Trump ile görüştü, düğmeye bastı! Kolombiya’da ELN’ye ağır darbe

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Catatumbo bölgesinde Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) militanlarına yönelik geniş çaplı bir hava operasyonu düzenlendiğini duyurdu. Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı kritik görüşmeden hemen sonra bu adımı atan Petro, operasyonda 7 örgüt üyesinin etkisiz hale getirildiğini, çok sayıda silahın ele geçirildiğini bildirdi.
AA
Petro, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Catatumbo bölgesinde ELN'yi hedef alan hava saldırısı talimatı verdiğini belirtti.
Operasyon yapılan bölgede zorla silah altına alınan çocukların bulunmamasına azami dikkat gösterdiklerini vurgulayan Petro, "ELN üyesi 7 kişi öldürüldü, 1 kişi yakalandı ve 12 tüfek ele geçirildi. Bölgeden kaçan dağınık gruplar içinde daha fazla yaralı olması mümkündür. 3 yıl önce ELN'ye bir barış süreci önerildi. Buna karşılık 1 yıl önce Catatumbo'da 200 köylüyü öldürerek cevap verdiler." ifadelerini kullandı.

"MAFYALARIN İSMİ UZUN ZAMANDIR ABD'NİN ELİNDE"
Petro, ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, "Dünyanın en lüks yerlerinde suçluların rahat içinde yaşaması, bedelini ise Kolombiya’nın yoksul köylülerinin ödemesi ve ölmesi kabul edilemez. Bu mafyaların isimleri uzun zamandır ABD istihbarat kurumlarının elindedir." açıklamasında bulundu.
Bu arada ABD ziyareti kapsamında Washington'da İspanyol haber ajansı EFE'ye kısa bir demeç veren Petro, ABD'nin Venezuela'ya 3 Ocak'taki askeri müdahalesini eleştirerek, "Hiçbir ülke başka bir ülkeyi işgal etmemelidir." diye konuştu.
Amerikan Devletleri Örgütü'nün (OEA) tutumunu eleştiren Petro şöyle konuştu:
Son 3 yılda hukuka yönelmedik, kolektif olarak oluşturulan kurallara yönelmedik. Benim gördüğüm kadarıyla daha büyük bir yetersizliğe doğru gidildi ve yine gördüğüm kadarıyla Amerikan insan hakları sisteminin yönetmeliği değiştirildi.








