Dünya Tahıl için Türkiye devrede!

Tahıl için Türkiye devrede!

Paylaş
Tahıl için Türkiye devrede!

Ukrayna'daki savaş nedeniyle ihraç edilmesi gereken tahıllar limanda bekletiliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, milyonlarca ton tahılı ihraç edebilmek için yol aradıklarını dile getirirken, Ankara-Kiev-Moskova arasında çözüm arayışı sürüyor.

Avrupa’nın ‘ekmek sepeti’ olarak adlandırılan Ukrayna’nın yaklaşık 4’te 3’ü verimli topraklarla kaplı. Ukrayna’nın 30 milyon hektardan fazla olan ekilebilir arazisi tüm Avrupa Birliği’ndeki (AB) ekilebilir arazinin 3’te 1’ine karşılık geliyor. Ukrayna’nın bu yıl sadece buğday ihracının dahi 60 milyon tonu geçmesi bekleniyordu. Ancak Karadeniz’e döşenen deniz mayınları ve Rus donanmasının ablukası nedeniyle halihazırda 25 milyon ton tahıl ambarlarda bekliyor.

Haberin Devamı

‘ÖNCELİK LİMANLAR’

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, tahıl ihracatı için demiryolu gibi alternatifleri de değerlendirdiklerini ancak hızlı ve yeterli ihracat için deniz yolu ulaşımının şart olduğunun altını çizdi. Zelenskiy, “Limanlar önceliğimiz. Limanlar olmadan olmaz” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ise Bakan Sergey Şoygu’nun Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile Suriye ve Ukrayna’daki durumun ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

AKAR, ŞOYGU İLE GÖRÜŞTÜ

Görüşmede Ukrayna tahılının limanlardan çıkarılması sorununun masaya yatırıldığı kaydedildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise Ukrayna limanlarındaki tahıl yüklü gemilerin tahliyesi için “Nasıl yapılacak, mayınlar nasıl temizlenecek, kim yapacak, koridor nasıl oluşturulacak, kim refakat edecek gibi teknik planlamalara yönelik konular üzerindeki çalışmalar devam ediyor” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

'PUTİN GIDAYI ŞANTAJ UNSURU OLARAK KULLANIYOR'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gıdayı şantaj unsuru haline getirdiğini ve Ukrayna’nın tarımsal ihracatını Batı’ya karşı silah olarak kullandığını söyledi. Rusya’nın açlığı Ukrayna’nın ötesine taşıdığının altını çizen Blinken, “Başkan Putin’in yiyeceklerin sevk edilmesini engellediğini görüyoruz. Çünkü dünyanın ona ve ardından yaptırımlara boyun eğmesini umuyor. Yani şantaj yapıyor” dedi.