Dünya Ukrayna, 26 bine yakın savaş suçu iddiasını soruşturuyor

Ukrayna, 26 bine yakın savaş suçu iddiasını soruşturuyor

Paylaş
Ukrayna, 26 bine yakın savaş suçu iddiasını soruşturuyor

Ukrayna, Rusya'nın beş ay önce başlattığı istiladan bu yana savaş suçu şüphesiyle 25 bini aşkın vakayı soruşturuyor.

Başsavcılığın savaş suçları dairesi başkanı Yuri Bilusov, halihazırda 135 kişiye dava açılmışsa da şu anda bunlardan sadece 15'inin tutuklu, 120'sininse hala firarda olduğunu söyledi. Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta başlattığı istiladan bu yana 13 davanın mahkemelere intikal ettiğini ve 7 karar verildiğini belirtti. Mayıs'ta 21 yaşındaki esir bir Rus askeri, Ukrayna'da savaş suçları davasında hüküm giyen ilk kişi oldu. Silahsız bir sivili öldürmekten müebbet hapse mahkum edildi.

Haberin Devamı

Bilusov, "Bazen bize neden bu kadar (...) düşük rütbelileri dava ettiğimiz soruluyor. Çünkü fiziksel olarak buradalar" dedi:

"Eğer generaller fiziksel olarak burada olsalardı ve [onları] ele geçirebilseydik, kesinlikle generallere dava açardık."

Haberler Buça'da çok sayıda sivilin, bazıları elleri bağlı bir şekilde, sokakta ölüme terk edildiğini öne sürerken, uydu görüntüleri de kasabadaki bir toplu mezarın mevcudiyetini gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden, Putin'i "savaş suçlusu" ilan etti ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Buça'daki durumu soykırım eylemi olarak niteledi.

Rusya'nın Ukrayna'da insancıl hukuku ihlal ettiği iddialarına ilişkin olarak Nisan'da yayımlanan ilk bağımsız soruşturma, çok sayıda savaş suçuna dair kanıtlar buldu.

Haberin Devamı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından hazırlanan ön rapor, kuşatma altındaki liman kenti Mariupol'de bir çocuk hastanesi ve tiyatronun bombalanmasının ve binlerce Ukraynalının zorla Rusya'ya götürülmesinin savaş suçu teşkil ettiğini ortaya koydu.

Müfettişler, sivillerin Rus birlikleri tarafından gözaltına alındığına ve işkenceye varan kötü muameleye maruz kaldığına dair "güvenilir raporlar" olduğunu söyledi. (Independent Türkçe)