Dünya Trump'a darbe girişimi suçlaması

Trump'a darbe girişimi suçlaması

Paylaş
Trump'a darbe girişimi suçlaması

ABD Kongresi’ne 6 Ocak 2021’de düzenlenen baskınla ilgili kurulan komitedeki duruşmalar başladı. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın bu baskını koordine ederek bir darbe girişiminde bulunduğu öne sürüldü.

ABD’de eski Başkan Donald Trump’ın kışkırtması üzerine aşırı sağcı gruplar 3 Kasım 2020 seçimlerinin sonuçlarının onaylanması için oturum yapıldığı sırada Kongre binasını basmıştı. 6 Ocak 2021’deki baskında 1’i polis 5 kişi ölmüştü. Olayı incelemek için Kongre’de Demokrat Parti öncülüğünde komite kurulmuştu. 1 yıldan fazla süren soruşturmanın ardından komite, baskınla ilgili duruşmalara başladı.

Haberin Devamı

7 Demokrat ve 2 Cumhuriyetçi üyenin bulunduğu komitenin başkanı Demokrat Bennie Thompson, baskını koordine eden Trump’a ‘darbe girişimi düzenleme’ suçlaması yöneltti.

TRUMP: SİYASİ TİYATRO

Önceki gün yapılan ilk duruşmada Donald Trump’ın yakın çevresiyle yapılmış mülakatlardan bölümler izlendi. Eski Başsavcı Bill Barr’ın, Trump’ın ‘seçimlerin çalındığı’ yönündeki iddiasının temelsiz olduğunu söylediği video izlenenler arasındaydı. Bu ay komitede beş duruşma daha yapılması planlanıyor.

Duruşmalar öncesinde Donald Trump, komitenin ‘siyasi bir tiyatro’dan ibaret olduğunu ileri sürdü. Duruşmalar bittikten sonra üyelerin bir rapor hazırlamaları ve eylül ayında bir oturum düzenleyerek vardıkları sonuçları kamuoyuna açıklamaları bekleniyor.

Haberin Devamı

MIKE PENCE’İN ‘ASILMAYI HAKETTİĞİNİ’ SÖYLEMİŞ

ABD Kongresi, eski Başkan Donald Trump’ın yardımcısı Mike Pence’in başkanlığında toplanmış ve Joe Biden’ın seçimi kazandığını tescil etmişti. Trump, Pence’e ‘sonuçlara itiraz etmesi’ çağrısında bulunmuştu ancak Pence buna karşı çıkmıştı. Pence’in bu tutumu Trump’ın seçimi yok sayma planlarını suya düşürmüştü.

Kongre baskınını inceleyen komitenin başkan yardımcısı Cumhuriyetçi Liz Cheney, Trump’ın saldırının fitilini ateşlediğini dile getirdi. Cheney; Kongre önünde toplanan kalabalığın ‘Mike Pence’i as’ diye bağırdığı sırada Trump’ın “Belki de destekçilerimiz haklıdır” dediğini ve Pence’in bunu ‘hakettiğini’ söylediğini aktardı.

VALİ ADAYINA GÖZALTI

ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI); Cumhuriyetçi Parti’den Michigan Eyalet Valisi adayı olan Ryan Kelley’yi, geçen yıl 6 Ocak’ta yapılan Kongre baskını ile bağlantısı olduğu iddiasıyla gözaltına aldı. Evinde arama yapılan Kelley sorgulandıktan sonra 16 Haziran’da hakim karşısına çıkarılmak üzere serbest bırakıldı.