Dünya Tayvan'dan Çin'i kızdıracak hamle! ABD'den satın alacak

Tayvan'dan Çin'i kızdıracak hamle! ABD'den satın alacak

Paylaş
Tayvan'dan Çin'i kızdıracak hamle! ABD'den satın alacak

Tayvan Savunma Bakanı Yardımcısı Alex Po, ABD’den alınması planlanan AGM 158 serisi JASSM füzeler ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirterek, füzelerin alımına ilişkin son aşamaya gelmediklerini ama görüşmelerde mesafe kaydettiklerini duyurdu.

Tayvan Savunma Bakanı Yardımcısı Alex Po yaptığı açıklamada, ABD’den alınması planlanan AGM 158 serisi JASSM füzelerine ilişkin gelinen noktaya değinerek, JASSM füzelerinin alımına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. Tayvan Savunma Komitesi'nin düzenli yaptığı görüşmelerde Tayvan Demokratik Gelişim Partisi millet meclisi üyesi Chao Tien Lin’in sorduğu füzelerle ilgili soruyu yanıtlayan Po, füzelerin alımına ilişkin son aşamaya gelmediklerini, fakat görüşmelerde mesafe kaydettiklerini ifade etti.

Haberin Devamı



370 KİLOMETRELİK MENZİLE SAHİP


Tayvan’ın almak istediği uzun menzilli havadan karaya ateşlenen JASSM füzeleri, radara yakalanmama yeteneğine ve 370 kilometre menzile sahip. Yaklaşık bin 21 kilogram ağırlığında ve toplam 454 kilogramlık zırh delici savaş başlığı taşıyabilen JASSM füzelerinin satışının tamamlaması halinde, Tayvan’ın yeni nesil F-16 tipi savaş uçaklarının uzun mesafeden kara hedeflerini vurma kabiliyetinin büyük ölçüde artacağı tahmin ediliyor. Tayvanlı uzmanlar, ABD’nin satmak istediği bu füzeler, Tayvan’ın asimetrik savaş gücüne büyük katkı sağlayacağı ve askeri eğitim, lojistik ve savaş alanı planlaması gibi konularla beraber ele alınması gerektiği vurgulanıyor.

TRUMP YÖNETİMİNDE SONUÇ ALINAMAMIŞTI

Haberin Devamı


Öte yandan Tayvan, JASSM füzelerini ABD'nin eski Başkanı Donald Trump yönetiminde de almaya çalışmış ama net bir sonuç çıkmamıştı. JASSM füzelerinin 158 B modelleri, bin kilometre menzile kadar hedefleri vurabilme yeteneğine sahipken, Tayvan’ın ABD’den 100 den fazla füze almak için 1 milyar dolarlık bütçe hazırladığı ifade ediliyor. (İHA)

ÇİN-TAYVAN SORUNU

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti. Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Haberin Devamı