Dünya Türkiye'nin NATO resti, dünya basınında

Türkiye'nin NATO resti, dünya basınında

Paylaş
Türkiye'nin NATO resti, dünya basınında

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılmasına 'kırmızı ışık' yakması dünya medyasında ilk sayfadan veriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına 'evet' demeyeceğini duyurması uluslararası medyada ilk sayfadan veriliyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, 'Finlandiya, İsveç NATO'ya girmeyi planlarken, Türkiye talepler tasarlıyor' başlığını kullandı. İki İskandinav ülkesinden heyetlerin Ankara'da Türkiye'nin endişelerini görüşeceğini yazan Washington Post, Türkiye'den gelen yorumun bazı Avrupalı liderler ve diplomatlar için sürpriz olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Gazete, Türkiye'nin ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen PKK'ya karşı İskandinav ülkelerinden medya, organizasyon ve kişilere karşı önlemler istediğini aktarıyor.

BBC, 'Türkiye Finlandiya ve İsveç'in NATO grişimini bloke edecek' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Türkiye lideri Erdoğan'ın İskandinav ülkelerinin aranan teröristlere yataklık yaptığını söylediğini belirten BBC, Ankara'nın pozisyonunu yeniden dile getirdiğini aktardı.

The Times gazetesi 'NATO Rusya'nın kapı eşiğinde Baltık füze kalkanı kurmaya zorlanıyor' başlığıyla sunduğu haberde Türkiye'ye üç paragraf ayırdı. Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin önünde daha ciddi bir engel olduğunu kaydeden The Times, Ankara'yı ziyaret edecek diplomatların 2019'da başlayan silah ambargosunun kaldırılması ve PKK'ya karşı çetin önlemlerin alınmasını teklif edebileceğini yazdı.

Haberin Devamı

'NATO GİRİŞİMİNİ ENGELLEYEBİLİR'

CNN International, 'Türkiye İsveç ve Finlandiya'nın NATO girişimini engelleyebilir' başlığını seçti. Uluslararası yayın organı, Erdoğan'ın Pazartesi akşamı yaptığı açıklamaları geçen hafta da dile getirdiğini, İskandinav ülkelerinin terör örgütü PKK'ya ev sahipliği yaptığını söylediğini sayfasına taşıdı.

'Türkiye İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasını onaylamayacağını söylüyor' diyen The Guardian, İskandinav ülkelerinin dışişleri bakanları Ann Linde ve Pekka Haavisto'nun en kısa sürede Türkiye'ye seyahat edeceğini bildirdi.

30 üyesi bulunan NATO'da ittifaka yeni üye kabul edilebilmesi için her ülkenin parlamentosunun onay vermesi gerekiyor.