Dünya Taliban'ın ilk 10 ayı: İnsan hakları sınıfta kaldı

Taliban'ın ilk 10 ayı: İnsan hakları sınıfta kaldı

Paylaş
Taliban'ın ilk 10 ayı: İnsan hakları sınıfta kaldı

Birleşmiş Milletler’in (BM), Afganistan’da hükümetin ilk 10 ayını değerlendirdiği raporda, Taliban’ın yönetimi altında yargısız infaz, işkence, keyfi tutuklama, kötü muamele ile kadınlar ve kız çocuklarının hakları konusunda ciddi düzeyde gerilemeler yaşandığı belirtildi.

Afganistan’daki BM Yardım Misyonu’nun, vatandaşların tanıklıkları ve belgelerle hazırladığı raporda, silahlı şiddet oranında azalma olsa da Taliban militanlarının yaklaşık 2 bin sivili öldürdüğü belirtildi. Taliban’ın, kadınların çalışma imkanlarını kısıtlayarak, bazı yerlerde kamu yaşamına katılımlarını bile yasakladığı örneklerle aktarıldı.

Haberin Devamı

UNAMA Başkanı Markus Potzel, Taliban’ın bugüne kadar insan hakkı ihlallerini reddetmesiyle ilgili olarak, “Raporumuzdaki tespitlerin son derece ciddi olduğu inkar edilemez” ifadelerini kullandı.

Afganistan’ın 15 milyon dolar yardıma ihtiyacı var Afganistan’da binden fazla kişinin öldüğü depremin ardından 15 milyon dolar acil yardıma ihtiyaç olduğu belirtildi.

PELİKANLI SATICI

Afganistan’da ev hayvanı olarak kedi köpek ve güvercinin yanı sıra şahin, atmaca, kartal ve hatta pelikan bile besleyebilirsiniz.

Başkent Kabil’de yaşayan bir sokak satıcısı da öyle yapıyor, bir pelikan besliyor hem de arabasının üzerinde.

Pelikanın yuvası eski bir araba lastiği. Kaçmasın diye de ayağından bağlı. Ama hayvan sıcaklığın 40 dereceleri aştığı Kabil sokaklarında ayağının bağlı olmasını bile umursamıyor. Yanında bağlı olan bir megafondan sahibi satış yaparken pelikan hareket etmeden duruşuyla insanların ilgisini çekiyor. Arada bir de sahibi tarafından ıslatılarak ödüllendiriliyor.

Haberin Devamı