya ekonomisini hedef alan yaptırımlar ile Rusya'yı söz konusu saldırılardan sorumlu tutmak için yapılan çalışmaları ele aldığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, “Liderler, Rusya'nın bugün Babi Yar Holokost Anıtı yakınındaki bombalaması da dahil olmak üzere Ukrayna'da sivil yerleşim yerlerine yönelik artan saldırıları tartıştı” denildi.

23.08: Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov’un, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i öldürmek için gönderdiği V taburunun yok edildiği duyuruldu. Konuya ilişkin açıklama Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, "Bunların özel 2 grubu vardı. Bir grup Gostomel’de diğeri ise şu an yok edildi. Kimseye ne Devlet Başkanı’mızı veriniz ne de toprağımızı" dedi.

23.06: Rusya’nın en önemli hedeflerinden biri olan Harkov gece gündüz bombardımana tutuluyor. Düzenlenen bombardıman geceyi gündüze çevirdi. Harkov Valisi Aleg Sinegubov yaptığı açıklamada, Rusya’nın savaş suçu işlediğini ifade ederek, "Bugün roketler şehrin merkezindeki hastaneye ve üniversiteye düştü. Sivil insanlar eczaneye, markete gidiyorlardı. Aralarında çocuklarında olduğu siviller hayatını kaybetti” dedi. Hava saldırısında çok katlı binaların da zarar gördüğünü aktaran Sinegubov, “Hala birçok insan yığınların altında. Bu tarz hareketler savaş suçudur ve en sert şekilde cezalandırılmalıdır. İnsan hayatı en değerli şeydir. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Barışı getireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

23.04: Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu.

22.43: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’nun Rusya’dan çekinerek Ukrayna’yı ittifaka kabul etmediğini ifade ederek, buna karşı NATO’nun Ukrayna için ortak güvenlik garantileri üzerinde çalışması gerektiğini açıkladı. Zelenskiy, “Batı, ciddi bir yaptırım paketi uygulasaydı, büyük ihtimalle Rus ordusunun Ukrayna'yı işgali olmayacaktı” dedi.

22.32: İngiltere, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'na ve fonun CEO'su Kirill Dmitriev'e yaptırım kararı aldı.

Haberin Devamı

22.30: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın finansal istikrarını sağlamaya yönelik ek geçici ekonomik önlemlere ilişkin kararnameyi imzaladı. Buna göre; 2 Mart itibarıyla 10 bin doları aşan tutarda dövizin Rusya'dan çıkarılması yasak olacak.

22.23: Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediğine yönelik iddiaları 6-7 Mart'ta yapılacak duruşmada görüşecek. Mahkemeden yapılan açıklama şöyle: "Birleşmiş Milletler'in ana yargı organı olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, "Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında, soykırım iddialarına ilişkin davada 7 Mart Pazartesi ve 8 Mart Salı günleri açık celse yapacaktır. (Rusya Federasyonu'na karşı Ukrayna)"

22.25: Polonya'da zincir marketler, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Belarus ve Rusya menşeili ürünleri boykot etme kararı aldı.

21.55: NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, 4 Mart’ta Ukrayna gündemiyle acil toplanacak

21.28: Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi bugün açıklama yaparak savaş sebebiyle Ukraynadan komşu ülkelere sığınan mülteci sayısının 677 bin olduğunu duyurdu.

20.42: Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişi devam ederken, ABD tarafı Rusya’nın saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Üst düzey ABD’li bir yetkili basına verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında bu sabah itibariyle 400’den fazla füze fırlattığını ifade etti.

20.25: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. Zelenski'nin Biden'a "Bir an önce saldırganı durdurmalıyız. Desteğiniz için teşekkür ederiz" dediği öğrenildi.

19.28: Cannes Film Festivali, Ukrayna savaşının bitmemesi halinde 2022'de düzenlenecek organizasyona resmi Rus heyetinin kabul edilmeyeceğini açıkladı.

19.09: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’daki operasyonlara dair son durumu aktararak, “Azak Denizi kıyılarında kontrol tamamen sağlandı" dedi.

19.02: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne gönderdiği video mesajında, Rusya’nın Ukrayna’da sivilleri hedef aldığını ifade ederek, Rusya’nın BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğinin sorgulanmasını istedi.

18:15: Başkent Kiev'de saldırılar sürüyor. Son olarak TV verici kulesi vuruldu.

18.14: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar yaptığı açıklamada "Bugün sabah cephe hattındaki görüntüler bizi çok sarstı. 5 gündür devam eden savaştan dolayı 359'den fazla can kaybı yaşadık, 1684 kişi yaralandı. Bunlardan 116'sı çocuk. Bizim cevabımız çok net. Ukrayna'yı teslim etmeyeceğiz. Biz de bu savaşa son vererek barışçıl şekilde bunların çözülmesinden yanayız. Müzakerenin İstanbul'da yapılmasını tercih ederiz." ifadelerini kullandı.

18.10 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'da Rus güçleriyle savaşmayacaklarını bildirdi. Johnson, Ukrayna'da uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin NATO üyelerinin gündemlerinde olmadığını bildirdi.

17.55 : Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın Ukrayna da dahil olmak üzere, her zaman görülmeleri desteklediğini söyledi.