Dünya Ukrayna’daki nükleer santral patlarsa ne olur? Türkiye etkilenir mi? Zaporijya Nükleer Santrali nerede?

Ukrayna’daki nükleer santral patlarsa ne olur? Türkiye etkilenir mi? Zaporijya Nükleer Santrali nerede?

Paylaş
Ukrayna’daki nükleer santral patlarsa ne olur? Türkiye etkilenir mi? Zaporijya Nükleer Santrali nerede?

Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali Rusya tarafından vuruldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, olası bir patlamanın Avrupa’nın sonu olacağını dile getirdi. Peki, Nükleer santral patlarsa ne olur? Ukrayna’daki nükleer santral patlarsa Türkiye etkilenir mi? İşte yanıtı…

Nükleer santral patlarsa ne olur?’ sorusu Rusya’nın Ukrayna’daki nükleer santrale yaptığı saldırının ardından pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Rus ordusunun Zaporijya nükleer santraline her yönden ateş açtığını belirten Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Patlarsa Çernobil’den 10 Kat daha büyük olacak.” açıklamasında bulundu. Türkiye’ye sadece 677 kilometre uzaklıkta bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin akıbeti merak ediliyor…

Haberin Devamı

NÜKLEER SANTRAL PATLARSA NE OLUR?

Nükleer santrallerde, yakıt olarak radyoaktif maddeler kullanılır ve elektrik enerjisi üretilir. Bu santrallerde enerji üretimi için uranyum parçalanır. Ancak uranyum maddesinin, elde edilip geliştirilmesi büyük miktarda radyoaktif kirliliğe yol açar. Düzgün çalışmayan bir nükleer santralde sızıntı veya bir patlama olması çok geniş çaplı felaketlere neden olur.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan radyoaktif atıkların, doğaya karışması ve insanla teması halinde insan vücudunda çok büyük bir yıkıcı etkiye neden olmaktadır.

Radyoaktif atıkların güvenle saklanabileceği bir sistem dünya üzerinde henüz bulunamadığı için ne kadar güvenlik önlemi alınırsa alınsın uzun vadede hem çevre hem de insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Nükleer santraller her ne kadar elektrik enerjisi için fosil yakıtlı santrallere alternatif bir yöntem olsa da en büyük dezavantajlarından biri santralin atıklarıdır. Bu nedenle düzenli olarak depolanmalı ve doğaya salınımının önüne geçilmelidir. Bu tarz santrallerde gerçekleşecek en ufak bir saldırı çok ciddi kazaların doğmasına, böylelikle de hem çevre hem de insanlar için yıkıcı sonuçlara yol açmaktadır.

UKRAYNA’DAKİ NÜKLEER SANTRAL PATLARSA TÜRKİYE ETKİLENİR Mİ?

Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük nükleer santrali.

Zaporijya Nükleer Santrali Sinop üzerinden yapılan ölçüme göre Türkiye'ye 677 kilometre uzaklıkta. Ukrayna’da 1986 yılında patlayan ve serpintisi Türkiye'ye ulaşan Çernobil ise 1100 kilometre uzaklıktaydı. Bu mesafeye rağmen Türkiye nükleer serpintiden etkilenmişti.

Zaporijya nükleer santralinin patlamasının ardından oluşacak radyoaktivitenin yağmur yüklü bulutlar ve rüzgarla çevreye yayılması en büyük tehditler arasında yer alıyor. Özellikle Cumartesi günü yağmur bulutlarının Zaporijya Bölgesi'nin de yer aldığı Kuzey Karadeniz kıyılarından Balkanlar ve İstanbul olmak üzere Avrupa'nın doğusunu etkilemesi endişeli bekleyişe neden oluyor.

UKRAYNA’DAKİ NÜKLEER SANTRALDE SON DURUM NE?

Rusya’nın açtığı çok yönlü ateşin ardından santralde yangın çıkmıştı. Yangının ardından yapılan ölçümler Zaporijya Nükleer Santralinde radyasyon seviyesinin normal olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Ukrayna nükleer enerji kurumu, 1 numaralı reaktörde güvenlik riski yaratmayan hasar olduğunu, tesisteki diğer ünitelerde sorun olmadığını açıkladı. Bir kriz ekibi santrali sürekli kontrol etmeye başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı da Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'da kontrolü sağladıklarını doğrulayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, santralin faaliyetlerinin normal bir biçimde devam ettiği aktarıldı.