Dünya Trump'ın Florida'daki evinden Macron belgeleri çıktı

Trump'ın Florida'daki evinden Macron belgeleri çıktı

Paylaş
Trump'ın Florida'daki evinden Macron belgeleri çıktı

ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın pazartesi günü Florida’daki evi Mar-a-Lago’ya yapılan baskına ilişkin arama emrinin gizliliği kaldırıldı. Kamuoyuyla paylaşılan belgeye göre ajanlar, baskın sırasında 20 kutu malzemeye el koydu, kutuların 11 takım gizli belge içerdiği belirtildi.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Florida’daki malikanesinde yaptığı aramada, bazıları çok gizli olarak etiketlenen 20 kutudan fazla eşyayı ele geçirdiği bildirildi. Arama emrine göre; Trump, Casusluk Yasası’nı ihlal etmiş olabileceği üzerine, adaletin engellenmesi ve federal hükümet kayıtlarının yok edilmesiyle ilgili ek tüzükler için cezai soruşturma altına alındı. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, “Raporlar doğruysa, bu belgeler oradan çıktıysa FBI’ın neden böyle bir adım attığı anlaşılacaktır” dedi. ABD medyasında yer alan haberlerde Trump’ın bu belgeleri elinde tutabilmek için yasal değişiklikler yapmak istediği ancak görev süresinin buna yetmediği vurgulandı. Söz konusu suçların 5 yıla kadar hapis cezasına yol açabileceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Trump’ın avukatları Florida’da gizliliği kaldırılmamış evrak olmadığını savunuyordu. Belgelerin dört takımının “çok gizli”, diğerlerinin “gizli” olarak işaretlendiğinin belirlenmesi, Trump’ı casusluk suçlamasıyla karşı karşıya bıraktı.

Trump’ın Florida’daki evinde FBI araması ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida'da yer alan Mar-A-Lago tatil köyündeki evini aradı.

ARALARI KÖTÜYDÜ

Amerikan Washington Post gazetesi daha önce evde nükleer silahlara ilişkin dosyaların arandığını yazarken, bu konuda resmi bir açıklama gelmedi. Trump’ın evinde bulunan belgelerle ilgili listenin en dikkat çeken unsuru Fransa Cumhurbaşkanı hakkındaki dosya oldu. Buna göre Trump, Fransa lideri Emmanuel Macron hakkındaki bir dosyayı beraberinde Florida’ya götürmüş. İki lider özellikle ticari konularda anlaşamıyordu.

EK VERGİ TEHDİDİ

Paris hükümetinin Amerikalı dev teknoloji şirketlerine ek vergi getirme planına sinirlenen Trump, “Amerika, Fransızlardan daha iyi şarap yapıyor” diyerek Fransız şarabına ek vergi tehdidinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Amerikalı uçak üreticisi Boeing ile Avrupalı Airbus arasındaki rekabet de o dönem Washington-Paris hattını geriyordu. Ayrıca Macron, Trump’ın 2015 tarihli İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesine tepki göstermişti.