Dünya Türkiye-Suriye sınırına inen ABD helikopterleri nedeniyle çatışma çıktı

Türkiye-Suriye sınırına inen ABD helikopterleri nedeniyle çatışma çıktı

Paylaş
Türkiye-Suriye sınırına inen ABD helikopterleri nedeniyle çatışma çıktı

Gece yarısı havalanan helikopterler Suriye-Türkiye sınırındaki Atme'ye indi. El Kaide'ye bağlı gruplarla çıkan çatışmada en az 12 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Ekim 2019'da terör örgütü DEAŞ'ın lideri Ebubekir el Bağdadi'yi hedef alan ABD'nin başını çektiği koalisyon, bir kez daha Türkiye-Suriye sınırında operasyon düzenledi. Uluslararası haber ajansları tarafından 04.32'de 'acil' koduyla dünyaya duyurulan baskına katılan helikopterler, Suriye'nin kuzeyindeki ABD üssünden havalandı. Amerikan helikopterleri, Türkiye sınırına sıfır noktada yerinden edilmiş yüzbinlerce Suriyeli'nin barındığı kampa ev sahipliği yapan Atme'ye indi. Muhaliflerin kontrolündeki İdlib'de gerçekleşen operasyonda, ABD askerlerinin hedefinde El Kaide terör örgütüne bağlı gruplar vardı. Gece yarısı çıkan çatışma saatlerce sürdü, patlamalar sınırın iki yanında da yankılandı.

Haberin Devamı

BOMBA VE SİLAH SESLERİ

Agence France-Presse (AFP) haber ajansına konuşan bölge sakinleri, çatışma sırasında bomba ve silah sesleri duyduklarını söyledi.

Bir Atme sakini çok sayıda insanın öldüğünü söyledi, bir başkası çok katlı binanın enkazında en az 12 ceset gördüğünü aktardı. El Kaide'ye bağlı militanların öldürülüp öldürülmediği henüz netleşmiş değil. Cesetler arasında kadın ve çocukların olduğu belirtiliyor.

Operasyondan önce ABD'nin başını çektiği DEAŞ karşıtı koalisyona ait savaş uçaklarının bölgede uçtuğu biliniyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, F-16 savaş uçaklarının İdlib ve Halep semalarında göründüğünü bildirdi.

HENÜZ YORUM YAPILMADI

ABD Dışişleri Bakanlığı, operasyona ilişkin yorum isteğine henüz geri dönüş yapmış değil.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansları, ABD helikopterlerin indirme yaptığı İdlib'in yabancı radikal militanlara ev sahipliği yaptığını vurguluyor. Uçsuz bucaksız göçmen çadırlarının bulunduğu Atme'de ise bir dönem barınaklarda kalanların sayısı 1 milyonu aşmıştı.

BAĞDADİ OPERASYONUNDAN BU YANA EN BÜYÜĞÜ

Washington merkezli Ortadoğu Enstitütüsü'nün kıdemli uzmanı Charles Lister, iki saati aşan operasyonun El Bağdadi'nin öldürülmesinden bu yana gerçekleşen en büyük operasyon olduğunu söylüyor. Lister'ın verdiği bilgiyi, AFP haber ajansına konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yöneticisi Rami Abdel de doğruluyor.

Amerikan özel kuvvetleri, El Bağdadi'yi Ekim 2019'da gerçekleşen operasyonla Suriye İdlib'de saklandığı evde vurmuştu.

Geçen yıl 24 Ekim tarihinde ise, El Kaide'nin üst düzey lideri Abdulhamid el Matar insansız hava aracıyla gerçekleştirilen saldırıda öldürülmüştü.